Vanliga frågor och svar om utlysningen
Här hittar du vanliga frågor och svar om utlysningen Utforska – Formas öppna utlysning för forskningsprojekt 2024 (tidigare årliga öppna).
Krav på huvudsökande
Karriärålder definieras här som den tid som har passerat från det att en person har fått sin doktorsexamen utfärdad till dess att utlysningen stänger.
För att ha en karriärålder på minst fyra år i denna utlysning behöver huvudsökande ha fått sin doktorsexamen utfärdad senast den 16 oktober 2020.
Karriärålder definieras här som den tid som har passerat från det att en person har fått sin doktorsexamen utfärdad till dess att utlysningen stänger. I denna utlysning påverkas karriäråldern inte av föräldraledighet, militärtjänstgöring, sjukskrivning, etc.
Det är datumet som står på ditt examensbevis.
För att kunna vara huvudsökande i denna utlysning krävs följande:
- Du har en karriärålder på minst fyra år.
- Du kommer att vara anställd vid ett svenskt lärosäte, forskningsinstitut eller myndighet med forskningsuppdrag, som är även är allmänt godkänd medelsförvaltare hos Formas, under hela bidragsperioden och ytterligare dispositionstid.
- Du är inte projektledare för projekt som pågår under 2025 och som beviljats inom någon av Formas forskarinitierade utlysningar, med undantag för Akutbidrag.
- Du är inte huvudsökande för en annan ansökan till Utforska 2024.
Du kan inte vara huvudsökande i denna utlysning, om något av följande stämmer:
- Du har en karriärålder på mindre än fyra år.
- Du kommer inte vara anställd vid ett svenskt lärosäte, forskningsinstitut eller myndighet med forskningsuppdrag, som även är allmänt godkänd medelsförvaltare hos Formas, under hela bidragsperioden och ytterligare dispositionstid.
- Du är projektledare för ett projekt som pågår under 2025 och som beviljats inom någon av Formas forskarinitierade utlysningar, med undantag för Akutbidrag.
- Du är huvudsökande för en annan ansökan till Utforska 2024.
Nej, du behöver inte vara anställd hos din medelsförvaltare vid ansökningstillfället, men du ska vara anställd under hela projekttiden, inklusive dispositionstiden.
Ja, du kan vara huvudsökande i denna utlysning så länge du är anställd vid en för utlysningen godkänd medelsförvaltare när bidragsperioden börjar och under hela bidragsperioden och ytterligare dispositionstid. Det är viktigt att det i ansökan tydligt framgår vilken organisation du ska vara anställd vid, när du utför den forskning som de sökta medlen ska finansiera.
Krav på medelsförvaltare
I denna utlysning ska medelsförvaltaren vara ett svenskt lärosäte, forskningsinstitut eller myndighet med forskningsuppdrag. Medelsförvaltaren måste dessutom vara allmänt godkänd som medelsförvaltare hos Formas, när ansökan registreras.
Som myndighet med forskningsuppdrag avses alla statliga myndigheter som enligt instruktion ska bedriva forskning, samt universitetssjukhus i de regioner som ingår i ALF-avtalet.
Klinisk forskning i ALF-regionerna Länk till annan webbplats.
Utlysningen Utforska syftar till att stödja nytänkande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet och samhällsrelevans inom Formas ansvarsområden. Utlysningen ska bidra till en kontinuerlig och långsiktig kunskapsuppbyggnad med en mångfald av discipliner och perspektiv. Utlysningen ska även främja internationellt framstående forskare och forskningsmiljöer.
Utlysningen Utforska är medvetet utformad för att bidra till dessa syften. Här ingår att ställa krav på vem som får söka medel och vem som får vara medelsförvaltare. Förutsättningar att bedriva forskning av hög vetenskaplig kvalitet och samhällsnytta skiljer sig mellan olika organisationer. Även förutsättningarna för kontinuitet och långsiktighet skiljer sig åt, liksom förutsättningarna att skapa internationellt framstående forskningsmiljöer.
Av detta skäl har vi valt att begränsa vem som får vara medelsförvaltare i denna utlysning till lärosäten, forskningsinstitut och myndigheter med forskningsuppdrag.
