Livsmedel
Nationella forskningsprogram som gör skillnad
Det nationella forskningsprogrammet för livsmedel ska bidra till ökad produktivitet och innovation i livsmedelskedjan samt till hållbar produktion och konsumtion av livsmedel. Programmet drivs inom ramen för regeringens livsmedelsstrategi som ska ge fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet.
Det tioåriga programmet startade 2017 då Formas fick 50 miljoner kronor för att under perioden 2017–2019 ta fram ett långsiktigt tvärvetenskapligt forskningsprogram för livsmedelssektorn. Det är första gången som det sker en satsning på ett långsiktigt forsknings- och innovationsprogram för livsmedel i Sverige.
Hösten 2019 beslutade regeringen att fortsätta finansiera Formas forskningsprogram om livsmedel med 47 miljoner kronor under 2020.
Vintern 2020 beslutade regeringen att fortsätta finansiera Formas forskningsprogram om livsmedel med totalt 380 miljoner kronor till 2024.
Om Nationella forskningsprogrammet för livsmedel

Uppdrag
Det nationella forskningsprogrammet för livsmedel ska bidra till ökad produktivitet och innovation i livsmedelskedjan samt till hållbar produktion och konsumtion av livsmedel. Programmet drivs inom ramen för regeringens livsmedelsstrategi som ska ge fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet.
Forskningsrådet Formas har fått 50 miljoner kronor under perioden 2017–2019 för att ta fram ett långsiktigt tvärvetenskapligt forskningsprogram för livsmedelssektorn. Det är första gången som det sker en satsning på ett långsiktigt forsknings- och innovationsprogram för livsmedel.
Forskningsprogrammet ska stärka behovsmotiverad forskning, öka fokus på produktutveckling, innovation, spridning och kommersialisering av forskningsresultat samt höja kunskapsnivån inom hela livsmedelskedjan.
Forskningsprogrammet är viktigt för den svenska livsmedelsbranschens långsiktiga konkurrenskraft och Formas strävar efter att programmet helt eller till lämpliga delar samfinansieras med näringslivet inom livsmedelsproduktionen.
Formas leder programmet i samverkan med andra forskningsfinansiärer och samhällsaktörer. Programmets satsningar ska baseras på en strategisk forskningsagenda som publiceras under hösten 2019.
Programkommitté
Formas fick i regleringsbrevet från Miljö- och Energidepartementet 2017 i uppdrag att vara värd för en Nationell kommitté för livsmedelsforskning. Kommittén består av representanter för forskningsfinansiärer inom livsmedelsområdet: Formas, Forte, Mistra, Stiftelsen Lantbruksforskning, Stiftelsen Strategisk forskning, Vetenskapsrådet och Vinnova. Kommittén leds av en oberoende ordförande, Inger Andersson.
Kommitténs uppdrag omfattar hela kedjan – från primärproduktion till konsumtion – och tar sin utgångspunkt i de globala hållbarhetsmålen Länk till annan webbplats. och i regeringens livsmedelsstrategi
Länk till annan webbplats.. Den nationella kommittén är även programkommitté för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel.
Bland kommitténs uppgifter ingår att ta fram en nationell agenda för livsmedelsforskning, att koordinera finansiering inom området samt att möjliggöra implementering av exempelvis långsiktiga forsknings- och innovationssatsningar inom identifierade och prioriterade områden. Långsiktighet och förankring med många aktörer är av stor vikt för både forskningsutförare och behovsägare inom sektorn.
En arbetsgrupp med representanter från samma finansiärer som ingår i programkommittén bistår kommittén. Kommittén leds av en oberoende ordförande, Inger Andersson.
