Vanliga frågor och svar om utlysningen
Här hittar du vanliga frågor och svar om utlysningen Effekt! Från forskning till nytta. VI kommer att utveckla denna information under hela tiden utlysningen är aktuell.
Utlysningens inriktning
Utlysningen finansierar projekt som kan bidra till ett eller flera av målen för de fyra nationella forskningsprogrammen som Formas står värd för: hållbart samhällsbyggande, livsmedel, klimat samt för hav och vatten, och/eller inom ansvarsområdet djurvälfärd och djurskydd.
Det går att läsa mer om de nationella forskningsprogrammen här:
Det handlar om att forskningen ska komma till användning för en viss målgrupp i samhället. Utlysningen tar i beaktande att vad som anses vara nytta och hur det ska bedömas kan variera stort mellan kunskapsområden och mellan de som ska använda forskningen. Ansökningarna kommer enbart att bedömas utifrån utlysningens bedömningskriterier.
I den här utlysningen handlar nytta inte om akademiskt genomslag eller akademiska nyckeltal (såsom exempelvis ”impact factor” för akademiska artiklar).
Nej. Projektet ska genomföras i nära samverkan mellan forskare, utförare och behovsägare. Ni ska arbeta tillsammans i en gemensam process genom att utveckla och ta forskningsbaserad kunskap vidare, och projektet ska resultera i konkreta aktiviteter som tar forskningen vidare till användning av en utpekad målgrupp.
Däremot ska projektet i ansökan beskriva vad som ytterligare skulle krävas för att projektets resultat ska kunna skalas upp och vilken förändring och/eller utveckling projektet är tänkt att bidra till i samhället. Ofta kräver det tid i kombination med att andra aktörer, resurser och funktioner i samhället bidrar till, och skapar förutsättningar, för det.
Formella krav på projekten?
Antal projektparter ska vara minst två (2) och får maximalt uppgå till fyra (4). Minst en part ska vara en akademisk part, och minst en part ska komma från annan sektor.
Formas kan inte bevilja medel till projektpart som har verksamhetstypen enskild firma. Vi kommer att avslå ansökningar som har en enskild firma som en av projektets deltagande projektparter.
Det går att engagera verksamhetstypen enskild firma i projektet som en konsult åt en av projektets projektparter. Konsultkostnader ska inkluderas i projektpartens budget under posten ”Kostnader för konsulter och licenser med mera”.
I den här utlysningen behöver företag, organisationer och lärosäten som deltar som projektpart ha ett svenskt organisationsnummer. Parter som inte har ett svenskt organisationsnummer kan inte delta som projektpart i den här utlysningen.
Om ni vill ha med företag, organisationer och lärosäten i projektet som inte har ett svenskt organisationsnummer, kan de i förekommande fall anlitas som konsulter som underleverantörer till en av projektets projektparter.
Nej. Den här utlysningen finansierar fristående projekt. Projektet ska utgå från forskningsbaserad kunskap, men det finns inga krav på att projektet ska bygga vidare på ett specifikt avslutat eller pågående projekt.
Nej. Den här utlysningen finansierar fristående projekt. Projektet ska utgå från forskningsbaserad kunskap, men det finns inga krav på att projektet ska bygga vidare på ett specifikt avslutat eller pågående projekt.
Formas tillämpar Formas EU:s regler för statligt stöd.
Läs mer om regler för statligt stöd Länk till annan webbplats.
Vilken stödnivå Formas kan ge beror på organisationens storlek och vilken typ av aktiviteter som ska bedrivas i projektet. I den här utlysningen bedömer Formas att projektets aktiviteter primärt kommer att bedömas utifrån artikel 25, med utgångspunkt i undantaget om ”industriell forskning”, i den allmänna gruppundantagsförordningen EU 651/2014. Läs mer om vilken stödnivå din organisation kan söka för i dokumentet Stödnivåer enligt Formas stödordning. Länk till annan webbplats.
Nej, det finns inga fasta krav på att projektet ska ha medfinansiering. Men, företag, och andra organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet, som får bidrag från Formas, omfattas av EU:s regler om statligt stöd. Vilken stödnivå Formas kan ge beror på organisationens storlek och vilken typ av aktiviteter som ska bedrivas i projektet. I praktiken innebär det att aktörer som omfattas av EU:s regler om statligt stöd inte kan få fullt stöd för sin medverkan i projektet.
Medfinansiering kan exempelvis ske via deltagande med egna ekonomiska medel eller via bidrag med egen arbetstid (så kallad finansiering in-kind), eller via annat privat stöd.
Observera att det inte är tillåtet för en part att vara både projektpart och finansiär till annan projektpart inom projektet.
Som projektpart deltar ni i projektets utformning och genomförande. Ni ska också ha en budget med kostnader för ert deltagande i projektet. Ni kan ansökan om bidrag från utlysningen för att delta i projektet, eller bidra med egen finansiering.
Den person som ska stå som huvudsökande, fylla i ansökan och registrera den behöver ett personkonto i Prisma. Om du inte har det, ansöker du om det: Ansök om personkonto i Prisma Länk till annan webbplats..
Sen behöver er organisation ha ett organisationskonto i Prisma. Utse en lämplig företrädare (organisationskontoansvarig) som ska ansökan om ett organisationskonto på Prismas webbplats. Ange i motiveringen för ansökan att ni vill söka i utlysningen Effekt! Från forskning till nytta 2025, vilken typ av organisation det gäller samt organisationsnummer. Ansök om organisationskonto i Prisma. Länk till annan webbplats.