Krav på medverkande forskare och andra projektdeltagare
Projektdeltagare är de personer som bidrar till projektets genomförande. Projektdeltagare innefattar huvudsökande, medverkande forskare, doktorander och annan personal. Personer som engageras genom köpta tjänster räknas inte som projektdeltagare.
I den här utlysningen ställs olika krav på olika slags projektdeltagare.

Medverkande forskare är de forskare som är mest relevanta för projektet. En medverkande forskare bjuds in till ansökan via Prisma. Det är bara huvudsökande och medverkande forskare som kan bifoga sin akademiska profil till ansökan.
Medverkande forskare måste ha fått sin doktorsexamen utfärdad senast när utlysningen stänger.
Forskare som är verksamma och är anställda på företag eller andra organisationer med ekonomisk verksamhet kan inte bjudas in som medverkande forskare. Medel till sådana forskare får därför inte ingå i den budget ni söker bidrag för.
Ja, forskare som är verksamma och är anställda på företag eller andra organisationer med ekonomisk verksamhet kan vara med i projektet om de finansieras med medel från andra källor, exempelvis in-kind. Men de kan fortfarande inte bjudas in som medverkande forskare och kan därmed inte bifoga sin akademiska profil.
Den forskning som de sökta medlen ska finansiera måste ske i icke-ekonomisk verksamhet. Doktorander, post-docs eller annan personal kan därför inte vara anställda vid företag eller annan organisation med enbart ekonomisk verksamhet.
Däremot kan de vara anställda vid organisationer med både ekonomisk och icke-ekonomisk verksamhet. Sådana organisationer kan bli ombedda att lämna ett intyg om separerad redovisning och/eller underordnad ekonomisk verksamhet.
Regler för statligt stöd – för företag och annan ekonomisk verksamhet
Ekonomisk verksamhet definieras som all verksamhet som går ut på att erbjuda varor och tjänster på en marknad. Det är alltså inte organisationens form, vinstsyfte, ägare, ersättningar eller medlemsavgifter som är avgörande.
En del organisationer har både ekonomisk och icke-ekonomisk verksamhet. Sådana organisationer kan bli ombedda att lämna ett intyg om separerad redovisning och/eller underordnad ekonomisk verksamhet.
Regler för statligt stöd – för företag och annan ekonomisk verksamhet
Ja, det går bra att vara medverkande forskare, trots att du i dagsläget inte har en anställning. Du behöver dock vara anställd när bidragsperioden börjar och under hela bidragsperioden och dispositionstiden. Det är viktigt att det i ansökan tydligt framgår vilken organisation du ska vara anställd vid, när du utför den forskning som de sökta medlen ska finansiera.
Det går bra att söka medel för doktorander och post-docs. Du kan söka medel för projektrelaterade löner, driftskostnader, lokalkostnader och indirekta kostnader. Medel beviljas för årliga löneökningar.
Det går bra att söka medel för en, för stunden okänd, projektdeltagare som rekryteras vid projektstart. I Prisma väljer du lämplig kategori för deltagaren, exempelvis doktorand, post-doc eller övrig disputerad personal. Precis som för övriga, kända projektdeltagare behöver du beskriva du vad den tänkta projektdeltagaren ska göra i projektet, och vilken kompetens och erfarenheter som projektdeltagaren behöver ha.
Övrig disputerad personal är personer som bidrar till projektet men i en begränsad omfattning. Denna kategori kan också användas för disputerade projektdeltagare som rekryteras vid projektstart, och som inte ska vara anställda som post doc.
Annan personal är personer som bidrar till projektet men som saknar doktorsexamen. Det kan exempelvis handla om forskningsassistenter, labbassistenter, tekniker, etc. I Prisma kallas denna kategori för ”Övrig ej disputerad personal”.
Projektdeltagare i andra länder
Du får använda max 15 procent av projektets budget till att finansiera projektdeltagare som är anställda i andra länder än Sverige. Gränsen på 15 procent gäller i genomsnitt över projektets tid.
Projektdeltagare innefattar huvudsökande, medverkande forskare, doktorander och annan personal. Personer som engageras genom köpta tjänster räknas inte som projektdeltagare.
Eventuella delar av projektet som utförs av projektdeltagare baserade i andra länder än i Sverige måste vara väl motiverade.