Ordförande
- Inger Andersson, tidigare generaldirektör, Livsmedelsverket
Ledamöter
- Formas: Linda Bell, avdelningschef Areella näringar
- Forte: Cecilia Beskow, chef för avdelningen Forskning och utvärdering
- Mistra: Thomas Nilsson, programansvarig
- Stiftelsen för strategisk forskning: Lars Hultman, VD
- Stiftelsen Lantbruksforskning: Christian Nyrén, VD
- Vetenskapsrådet: Mattias Marklund, huvudsekreterare för naturvetenskap och teknikvetenskap
- Vinnova: Elisabet Nielsen, enhetschef
Programsamordnare och kontaktpersoner
Forskningsagendan

Forskningsrådet Formas har fått i uppdrag att ta fram en strategisk forskningsagenda för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel: Vägen till ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem.

Den strategiska forskningsagendan finns att ladda ner i en första version och kommer att revideras och uppdateras vid behov. Agendan baseras på Formas egna analyser och kartläggningar, på dialoger med lärosäten, näringsliv och myndigheter, samt på dialog med de forskningsfinansiärer som ingår i programmets programkommitté.
Finansierade projekt

Sedan programmet startade 2017 har många olika slags projekt finansierats. De flesta projekt är forskningsinriktade, men inom programmet finansieras också kunskapsöversikter, proof-of-concept och projekt som är mer tillämpade. Gemensamt för alla projekt är att de ska bidra med kunskap eller lösningar som är användbar för olika aktörer i samhället. Programmet finansierar också utbytestjänster mellan akademin och andra sektorer.
Mer information om beviljade projekt finns i Formas projektdatabas.
2017
- Beslutades 2017
- Beviljade medel: 9,5 miljoner kr
- Antal finansierade projekt: 7 projekt
Utlysningen efterfrågade synteser (kunskapsöversikter) som redogör för kunskapsläge och kunskapsbehov inom livsmedelsområdet.
Nedan visas de forskningsprojekt som beviljats finansiering inom utlysningen Synteser inom livsmedelsområdet. Klicka på projekttiteln för att läsa mer om respektive projekt.
Projektledare | Organisation | Titel |
---|---|---|
Ute Walter | Umeå universitet | |
Stefan Gunnarsson | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Uno Wennergren | Linköpings universitet | |
Fredrik Fernqvist | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Friederike Sevilla Ziegler | RISE Research Institutes of Sweden AB | |
Björn Hedin | Kungliga Tekniska högskolan | |
Åke Olson | Sveriges lantbruksuniversitet | Växtskydd för hållbar livsmedelsproduktion |
2018
- Beslutades 2018
- Beviljade medel: 76 miljoner kr
- Antal finansierade projekt: 11 projekt
Utlysningen efterfrågade forskningsprojekt om livsmedel i en cirkulär och biobaserad ekonomi, med fokus på:
- Produkter och/eller processer, eller
- Konsument och/eller marknad
Nedan visas de forskningsprojekt som beviljats finansiering inom utlysningen Forskningsprojekt inom livsmedelsområdet. Klicka på projekttiteln för att läsa mer om respektive projekt.
Projektledare | Organisation | Titel |
---|---|---|
Anders Karlsson | Sveriges lantbruksuniversitet | Marmorerad, mör och miljövänlig - jakten på det perfekta nötköttet |
Ingrid Undeland | Chalmers tekniska högskola | |
Malin Hultberg | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Mariette Andersson | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Cecilia Fredriksson | Lunds universitet | Marina matresurser på nya marknader |
Penny Bergman | RISE Research Institutes of Sweden AB | |
Maud Langton | Sveriges lantbruksuniversitet | Texturerade vegetabiliska livsmedel från rekombinerade fraktioner |
Hanna Bergeå | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Thomas Andlid | Chalmers tekniska högskola | |
Magnus Söderberg | Ratio | |
Volkmar Passoth | Sveriges lantbruksuniversitet |
- Beslutades 2018
- Beviljade medel: 8 miljoner kr
- Antal finansierade projekt: 6 projekt
Proof-of-Concept (PoC) projekt syftar till att påbörja nyttiggörandet av forskningsprojekt som tidigare har fått finansiering från Formas eller Vetenskapsrådet (mellan 2010 och 2017). Projekten ska överbrygga gapet mellan grundforskning och nyttiggörande/kommersialisering. PoC-finansiering kan användas till att verifiera användbarhet och lämplighet av en ny metod, produkt eller process som utvecklats från ett tidigare forskningsprojekt samt för att etablera en strategi för nyttiggörande/kommersialisering.
