Effekt! Från forskning till nytta

Den här utlysningen är en vidareutveckling av Formas arbete med nyttiggörande av forskning. Utlysningen kombinerar Formas kommunikationsutlysning och Forskningsdrivna lösningar för ett hållbart samhälle.

VAD KAN DU SÖKA FÖR?

Projekt där forskare, utförare och behovsägare utformar och genomför ett gemensamt projekt som tar vidare forskning genom kapacitetshöjande insatser, arbetssätt, produkter, tjänster, eller processer som ska efterfrågas och komma till nytta i samhället.

Projektet ska bidra till målen för ett eller flera av de nationella forskningsprogrammen hållbart samhällsbyggande, livsmedel, klimat, hav och vatten, eller inom ämnesområdena djurvälfärd och djurskydd.

VEM KAN SÖKA?

Forskningsutförare, offentliga organisationer, företag (ej enskild firma) och andra organisationer som uppfyller Formas krav på medelsförvaltare.

Projektet ska bestå av minst två (2) och max fyra (4) projektparter. Minst en part från näringsliv, offentlig sektor eller annan organisation och minst en part från ett universitet, högskola, forskningsinstitut eller annan organisation med forskning som huvudsaklig verksamhet. Minst en forskare som har avlagt doktorsexamen ska medverka i projektet.

HUR MYCKET KAN DU SÖKA?

Projekttiden är 24 månader (2 år). Det går att söka bidrag på maximalt 4 miljoner kronor.

Total budget för utlysningen är 180 miljoner kronor.

Öppen: 65 dagar kvar. Sök senast: 2025-05-21 14:00

För att hantera dagens och morgondagens samhällsutmaningar behövs en mångfald av insatser, där forskning utgör en viktig del. Forskningsbaserad kunskap och insikter, innovationer och nya lösningar behöver komma till nytta i samhället. Det behöver ske i samspel med andra initiativ, beslut och aktörer. När forskare, utförare och behovsägare samverkar och arbetar med en gemensam målsättning kan forskningen snabbare komma till användning, få ett brett genomslag och nå hållbar samhällsnytta.

Forskningsbaserad kunskap och insikter behöver omsättas i handling för att komma till nytta. För att det ska ske krävs nya arbetssätt, kommunikativa metoder, tjänster, produkter och processer som samhällets aktörer kan ta del av. Olika aktörer behöver samproducera, utveckla och kommunicera forskningsbaserad kunskap utifrån utpekad utmaning eller problem. Genom samarbete mellan forskare, utförare och behovsägare ökar möjligheterna att snabba på och effektivisera processer där forskningsbaserad kunskap kommer till användning och skapar nytta. Det kan bidra till förändringar i olika målgruppers beteenden, relationer, handlingar och aktiviteter. Det skapar effekter i samhället på längre sikt.

Den här utlysningen finansierar projekt där forskare, utförare och behovsägare tillsammans utformar och genomför ett gemensamt projekt som tar vidare forskning till nya användningsområden, arbetssätt, produkter, tjänster, nätverk eller processer. Projektet ska bygga på konkreta behov, praktisk erfarenhet och forskning av hög vetenskaplig kvalitet. Projektet ska genomföra konkreta aktiviteter som nyttiggör forskningsbaserad kunskap som möter behov hos en utpekad målgrupp. Projektet ska vara två år (24 månader) och sökt bidrag får uppgå till max fyra miljoner.

Samhället står inför en rad utmaningar i den hållbara omställningen. Vi behöver minska våra utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser, trygga en hållbar försörjning av livsmedel och vatten, och använda våra naturresurser på ett hållbart sätt. Vi behöver en levande landsbygd och levande städer, fungerande infrastruktur samt ett konkurrenskraftigt och hållbart näringsliv.

Forskning och innovation är viktiga för arbetet med att tackla dagens och framtidens samhällsutmaningar. Forskningsbaserad kunskap behöver få genomslag i samhället.För att det ska hända behöver forskning och samhällsbehov vara integrerade så att forskare och samhällsaktörer kan arbeta nära varandra. I samhället finns kunskap och erfarenheter som är viktiga i processen för att möjliggöra att kunskap kommer till praktisk användning. Ofta krävs expertis som kan bistå i arbetet med att ta forskningen vidare till olika målgrupper i samhället. Samverkan mellan forskare, utförare och behovsägare är en nyckel för att forskningsbaserad kunskap och insikter ska kunna komma till nytta och ge effekt.

Samtidigt är samverkan komplext. Att forskning kommer till användning i samhället kan ta tid och är ingen linjär process. Det behöver ske på olika sätt beroende på vilken typ av kunskap som ska användas och vem som har nytta av den. Olika aktörers behov påverkar vad som behöver utvecklas, var förändringen behöver ske, hur det ska gå till, och vilka aktörer som bör vara med. Det kan ta olika lång tid, och möjligheten att skapa genomslag i samhället är ofta beroende av en varierad grad av ytterligare insatser och beslut som ligger helt eller delvis bortom den enskilda insatsens kontroll.