Formas har inget tydligt bemyndigande att betala ut forskningsmedel till andra länder. Däremot har Formas enligt sin instruktion i uppdrag att främja och ta initiativ till nationellt och internationellt forskningssamarbete och erfarenhetsutbyte. Formas ansvarsområden är till sin natur gränsöverskridande och i många fall krävs globalt samarbete för att hantera hållbarhetsutmaningar.
Vi ser att internationellt deltagande i forskningsprojekt kan bidra till både ökad vetenskaplig kvalitet och samhällsrelevans. Det kan också vara en förutsättning för att uppfylla god forskningssed och kan även främja internationalisering av svensk forskning. Därför har vi valt att inom denna utlysning skapa ett visst utrymme för att finansiera projektdeltagare som är baserade i andra länder än Sverige.
Begränsningen i sig är inte ny. En liknande begränsning har funnit med i utlysningstexten för årliga öppna utlysningen sedan 2019, om än med en lite annan formulering. Begränsningen har också funnits med i flera andra utlysningar. Sedan en tid tillbaka har vi sett ett behov av att förtydliga vad begränsningen innebär. Vi har därför tagit fram en tydligare formulering som bättre speglar vårt handlingsutrymme
Konsulter
Ja, forskningstjänster, tekniskt kunnande, konsulttjänster och motsvarande tjänster kan köpas in. Dessa ska köpas eller licensieras från externa aktörer på marknadsmässiga villkor och användas uteslutande för projektet. I budgeten redovisar du sådana kostnader som driftkostnader. Inköpta tjänster redovisas exklusive moms. Driftskostnader ska specificeras i enlighet med den praxis som gäller hos medelsförvaltaren. För köpta tjänster ska den behövda kompetensen samt omfattning och former för medverkan beskrivas i budgetspecifikationen.
Nej, det finns ingen gräns för hur stor del av budget som kan läggas på köpta tjänster, exempelvis konsulter. Däremot behöver du vara medveten om att ett av bedömningskriterierna i utlysningen handlar om projektdeltagarnas kompetens. Konsulter räknas inte som projektdeltagare och får inte heller bifoga sin akademiska profil till ansökan.
Vad kan jag söka för och hur mycket kan jag söka
Detta bestäms av Formas instruktion (förordning 2009:1024). Där står att Formas ska främja och stödja grundforskning och behovsmotiverad forskning inom områdena miljö, areella näringar och samhällsbyggande.
Formas ansvarsområden ska inte betraktas som tre separata områden. Kunskapsbehov berör ofta komplexa frågor som befinner sig i skärningspunkterna mellan miljö, areella näringar och samhällsbyggande, eller som är områdesövergripande. Det kan handla om människors förhållningssätt till hållbarhetsutmaningar och hur dessa kommer till uttryck i vardagsliv, kulturyttringar, organisationer och politik – i dåtiden, nutiden och framtiden. Det kan också handla om frågor om normer, praktiker och värderingar på individuell-, grupp- eller systemnivå, eller frågor om styrmedel, regelverk och politiska beslut.
För att vara behörigt att få finansiering behöver ditt projekt fortfarande bidra till minst ett av Formas ansvarsområden. I ansökan kommer du behöva beskriva på vilket sätt ditt projekt bidrar till Formas ansvarsområden.
Nej, bedömningen av huruvida en projektidé är inom Formas ansvarsområden görs endast baserat på en slutregistrerad ansökan. I din ansökan kommer du att behöva beskriva på vilket sätt ditt projekt bidrar till Formas ansvarsområden. I bedömningen av huruvida ett projekt ligger inom Formas ansvarsområden eller inte, utgår vi från denna beskrivning.
Om du är osäker på om din projektidé ryms inom Formas ansvarsområden eller inte rekommenderar vi att du tar hjälp av en kollega och ber den läsa din ansökan med kritiska ögon. Du kan också ta kontakt med grants office eller liknande funktion inom din organisation.
Nej, i denna utlysning är projekttiden fastställd till 48 månader.
Ja, det går bra. I budgeten kan du kan lägga löneökningen per år eller räkna ett genomsnitt. Beskriv tydligt i budgetspecifikationen hur du har räknat.
