Datumen för utlysningen är preliminära och kan komma att ändras. Innehållet kommer att vidareutvecklas och preciseras till dess att utlysningen öppnar.
Sverige, EU och världen står inför komplexa utmaningar och förändringar – naturmässiga, tekniska och samhälleliga – som påverkar skogar och skogssektorn. Denna utlysning syftar till att möjliggöra forskning som utforskar potentiella framtider och framtidsstigar för skogar och skogssektorn ur ett brett spektrum av perspektiv, inklusive sociala, kulturella, tekniska, ekonomiska, naturvetenskapliga och andra relevanta perspektiv. Projekten förväntas ge ny kunskap som stärker potentialen för skogar och deras värden, produkter och tjänster att ytterligare bidra till en mängd samhälleliga mål och mot en hållbar utveckling av samhället.
Skogar och skogssektorn spelar en nyckelroll för en mängd olika samhälleliga mål, från att möta den globala efterfrågan på produkter, begränsa klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald, till att vara en källa för regional utveckling och lönsamhet. Skogar påverkas också av den utveckling som sker i andra länder och inom andra sektorer. I Sverige exporteras en stor del av skogsprodukterna, vilket gör att den svenska exporten står för cirka 6 % av den globala exportmarknaden för skogsprodukter. Detta innebär att svenska skogar, markägare, företag och finansiella aktörer påverkas av – och påverkar – vad som händer i andra delar av världen, genom handel, politik och andra faktorer. Kontexten för skogar förändras också på grund av utvecklingen i andra sektorer, såsom inom energisektorn och den industriella utvecklingen i norra Sverige. Själva skogarna påverkas av effekterna från klimatförändringarna, skadegörare och andra föränderliga dynamiker. Skogssektorn behöver därför fortsätta att utvecklas för att anpassa sig till de förändringar som ligger framför oss och för att säkerställa att skogar och skogssektorn kan bidra alltmer till att möta samhällets många behov på olika sätt, både idag och i framtiden.
I denna utlysning efterfrågar vi forskning över en bredd av aspekter och synsätt på skogens och skogssektorns framtid i en global kontext, med koppling till Sverige. Utlysningen syftar till att finansiera forskning som tar ett långsiktigt systemperspektiv på skogarna eller skogssektorn, och välkomnar forskning från ett brett spektrum av perspektiv, inklusive sociala, kulturella, tekniska, ekonomiska, naturvetenskapliga och andra relevanta perspektiv. Det kan exempelvis handla om forskningsprojekt som belyser tänkbara eller önskvärda framtider för skogen och skogssektorn, utforskar vägar dit, och parallellt hanterar avvägningar mellan skogens många värden och olika aktörer. Det kan innefatta hur skogens eller skogssektorns roller påverkas av utvecklingen i andra sektorer eller i andra länder. Utlysningen innefattar också forskningsprojekt som undersöker drivkrafter, ramverk (inklusive tekniska, ekologiska och policymässiga förutsättningar), och möjligheter och hinder för olika utvecklingsvägar och olika typer av större omställningar med relation till skog, skogsbruk, skogens produkter och tjänster, i skogssektorn som helhet och längs de olika värdekedjorna. Utlysningen omfattar inte utveckling av exempelvis specifika produkter, bioenergi, biobaserade material, produktionsmetoder, skogsskötselmetoder, träkonstruktion eller rena skogsekologiska analyser. Dessa aspekter kan dock ingå som en del av ett projekt i den mån de har en tydlig relevans ur ett systemperspektiv.
Utlysningen vänder sig till forskare från alla discipliner vid svenska universitet, högskolor, forskningsinstitut eller myndigheter med forskningsuppdrag. Formas välkomnar forskare från såväl samhällsvetenskapliga och humanistiska som naturvetenskapliga och tekniska discipliner. Denna utlysning uppmuntrar särskilt till tvär- och mångvetenskapliga projekt som inkluderar och för samman flera kunskapsfält. Forskningsprojekten ska kunna ge ett tydligt vetenskapligt bidrag som, utifrån breda perspektiv, kan ge både en överblick och ett djup till de frågor som studeras. Projekten kan, men behöver inte, inkludera doktorander. Projekten ska innehålla aktiviteter för kommunikation och nyttiggörande av resultat.
I denna utlysning kommer det gå att söka medel för projekt som är tre eller fyra år (36 respektive 48 månader) med en årlig budget per projektår på i genomsnitt 3 miljoner kronor. Treåriga projekt har en maximal budget på 9 miljoner kronor och fyraåriga projekt en maximal budget på 12 miljoner kronor. Utlysningens budget är upp till 80 miljoner kronor.
I denna utlysning ska huvudsökande och medverkande forskare vara disputerade forskare med doktorsexamen, verksamma vid svenska universitet, högskolor, forskningsinstitut eller myndigheter med forskningsuppdrag som är godkända medelsförvaltare hos Formas.
Formas kan komma att ställa krav på att projektdeltagarna i de beviljade projekten förväntas delta i seminarier och dialog med andra projekt finansierade i denna utlysning, samt i konferenser och liknande aktiviteter inom ramen för Formas övriga satsningar på skogsområdet.
Beslut om vilka projekt som beviljas medel förväntas tas i juni 2025.