Datumen för utlysningen är preliminära och kan komma att ändras. Innehållet kommer att vidareutvecklas och preciseras till dess att utlysningen öppnar.
I Utforska – Formas öppna utlysning för forskningsprojekt, får du fritt formulera en frågeställning inom Formas ansvarsområden. Utlysningen stödjer nytänkande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet och samhällsrelevans.
Det övergripande målet med Utforska – Formas öppna utlysning för forskningsprojekt, är att stödja nytänkande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet och samhällsrelevans inom Formas ansvarsområden. Nytänkande forskning skiljer sig från annan forskning genom att den syftar till att avsevärt utveckla och utmana kunskapsläget och state of the art.
Utlysningens långsiktiga syfte är att främja en tydlig förflyttning av kunskapsläget som bidrar till att lösa samhällsutmaningar inom områden av stor relevans för hållbar utveckling. Utlysningen ska bidra till en kontinuerlig och långsiktig kunskapsuppbyggnad med en mångfald av discipliner och perspektiv. Utlysningen ska även främja internationellt framstående forskare och forskningsmiljöer.
Utlysningen finansierar enbart projekt där det huvudsakliga syftet och bidraget är att utveckla ny vetenskaplig kunskap inom Formas ansvarsområden miljö, areella näringar och samhällsbyggande, och deras skärningspunkter. I utlysningen välkomnas grundforskning och behovsmotiverad forskning inom alla discipliner och kombinationer av discipliner.
Tekniska lösningar för hållbar energi
I denna utlysning kan du inte söka medel för projekt med primärt syfte att utveckla tekniska lösningar för utvinning, omvandling, överföring och/eller lagring av energi, för energieffektivisering, samt för infångning och lagring av koldioxid, CCS, eller infångning och användning av koldioxid, CCU. I tekniska lösningar ingår även komponenter, material, modeller och styr- och reglersystem för sådana lösningar. Här ingår även biobaserade och naturbaserade tekniska lösningar.
Nyttiggörande
Projekt som primärt syftar till att nyttiggöra forskningsresultat finansieras inte genom denna utlysning. Här ingår exempelvis genomförbarhetsstudier, pilotanläggningar och demonstrationsprojekt. Projekt som inte syftar till att utveckla ny vetenskaplig kunskap, eller där detta utgör en begränsad del av projektet, finansieras inte heller i denna utlysning.
Utlysningen för forskningsprojekt vänder sig till disputerade forskare vid svenska lärosäten, forskningsinstitut och svenska myndigheter med forskningsuppdrag.
I utlysningen ställs följande krav på medelsförvaltare, huvudsökande och projektdeltagare:
Medelsförvaltare
- Medelsförvaltare måste vara ett svenskt lärosäte, forskningsinstitut eller statlig myndighet med forskningsuppdrag.
Huvudsökande
- Huvudsökande måste ha en karriärålder på minst fyra år (48 månader), vid utlysningens stängning. Karriärålder definieras här som den tid som har passerat sedan en person har fått sin doktorsexamen utfärdad.
- Huvudsökande måste ha en aktivitetsgrad i projektet på minst 20 procent. Denna kan finansieras genom det sökta bidraget eller andra källor, eller genom en kombination av dessa.
- En person kan bara vara huvudsökande för en ansökan till Utforska 2025.
- En person får inte vara huvudsökande i den nya utlysningen om den är projektledare för ett pågående projektbidrag från någon av utlysningarna: Utforska, Karriärstöd för forskare tidigt i karriären, Årliga öppna utlysningen och Mobilitetsbidrag.
Medverkande forskare och andra projektdeltagare
- Varje ansökan får ha maximalt fyra medverkande forskare.
- Medverkande forskare ska ha avlagt doktorsexamen senast vid utlysningens stängning.
- Annan personal som är med i projektet behöver inte ha avlagt doktorsexamen.
- Personer som är anställda vid företag eller annan organisation med enbart ekonomisk verksamhet kan inte finansieras genom det sökta bidraget.
- Internationella projektdeltagare får finansieras genom det sökta bidraget i begränsad omfattning. Mer detaljer om vad detta innebär publiceras så snart som möjligt.
Du kan söka medel för både direkta och indirekta kostnader. I direkta kostnader ingår exempelvis kostnader för löner, utrustning, resor och köpta tjänster. Indirekta kostnader är kostnader som delas med andra inom organisationen, till exempel för administration, it och lokalhyra. Ibland kallas indirekta kostnader för overheadkostnader.
Nya villkor för indirekta kostnader Länk till annan webbplats.
I utlysningen ställs följande krav på bidragets storlek och projekttid:
- Du ska söka minst 5 miljoner kronor och som mest 6 miljoner kronor.
- Projekttiden är fyra år (48 månader). Det går inte att söka för kortare eller längre projekt. Projektet måste ha planerade aktiviteter och kostnader under samtliga 48 månader.
- Projektstart i Prisma kommer att vara förvalt till den 1 september 2026. Detta datum går inte att ändra.
Formas fortsätter samarbetet inom det europeiska initiativet Weave – Forskningsfinansiering utan gränser. Formas samarbetar för närvarande med tre forskningsfinansiärer i tre länder: Schweizerischer Nationalfonds, SNSF, i Schweiz, Luxembourg National Research Fund, FNR, i Luxemburg och Research Foundation Flanders, FWO, i Belgien. Inom Weave kan forskare från två till tre europeiska länder skicka in en gemensam forskningsansökan till någon av de deltagande finansiärerna.
För att söka ett Weave-projekt genom utlysningen Utforska behöver du vara huvudsökande för den gemensamma ansökan. Genom att skicka in ansökan till Utforska blir Formas huvudansvarig forskningsfinansiär, på engelska Lead Agency.
Weave – förenklad finansiering för projekt med deltagare från flera länder
Kontaktinformation
Det enklaste sättet att nå oss med frågor om utlysningen är via mejl till: explore@formas.se