Det är viktigt att ansöka om organisationskonto i god tid, och senast den 7 maj 2025 för att Formas ska kunna garantera att vi hinner hantera ansökan innan utlysningens stängning. Det går inte att skicka in en ansökan, där ni är huvudsökande, innan ni har ett godkänt organisationskonto.
Plan för genomslag i samhället
Det är en beskrivning av hur projektets delar förhåller sig till varandra och leder fram till projektets mål, det vill säga det som projektet ska uppnå under projekttiden. Den bör också innehålla en beskrivning av vad som ytterligare krävs för att projektets resultat ska kunna få brett genomslag i samhället. Den beskrivningen kan delas upp i vilka prestationer och effekter projektet kan bidra till på kort och lång sikt samt det övergripande mål/utmaning som projektet ska bidra till. Sådana effekter kan projektet ofta bara bidra till i olika utsträckning, och är beroende av andra aktörers beslut, resurser, och andra händelser i samhället som ligger utom ert projekts direkta möjlighet att påverka.
Beskriv planen/förändringsteorin/effektlogiken i ansökan. Det går också bra att bifoga en illustration över hur projektets mål och effekter förhåller sig till varandra.
Vart kan jag läsa mer?
Som inspiration till hur ni kan arbeta med detta går det att läsa och titta på följande länkar från Vinnova respektive det forskningsrådet i Nederländerna och deras tips till hur projekt kan tänka kring och ta fram mål och långsiktiga effekter för ett projekt.
- Vägledning i hur det går att ta fram mål, utfall och effekt för projektet.
Länk till annan webbplats. (Publicerat av det Nederländska forskningsrådet NWO)
- Effektlogik för innovationsprojekt (framtagen av Vinnova)
Länk till annan webbplats.
- Guide för att utforma mål och effekter (framtagen av Vinnova)
Länk till annan webbplats.
Utlysningen ska bidra till att snabba på och effektivisera forskningens genomslag i samhället och bidra till förändrade beteenden i samhället som bidrar till att hantera en utpekad utmaning. Projekt om två år har vanligtvis begränsade möjligheter att själva och inom projekttiden skapa beteendeförändringar i samhället. I ansökan ska projektet därför berätta om vilken utmaning som projektet adresserar och vad som ytterligare kommer att krävas för att projektet ska kunna skalas upp bidra till förändrade beteenden och samhällseffekter på sikt.
Utlysningen välkomnar projekt som kan ta forskningen till nytta på olika sätt, och som genomför en bredd av olika typer av aktiviteter och ger upphov till olika former av, och storlek av effekt, utifrån projektets förutsättningar.
Projekten kommer inte bedömas utifrån forskningens mognadsgrad enligt en TRL-skala. Kontexten inom vilken aktiviteterna ska implementeras ska ha samhällsrelevans och resultatet ska ha potential att skalas upp. Var därför noga med att i ansökan beskriva er plan för vad som ytterligare kommer krävs för att projektet ska kunna skalas upp och/eller spridas för att kunna bidra till brett genomslag och beteendeförändringar i samhället på sikt.
Bedömning
Ansökningarna kommer att bedömas av internationella och nationella experter. De är aktiva forskare, användare av forskningsresultat i sin tjänsteutövning samt experter inom aktiviteter för hur forskning kan tas vidare och skapa nytta i samhället. De aktiva forskarna representerar ämnesmässigt samtliga av utlysningens inriktningar och har kunskap om processer som bidrar till forskningens genomslag i samhället.
Ja. Det finns granskare i den här utlysningen som är experter inom aktiviteter för hur forskning kan tas vidare och skapa genomslag i samhället.
Övrigt
Nej, utlysningarna Formas kommunikationsutlysning och Forskningsdrivna lösningar för en hållbar omställning kommer inte att öppna under 2025. Formas kommer att följa upp utlysningen Effekt! Från forskning till nytta under 2025, och kommer med ett beslut i slutet av året om vilka utlysningar som kommer att öppna under 2026.
Formas tidigare utlysningar Formas kommunikationsutlysning och Forskningsdrivna lösningar för en hållbar omställning har tidigare genomförts parallellt men har båda haft syftet att omsätta och nyttiggöra forskningsresultat och erfarenheter från behovsägare så att kunskapen kan komma till användning för en tilltänkt målgrupp och skapa nytta i samhället.
I utlysningen Effekt! Från forskning till nytta har de tidigare utlysningarna utvecklats vidare tillsammans för att bättre möta samhällets behov av att mer effektivt och ändamålsenligt stödja projekt som bidrar till att snabba på forskningens genomslag i samhället.
Delvis. Det här är en ny utlysning med ett nytt syfte och en delvis justerad inriktning. Utlysningen har dock tagit med sig många delar och innehåller stora inslag från Formas kommunikationsutlysning.
Notera att Formas genomför flera nationella och internationella utlysningar där kommunikativa metoder kan vara en del av projekten.
Ja till stor del. Det kommer fortfarande att gå att söka för projekt som innehåller kommunikativa metoder och inslag. Den här utlysningen innehåller dock andra typer av formaliakrav, exempelvis när det kommer till hur mycket medel det går att söka och hur långa projekten kan vara. Andra aspekter som skiljer sig åt är att i denna utlysning är det ett krav att minst två projektparter behöver delta i ansökan. Ansökningsformuläret och kriterierna skiljer sig även delvis åt jämfört med i kommunikationsutlysningen.