Formas kunskapskvart: Framtidens fiskehamn – hållbar och värdeskapande?

2023-11-07

Formas kunskapskvart är ett kort webbinarium på femton minuter om ett specifikt ämne där en inbjuden gäst delar med sig av intressant kunskap och aktuella resultat från ett forskningsprojekt. Här ovan kan du se inspelningen från den senaste kunskapskvarten.

Den 7 november handlade Formas kunskapskvart om hur vi kan skapa ett ekologiskt hållbart fiske som tar tillvara det vi fiskar upp ur havet på ett bättre sätt än nu.

Josefine Larsson är forsknings- och innovationskoordinator på Marint centrum i Simrishamn där Lunds universitet och Simrishamns kommun tillsammans genomför forskningsprojektet Framtidens fiskehamn. Tillsammans undersöker de hur man kan utveckla en värdeskapande förädlingskedja som kan bidra till en nationell systemförflyttning med hjälp av forskning, innovationer och näringslivsutveckling.

I videofönstret på den här sidan hittar du inspelningen från kunskapskvarten.
Frågestunden efter själva kunskapskvarten spelades inte in.

Här finns Josefins presentation (i pdf-format):

Projektet Framtidens fiskehamn handlar om hur en starkt värdeskapande förädlingskedja kan bidra till en nationell systemförflyttning med hjälp av forskning, innovationer och näringslivsutveckling. Projektet handlar om att utveckla en framtidens fiskehamn som bygger på ett hållbart fiske inom ekosystemets gränser, som skapar framtidstro och möjligheter för lokala fiskare och beredningsindustrier som bättre tar till vara på det som fiskas upp ur havet. Det övergripande syftet är att bidra till en nationell systemförflyttning för att uppnå "fiska mindre, tjäna mer".

Josefine Larsson är forsknings- och innovationskoordinator på Marint centrum i Simrishamn Länk till annan webbplats. där hon bland annat har arbetat med det marina livet i Hanöbukten i sammarbete med Lunds universitet. Hon har tidigare gjort ett miljövetenskapligt doktorarbete på Södertörns högskola och arbetat som lektor.

Formas kunskapskvart är en del av en rad satsningar som Formas gör för att förmedla kunskap om aktuella frågor inom hållbar utveckling, miljö, areella näringar och samhällsbyggande.

Kunskapskvarten är ett tillfälle att få lyssna till en forskare eller expert inom ett specifikt ämne. För dig som lyssnar live finns möjlighet att ställa frågor efter presentationskvarten.

Kontakta oss gärna om du har frågor eller förslag på ämnen för kommande kunskapskvartar.

Kontaktperson för Formas kunskapskvart:

Person med paraply i regn på en slätt

Formas kunskapskvart den 7 november kl. 8.30.

Mer information
Datum: 7 november 2023
Tid: 08:30 - 09:00
Plats: Zoom
Uppdaterad:16 november 2023