Nej, det krävs ingen medfinansiering i denna utlysning.
Begränsningar – andra ansökningar
Du kan vara huvudsökande i både Karriärstöd för forskare tidigt i karriären 2024 och Utforska – Formas öppna utlysning för forskningsprojekt 2024, förutsatt att du uppfyller villkoren för vem som kan söka i båda dessa utlysningar.
Om du står som huvudsökande för ett projekt som beviljas finansiering i Karriärstöd 2024 och har skickat in en ansökan som huvudsökande till Utforska 2024 behöver du dra tillbaka en av dessa ansökningar.
Begränsningarna för utlysningen Karriärstöd för forskare tidigt i karriären 2025 är ännu inte beslutade. Men om begränsningarna är de samma som för 2024 års utlysningsomgång så kan du vara huvudsökande i båda dessa utlysningar, förutsatt att du uppfyller villkoren för vem som kan söka.
Om du står som huvudsökande för ett projekt som beviljas finansiering i Utforska 2024 och har skickat in en ansökan till Karriärstöd 2025, behöver du dra tillbaka en av dessa ansökningar.
Det går bra att skicka in samma eller en liknande ansökan till Utforska som du har skickat in till en annan utlysning – förutsatt att den ansökan du skickat in till en annan utlysning inte har beviljats finansiering.
Om båda ansökningarna beviljas finansiering kan du behöva du dra tillbaka en av dessa, beroende på hur lika ansökningarna är.
Din ansökan får dock inte omfatta kostnader för ändamål som redan är finansierade av Formas eller någon annan finansiär. Ansökningar som är helt eller i stora delar den samma som en ansökan som beviljats medel hos Formas eller en annan finansiär kommer att avslås.
Det är också så att det belopp ni kan få beviljat för lön till en enskild forskare, doktorand eller annan personal får aldrig överskrida hundra procent av en heltidsanställning. Det innebär också att någon som har fullständig lönefinansiering från en finansiär under hela projekttiden inte kan få ytterligare medel för lön.
Du kan bara vara huvudsökande för en ansökan till Utforska.
Det är inte tillåtet att inkomma med samma ansökan med olika huvudsökanden. Samtliga slutregistrerade ansökningar, som har snarlikt innehåll, kommer att avslås.
Ja, du kan vara medverkande forskare i fler än en ansökan. Däremot kan inte lönebelopp i beviljade projekt från Formas eller andra finansiärer överstiga 100 procent av en heltidsanställning.
Ja, du kan vara huvudsökande för en ansökan och medverkande forskare i en eller flera andra ansökningar till Utforska.
Begränsningar – pågående projekt
Det är inte tillåtet att vara huvudsökande i denna utlysning om du är projektledare för ett pågående projekt som är beviljat i någon av Formas forskarinitierade utlysningar och som har en bidragsperiod som inkluderar 2025.
Formas forskarinitierade utlysningar innefattar:
- Mobilitetsstöd för forskare tidigt i karriären.
- Årliga öppna utlysningen – både Forskningsprojekt och Forskningsprojekt för forskare tidigt i karriären.
- Karriärstöd för forskare tidigt i karriären.
- Utforska – Formas öppna utlysning för forskningsprojekt.
Ansökningar där projektledare har ett pågående projekt från någon av Formas forskarinitierade utlysningar och en bidragsperiod som inkluderar 2025 kommer att avslås.
Ett projekt räknas som pågående under dess bidragsperiod, det vill säga under de år som medel betalas ut från Formas. I dokumentet Godkännande av villkor, som huvudsökande mottagit i Prisma i samband med beslut om beviljat bidrag, finns information om bidragsperioden.
Om projektet har en bidragsperiod som innefattar minst en utbetalning under 2025 räknas det som pågående under 2025.
Så här hittar du dokumentet Godkännande av villkor i Prisma:
- Gå in i fliken ”Ansökningar och bidrag” i ditt konto i Prisma
- I menyn till vänster, klicka på ”Bidrag”
- Under ”Beviljade ansökningar”, gå in i aktuellt projekt genom att klicka på ”Visa”
- Under rubriken Signering kan du ladda ner ”Godkännande av villkor” genom att trycka på länken ”Ladda ner”.