Nedan visas de forskningsprojekt som beviljats finansiering inom utlysningen Proof-of-concept inom livsmedelsområdet. Klicka på projekttiteln för att läsa mer om respektive projekt.
Projektledare | Organisation | Titel |
---|---|---|
Catherine Paul | Lunds universitet | |
Marie Alminger | Chalmers tekniska högskola | |
Mats Stading | RISE Research Institutes of Sweden AB | En sväljmodell för för det industriella produktutvecklingslaboratoriet |
Jana Pickova | Sveriges lantbruksuniversitet | Uthållig rödingproduktion med jästolja |
Uno Wennergren | Linköpings universitet | Optimeringsverktyg och beslutsstöd för planering av djurtransporter |
Erik Selander | Göteborgs universitet | Laxluskontroll – Ny hållbar skadedjursbekämpning i laxodling |
2019
- Beslutades 2019-11-20
- Beviljade medel: 66 miljoner kr
- Antal finansierade projekt: 5 projekt
Formas utlyste medel under tre år för projekt med ett tydligt tvärvetenskapligt angreppssätt som kombinerar livsmedelsforskning med digitaliseringskompetenser för att stärka livsmedelssystemet hållbarhet och konkurrenskraft.
Nedan visas de forskningsprojekt som beviljats finansiering inom utlysningen Digital transformation av livsmedelssystemet. Klicka på projekttiteln för att läsa mer om respektive projekt.
Projektledare | Organisation | Titel |
---|---|---|
Lars Hamberg | RISE Research Institutes of Sweden AB | Automatiserad rengöring för livsmedelsindustrin |
Fedra Vanhyuse | Stiftelsen The Stockholm Environment Institute | CANDIES (Carbon Neutral Digestive Initiative - Enhancing Systems) |
Lars Rönnegård | Sveriges lantbruksuniversitet | Digital precisionsavel - ökad välfärd och produktion hos mjölkkor |
Anna Rydberg | RISE Research Institutes of Sweden AB | Mot datadelning och datadrivna beslut i en digitaliserad köttkedja |
Kristin Piiki | Sveriges lantbruksuniversitet |
- Beslutades 2019-11-20
- Beviljade medel: 60,5 miljoner kr
- Antal finansierade projekt: 11 projekt
Forskningsrådet Formas utlyste, i samråd med Jordbruksverket, medel för forskningsprojekt inom områdena djurskydd och djurvälfärd som berör de djur som, permanent eller under en begränsad tid, hålls av människan. Finansiering kunde sökas för projekt upp till tre år och upp till sex miljoner kronor per projekt.
Nedan visas de forskningsprojekt som beviljats finansiering inom utlysningen Forskningsprojekt Djurskydd och Djurvälfärd. Klicka på projekttiteln för att läsa mer om respektive projekt.
Projektledare | Organisation | Titel |
---|---|---|
Shon Ferguson | Sveriges lantbruksuniversitet | Effekter av djurvälfärdslagstiftning på jordbrukets ekonomi i EU |
Eva Skiöldebrand | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Per Jensen | Linköpings universitet | |
Ylva Persson | Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA | |
Karin Persson Waller | Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA | |
Petronella Kettunen | Göteborgs universitet | |
Lars Rönnegård | Sveriges lantbruksuniversitet | Bättre social miljö för mjölkkor kan öka djurens välfärd och produktion |
Dirk-Jan De Koning | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Miia Riihimäki | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Diana De Oliviera | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Linda Keeling | Sveriges lantbruksuniversitet | Tillämpning av positiva djurvälfärdsindikatorer inom mjölkproduktion |
- Beslutades 2019-11-20
- Beviljade medel: 2,8 miljoner kr
- Antal finansierade projekt: 3 projekt
Forskningsrådet Formas utlyste, i samråd med Jordbruksverket, medel för djurskydds- eller djurvälfärdsbefrämjande åtgärder som berör de djur som, permanent eller under en begränsad tid, hålls av människan.
