Nationella forskningsprogrammet för livsmedel
Det nationella forskningsprogrammet för livsmedel är ett tvärvetenskapligt program som finansierar behovsmotiverad forskning och innovation inom hela livsmedelskedjan, från primärproduktion till konsumtion. Programmet är ett led i genomförandet av Sveriges nationella livsmedelsstrategi.
Programmet syftar till att stödja omställningen till ett hållbart, robust, konkurrenskraftigt och anpassningsbart livsmedelssystem. Forskning och innovation behövs för att öka konkurrenskraften i den svenska livsmedelskedjan samt stärka beredskapen och en tryggad livsmedelsförsörjning i hela landet.
Formas har fått i uppdrag att leda det nationella forskningsprogrammet om livsmedel i samverkan med andra forskningsfinansiärer och samhällsaktörer. Programmets satsningar baseras på en strategisk forskningsagenda.
Om programmet

Det nationella forskningsprogrammet för livsmedel startade 2017.
I forskningspropositionen 2024 fick Formas ett nytt uppdrag av regeringen till det nationella forskningsprogrammet för livsmedel för att förstärka insatser för företagsnära forskning och innovation. Inom ramen för denna åtgärd har en rådgivande grupp med näringslivsrepresentanter av relevans för hela livsmedelskedjan inrättats.
År 2024 uppgick programmets medel till cirka 110 miljoner kronor per år. Med programmets förstärkta budget höjs anslaget successivt med betydande budgettillskott från 2025 för att nå en permanent ökning på 110 miljoner kronor från och med 2028.
Programmet främjar samverkan i livsmedelssystemet mellan olika aktörer från exempelvis universitet och högskolor, forskningsinstitut, näringsliv, bransch- och intresseorganisationer, offentliga sektorn samt civilsamhället. Sedan 2017 har hittills över 190 unika behovsägare medverkat i projekt och centrum finansierade av programmet.
Programmets teman
Programmet har identifierat fyra strategiska tematiska inriktningar som främjas i programmets satsningar på forskning och innovation:
- Konkurrenskraftiga affärsmodeller för företag och värdekedjor
- En robust livsmedelsförsörjning
- Resurseffektiva och cirkulära produktionssystem
- Matmiljöer & Hållbara matvanor.
Nationella kommittén för livsmedelsforskning
Formas är sedan 2017 värd för en Nationell kommitté för livsmedelsforskning, som även är programkommitté för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel. Kommittén består av representanter för forskningsfinansiärer och andra centrala myndigheter inom livsmedelsområdet: Formas, Jordbruksverket, Mistra, Stiftelsen Lantbruksforskning, Stiftelsen för Strategisk forskning, Vetenskapsrådet, Vinnova, och Tillväxtverket. Kommittén leds av en oberoende ordförande, Betty Malmberg.
Bland kommitténs uppgifter ingår att koordinera finansiering inom livsmedelsområdet samt att möjliggöra implementering av exempelvis långsiktiga forsknings- och innovationssatsningar inom identifierade och prioriterade områden. Långsiktighet och förankring med många aktörer är av stor vikt för både forskningsutförare och behovsägare inom sektorn.
Ordförande
- Betty Malmberg, tidigare bland annat riksdagsledamot
Ledamöter
- Formas: Linda Bell, avdelningschef Areella näringar
- Jordbruksverket: Olof Johansson, avdelningschef Jordbruk och analys
- Mistra: Lisa Almesjö, programansvarig
- Stiftelsen för strategisk forskning: Lars Hultman, vd
- Stiftelsen Lantbruksforskning: Mattias Norrby, forskningschef
- Tillväxtverket: Anna Eldestrand, samordnare för genomförandet av Livsmedelsstrategin
- Vetenskapsrådet: Vakant
- Vinnova: Jonas Brändström, direktör och avdelningschef Samhällsutveckling
Rådgivande grupp av näringslivsaktörer
Inom ramen för det regeringsuppdrag som programmet fick i mars 2025 har en ny rådgivande grupp inrättats till programmet. Den rådgivande gruppen har som syfte att identifiera och formulera näringslivets kunskapsbehov och prioriterade utvecklingsområden för forskning och innovation samt identifiera möjligheter till ökad medfinansiering från näringslivet för förstärkningen av forskningsprogrammet. Den rådgivande gruppen består av branschorganisationer och forsknings-, utvecklings- och innovationsansvariga på företag verksamma inom livsmedelssektorns alla led.
Branschorganisationer
- Per Arfvidsson, Sweden Food Arena
- Marie Gidlund, Sweden Food Arena
- Marie Gidlund, Livsmedelsföretagen
- Wictoria Bondesson, Lantbrukarnas Riksförbund, LRF
- Andreas Hedlund, Svensk dagligvaruhandel/Handelsrådet
Företagsrepresentanter
- Erika Olsson, Ekologiska lantbrukare
- Sepher Mousavi, Swegreen
- Anneli Kihlstedt, Sveriges frö- och oljeväxtodlare
- Johan Eriksson, Sveriges grisföretagare
- Joel Oresten, Smögenlax
- Mikael Åstrand, Lantmännen
- Anders Högberg, Orkla Foods
- Laura Pulkkinen, Polarbröd
- Catarina Englund, The Green Dairy Innovation
- Jakob Selin, Sodexo
- Marie Sandin, TetraPak Sverige
- Jens Thulin, Mylla
- Per Idlund, Martin & Servera
Programsamordnare och kontaktpersoner
Hör gärna av dig till oss om du vill veta mer om det nationella forskningsprogrammet om livsmedel.


Den strategiska forskningsagendan

Programmets strategiska forskningsagenda ligger till grund för utlysningar och andra aktiviteter som initieras inom det nationella forskningsprogrammet om livsmedel. I agendan beskrivs riktningen för den kunskapsutveckling och innovation som behövs på vägen mot omställningen till ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem.
Agendan togs fram i samverkan med forskarsamhälle och behovsägare och beslutades 2019. En uppdatering av forskningsagendans teman och perspektiv har genomförts 2024–2025.
Finansierade projekt och centrumbildningar

Sedan programmet startade 2017 har över 110 olika slags forsknings- och innovationsprojekt och åtta större centrum för livsmedelsforskning och innovation Länk till annan webbplats. finansierats för över en miljard kronor. Programmet stödjer både forskningsinriktade projekt och mer tillämpade projekt som kopplar till nyttiggörande. Många utlysningar uppmuntrar eller ställer krav på samverkan mellan forskningsutförare och behovsägare i projekten. Gemensamt för alla projekt är att de ska bidra med kunskap eller lösningar som är användbar för olika aktörer i samhället.
Mer information om alla beviljade projekt finns hos Swecris som är en nationell databas över bidragsfinansierad forskning.
8 pågående Centrumbildningar (fram till 2028)
- PAN SWEDEN (leds av Örebro universitet)
- Sustainimal (leds av Sveriges lantbruksuniversitet)
- Blå Mat (leds av Kungliga Tekniska Högskolan)
- AgroDrive (leds av RISE)
- FORCE (leds av Lunds universitet)
- Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap (leds av FOI – Totalförsvarets forskningsinstitut)
- PLATE (leds av Stockholm Resilience Centre)
- PLENTY (leds av Kungliga Tekniska Högskolan)
2021
- Från forskning till tillämpning för ett hållbart samhälle
- Forskningsmedel till projekt inom växtskydd till nytta för svensk trädgårdsproduktion
- Hållbar livsmedelsproduktion
- Kunskap för ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem
- Landsbygder och regional utveckling
- Grön omställning och arbetsliv
- Tillämpad forskning för ökat djurskydd och ökad djurvälfärd