I dokumentet Godkännande av villkor, som huvudsökande mottagit i Prisma i samband med beslut om beviljat bidrag, finns information om vilken inriktning projektet är finansierat inom.
Om det står ”forskarinitierad” vid inriktning omfattas ditt projekt av begränsningen gällande pågående projekt.
Så här hittar du dokumentet Godkännande av villkor i Prisma:
- Gå in i fliken ”Ansökningar och bidrag” i ditt konto i Prisma
- I menyn till vänster, klicka på ”Bidrag”
- Under ”Beviljade ansökningar”, gå in i aktuellt projekt genom att klicka på ”Visa”
- Under rubriken Signering kan du ladda ner ”Godkännande av villkor” genom att trycka på länken ”Ladda ner”.
Ett projekt räknas som pågående under dess bidragsperiod, det vill säga under de år som medel betalas ut från Formas. Om projektets bidragsperiod har passerats men dispositionstiden fortfarande löper under 2025 kan du vara huvudsökande i utlysningen.
Ja, du får vara huvudsökande i år. Förlängning av projekt påverkar inte bidragsperioden. En förlängning påverkar dispositionstiden, det vill säga tiden du som huvudsökande kan använda pengarna.
Ansökningsformulär och akademisk profil
Det finns en relevant skillnad mellan att, å ena sidan, beskriva och reflektera kring projektets vetenskapliga utgångspunkter i termer av vilka teorier, metoder, empiriskt material, och/eller kontexter man har valt och varför, och att, å andra sidan, beskriva hur detta är tänkt att omsättas i praktisk forskning.
För vissa discipliner och projekt kanske det inte faller sig naturligt att ta ett par steg tillbaka från utförandet, och beskriva och reflektera kring val av teori, metod, empiriskt material och/eller kontext. Vi ser dock att det finns flera fördelar med att göra så, inte minst för att ge granskarna så goda förutsättningar som möjligt för att bedöma projektet.
Det sätt på vilka sökande bjuds in att beskriva sina erfarenheter, bidrag och meriter måste vara ändamålsenligt i relation till utlysningens syfte och mål. Beslutet att använda en akademisk profil, och att utforma mallen som den ser ut, har gjorts med utgångspunkt i följande:
- Formas finansierar forskning inom en rad olika discipliner och områden. Olika discipliner och forskningsfält leder till olika slags resultat, har olika sätt att publicera sig, och olika meriteringssystem. För att skapa jämlika förutsättningar behöver den sökande själv kunna bestämma vilka erfarenheter, bidrag och meriter som den vill lyfta, och i vilken ordning.
- Den pågående rörelsen för – och omställningen till – ett öppet vetenskapssystem, kräver nya typer av vetenskapliga bedömningar som tar fasta på alla slags resultat och bidrag som forskning och innovation kan innebära. Det kan till exempel handla om olika typer av publikationer, kunskapsspridning och utbildning, öppna data, patent, bidrag till policy, eller andra former av nyttiggörande. Den sökande behöver därför kunna beskriva en mångfald av resultat och bidrag, på likvärdiga sätt.
- Kompetensen hos projektdeltagarna ska bedömas i relation till det sökta projektet. Den sökande behöver därför kunna beskriva och motivera på vilket sätt de anförda erfarenheterna, bidragen och meriterna är relevanta för det sökta projektet.
Den befintliga CV-mallen i Prisma kan inte möta dessa behov fullt ut. Därför har vi valt att utveckla en akademisk profil (utanför Prisma) som låter den sökande beskriva sina erfarenheter, bidrag och meriter på ett mer ändamålsenligt sätt.
Den akademiska profilen består av två huvudsakliga delar. I den första delen ska du sammanfatta och beskriva dina akademiska bidrag och andra bidrag. Här kan du lyfta fram centrala kompetenser, kunskaper och erfarenheter, forskningsresultat, metodutveckling, ledarskap, hur du har arbetat med öppen vetenskap, eller annat du tycker är relevant för granskarna att känna till. Syftet med denna del är att ge granskarna en överblick av dig som forskare. Du kan tänka på denna del av den akademiska profilen som ett personligt brev eller en kappa.