Nedan visas de forskningsprojekt som beviljats finansiering inom utlysningen Djurskyddsbefrämjande åtgärder. Klicka på projekttiteln för att läsa mer om respektive projekt.
Projektledare | Organisation | Titel |
---|---|---|
Cecilia Lindahl | RISE, Research Institutes of Sweden AB | |
Henrik Jeuthe | Vattenbrukscentrum Norr AB | Temperaturoptimerad djurhållning för romproduktion hos röding |
Evgenij Telezhenko | Sveriges lantbruksuniversitet |
- Beslutades 2019-11-20
- Beviljade medel: 6,9 miljoner kr
- Antal finansierade projekt: 7 projekt inom livsmedel
Formas utlyste medel för ökad rörlighet mellan akademi och praktik. Syftet med utlysningen var att bidra till ökad samverkan mellan forskning och det övriga samhället samt till ökad kunskap och användning av forskningsresultat hos företag och offentliga eller privata organisationer. Utlysningen är gemensam för Formas tre nationella forskningsprogram för Klimat, Hållbart Samhällsbyggande samt Livsmedel.
Nedan visas de forskningsprojekt som beviljats finansiering inom utlysningen Ökad rörlighet mellan akademi och praktik som rör livsmedel. Klicka på projekttiteln för att läsa mer om respektive projekt.
Projektledare | Organisation | Titel |
---|---|---|
Xinmei Feng | RISE, Research Institute of Sweden AB | |
My Sellberg | Stockholms universitet | Diversifiering för hållbara livsmedelssystem i Mälardalen |
Ylva Sjunnesson | Sveriges lantbruksuniversitet | Frysmetoder för nötkreaturens embryon och äggceller |
Björn Klatt | Lunds universitet | Våtmark 2.0 - Uppgradering av sötvattenslivsmiljöer för bin |
Johan Lundqvist | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Catarina Svensson | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Michael Martin | IVL Svenska Miljöinstitutet | Bedömning och utveckling av hållbarheten av urban vertikal odling |
- Beslutades 2019-12-12
- Beviljade medel: 4,3 miljoner kr
- Antal finansierade projekt: 9
Formas utlyste medel för att stötta samverkan inom livsmedelsområdet och omsätta forskningsresultat till praktik med avsikt att, i enlighet med livsmedelsstrategins mål, skapa en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja.
Nedan visas de forskningsprojekt som beviljats finansiering. Klicka på projekttiteln för att läsa mer om respektive projekt.
Projektledare | Organisation | Titel |
---|---|---|
Linnéa Qvirist | RISE | |
Tommy Nylander | Lunds universitet | Northern Lights on Food - Network to utilise MaxIV and ESS on food system |
Johanna Stadmark | IVL | |
Ann-Kristina Lind | RISE | |
Robin Harder | Chalmers | |
Marilyn Rayner | Lunds universitet | |
Mattias Eriksson | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Anna Rydberg | RISE | Common needs assessment process for agricultural science |
Ulla Lindberg | RISE |
2020
- Beslutades 2020-11-18
- Beviljade medel: 192 miljoner kr
- Antal finansierade centrum: 4
Formas utlyste medel för tvärvetenskapliga centrumbildningar som bidrar till hållbara och konkurrenskraftiga livsmedelssystem. Centrumbildningarna ska planeras, etableras och bedrivas av akademi, näringsliv och andra delar av samhället gemensamt.