I den andra delen beskriver du konkreta exempel på bidrag och motiverar på vilket sätt dessa är relevanta för projektet. Här kan du gå in mer på djupet på enskilda bidrag. Du kan tänka på denna del som ”bevis” på att du har de kompetenser, kunskaper och erfarenheter som du beskriver i den första delen.
Det är upp till dig att avgöra vilken detaljnivå du vill använda. Ett tips är att försöka tänka dig in i granskarnas situation, och fråga dig vilken detaljnivå de behöver för att bedöma om du har den kompetens som behövs för att framgångsrikt genomföra projektet. För lite detaljer kan göra det svårt att förstå din kompetens, kunskap och erfarenhet. För mycket detaljer kan göra att den viktiga informationen försvinner i mängden.
Det går bra att beskriva flera resultat under ett och samma bidrag. Det kan exempelvis handla om två eller flera publikationer som hänger ihop tematiskt. Ett annat exempel på när det kan vara relevant att beskriva flera resultat under ett och samma bidrag är när en vetenskaplig publikation legat grund för en populärvetenskaplig rapport eller en kurs för praktiker.
Det är upp till dig att bestämma hur du vill presentera dina bidrag. Om du hellre presenterar varje resultat separat går det lika bra.
I denna utlysning är det bara uppgifter om utbildning och arbetsliv som kan föras över via Prisma. Övriga relevanta erfarenheter, bidrag och meriter ska beskrivas i den akademiska profilen.
Detta är en olycklig effekt av att Prisma inte låter oss släcka delar av det inbyggda CV-formatet fullt ut. Detta uppstår i alla ansökningar och är inget som påverkar bedömningen av din ansökan.
Weave
Ja, Utforska är ansluten till Weave.
Weave – förenklad finansiering för projekt med deltagare från flera länder
Nej, du kan bara vara huvudsökande för en ansökan till Utforska. Det gäller oavsett du söker för ett Weave-projekt eller inte.
Bedömning och beviljandegrad
I den årliga öppna utlysningen sorterades ansökningarna i tio tematiska beredningsgrupper. I Utforska kommer vi att skapa beredningsgrupper induktivt, även kallat bottom-up, baserat på de ansökningar som kommer in.
Det finns flera skäl till att vi ändrar på beredningsgrupperna. Ett skäl är att skapa bättre förutsättningar för att bedöma projekt som befinner sig i skärningspunkten mellan olika kunskapsfält och sakfrågor. Ett annat skäl är att de tidigare beredningsgrupperna inte på ett tillfredställande sätt representerade bredden av forskning inom Formas ansvarsområden. Ett tredje skäl är att undvika strukturer som kan verka både styrande och begränsande av forskningen. Genom att skapa beredningsgrupper induktivt kan dessa bättre anpassas till forskningsfronten.
Med längre projekttid och större bidragsbelopp än i Årliga öppna utlysningen, kan beviljandegraden i Utforska förväntas bli betydligt lägre. Detta trots att Formas har skjutit till ytterligare medel. Om den nya utlysningen får samma antal ansökningar som bidragsformen Forskningsprojekt i den Årliga öppna utlysningen 2023, kommer beviljandegraden landa på cirka 8 procent. Mycket pekar dock på att antalet ansökningar kommer att bli högre än så, med ännu lägre beviljandegrader som följd.
Ansvarsfullt användande av AI
Vi har inget förbud mot att du använder generativ AI när du utvecklar eller skriver din ansökan. Du behöver inte heller uppge huruvida du har använt dig av generativ AI.
Däremot behöver du vara vaksam. Generativ AI kan plagiera både sig själv och andra texter utan att uppge källan. Generativ AI kan också ”hallucinera”, det vill säga hitta på fakta som inte stämmer och referenser som inte finns. AI tenderar också att reproducera olika former av bias, exempelvis gällande kön och genus.
Det är du som sökande som ansvarar för att allt innehåll i ansökan är korrekt.
EU-kommissionen har tillsammans med länderna inom European Research Area, ERA, och andra intressenter lanserat Riktlinjer för ansvarsfull användning av generativ AI i forskning och innovation Länk till annan webbplats.. Formas stöder riktlinjerna och uppmuntrar att de används av forskare, universitet och forskningsfinansiärer.