Nedan visas de forskningscentrum som beviljats finansiering. Klicka på titeln för att läsa mer om respektive centrum.
Diarienummer | Namn | Medelsförvaltare | Titel |
2020-02834 | Fredrik Gröndahl | Kungliga Tekniska högskolan | BLÅ MAT - Centrum för framtidens sjömat |
2020-02839 | Annette Granéli | RISE Research Institutes of Sweden AB | Livsmedelsinnovation som möjliggör hållbar omställning |
2020-02843 | Robert Brummer | Örebro universitet | Växtbaserade proteiner för hälsa och välmående (PAN Sverige) |
2020-02977 | Sigrid Agenäs | Sveriges lantbruksuniversitet |
- Beslutades 2021-04-14
- Beviljade medel: 8,5 miljoner kronor
Formas utlyste medel för kunskapssammanställningar för att bidra till ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem. Projekten ska samla kunskapsläget inom Hållbar sjömatsproduktion eller Konsumentbeteende och konsumentval för att göra den tillgänglig och främja kunskap- och kompetensutvecklingen hos livsmedelssystemets aktörer på kort och lång sikt.
Nedan visas de forskningsprojekt som beviljats finansiering. Klicka på projekttiteln för att läsa mer om respektive projekt.
Diarienummer | Namn | Medelsförvaltare | Titel |
2020-03113 | Elinor Hallström | RISE, Research Institute of Sweden AB | |
2020-03119 | Gunilla Toth | Göteborgs universitet | En kunskapssammanfattning av tångodling ur ett svenskt perspektiv |
2020-03121 | Sara Spendrup | Sveriges lantbruksuniversitet | |
2020-03122 | Xinmei Feng | RISE, Research Institute of Sweden AB | |
2020-03130 | Anna Kremel | Örebro universitet | |
2020-03136 | Cecilia Hammarlund | Lunds universitet |
- Beslutades 2021-06-17
- Beviljade medel: 5,6 miljoner kronor
Formas och Stiftelsen Lanbruksforskning utlyste medel för att öka kunskapen om växtskydd som kan få avgörande betydelse för trädgårdsproduktion. Utlysningens mål är att beviljade projekt ska bidra till en konkurrenskraftig och hållbar utveckling av trädgårdsområdet. Det är också positivt om forskningen bidrar till ett minskat beroende av kemiskt växtskydd.
Två projekt har fått medel i Stiftelsen Lantbruksforsknings och Formas trädgårdsutlysning:
- Minska skador av fruktträdskräfta i äppelodlingar med rätt sort-grundstam kombination och gödsling med calcium. Projektledare: Larisa Gustavsson, SLU.
- Tidig detektion och riktad intervention i svensk hortikultur genom selektiva lockbeten och sensorteknologi. Projektledare: Teun Dekker, SLU.
Mer information om projekten finns på Stiftelsen Lantbruksforsknings webbplats Länk till annan webbplats..
Nyhetsbrev

Prenumerera på Formas nyhetsbrev om livsmedelsforskning genom att fylla i dina uppgifter i formuläret.
Tidigare nyhetsbrev
- Nummer 14 september 2021
Länk till annan webbplats.
- Nummer 13 juni 2021
Länk till annan webbplats.
- Nummer 12 april 2021
Länk till annan webbplats.
- Nummer 11 februari 2021
- Nummer 10 november 2020
Länk till annan webbplats.
- Nummer 9 september 2020
Länk till annan webbplats.
- Nummer 8 juni 2020
Länk till annan webbplats.
- Nummer 7 mars 2020
Länk till annan webbplats.
- Nummer 6 januari 2020
Länk till annan webbplats.
- Nummer 5 september 2019
Länk till annan webbplats.
- Nummer 4 juni 2019
Länk till annan webbplats.
- Nummer 3 mars 2019
Länk till annan webbplats.
- Nummer 2 december 2018
Länk till annan webbplats.
- Nummer 1 september 2018
Länk till annan webbplats.