Den här utlysningen finansierar projekt där forskare, behovsägare och utförare tillsammans utgår från forskning för att använda eller tillämpa den på nya områden. Det ska ske genom att ta fram och genomföra konkreta aktiviteter som kan snabba på och effektivisera forskningens genomslag i samhället. Det kan innebära insatser för att utveckla och använda nya arbetssätt, metoder, lösningar, processer eller praktiker som kan lösa en utmaning som möter behov hos en utpekad målgrupp. Det kan även ske genom att utgå från befintlig kunskap och paketera, visualisera och kommunicera den på nya sätt så att den möter behov hos en utpekad målgrupp. Det kan resultera i stärkt kapacitet, nya förmågor och insikter eller tillgång till nya produkter, tjänster eller processer. Finansierade aktiviteter ska ha potential att skalas upp och/eller spridas, och bidra till samhällseffekter med förändrade beteenden i samhället på längre sikt.

Utlysningen finansierar projekt som adresserar en utmaning som ryms inom ramen för de fyra nationella forskningsprogrammen som Formas står värd för, eller inom området djurvälfärd och djurskydd. De nationella forskningsprogrammen för hållbart samhällsbyggande, för livsmedel, om klimat samt för hav och vatten ska bidra till omställningen till ett hållbart samhälle. Nedan (under rubriken Projektens inriktning) finns sammanfattningar av programmens mål och de teman och perspektiv som programmen har valt att prioritera, samt länkar till respektive forskningsagenda.

Syftet med utlysningen är att stödja projekt som tar forskningsbaserad kunskap vidare, som utformar och genomför aktiviteter för att främja att forskning kommer till nytta. Projekten ska bidra till nya insikter och lösningar på samhällsutmaningar som är identifierade i ett eller flera av de fyra nationella forskningsprogrammen Formas står värd för eller inom området djurskydd och djurvälfärd.

Projekten ska bygga på konkreta behov och erfarenheter, och forskning av hög vetenskaplig kvalitet. Det ska ske i samverkan mellan forskare, behovsägare och utförare som tillsammans utvecklar och tar erfarenheter och forskningsbaserad kunskap vidare. Projektdeltagarna ska utforma och genomföra konkreta insatser som nyttiggör forskning och gör att den kommer till nytta för en tilltänkt målgrupp. På kort sikt ska utlysningen leda till stärkta förmågor och höjd kapacitet eller till nya arbetssätt, tjänster och lösningar som kan skalas upp och spridas i samhället. På längre sikt ska utlysningen bidra till effekt i samhället genom förändrade beteenden och ageranden hos samhällets aktörer.

Projekt finansierade i den här utlysningen ska adressera en eller flera av de aktuella utmaningarna och tydligt bidra till mål inom något av de nationella forskningsprogrammen för hav och vatten, för hållbart samhällsbyggande, om klimat samt för livsmedel, eller inom området djurskydd och djurvälfärd. (Se vidare beskrivning om tematiken nedan).

Utlysningen välkomnar projekt som tänker nytt kring hur forskning ska komma till nytta och finansierar en bredd av aktiviteter som kan ta vidare forskningsbaserad kunskap och erfarenheter för att skapa nytta i samhället. Valda aktiviteter ska vara konkreta, avgränsade, ha en tydlig målgrupp, vara tydligt utformade efter behovsägarnas behov och ska kunna komma till nytta i en specifik kontext. Projektet ska vara väl motiverat utifrån den samhällsutmaning som projektet adresserar. Det ska vara tydligt vilken potential projektet har för att stärka olika aktörers förmågor att arbeta med den angivna utmaningen.

Här följer några exempel på olika former av aktiviteter som kan bidra till forskningens genomslag i samhället:

  • Fysiska och digitala verktyg eller metoder för exempelvis utvärdering, mätning, visualisering eller beteendeförändring
  • Produkter och nya material
  • Insatser som kan engagera, skapa förståelse, möjliggöra nya sammanhang för frågorna genom till exempel utställningar, filmproduktioner, scenkonst, konstverk, olika slags publikationer, digitala utbildningsmaterial, spel, populärvetenskapliga insatser
  • Kapacitetshöjandeinsatser, till exempel utformning och genomförande av utbildningsinsatser eller andra insatser
  • Metoder, metodiker och processer
  • Arbetssätt och praktiker
  • Standarder och regelverk
  • Designlösningar
  • Prototyper och testbäddar
  • Ta fram, testa och skala upp affärsmodeller
  • Utveckling och förbättring av sensorsystem och/eller plattformar för datadelning
  • Pilotutveckling och validering
  • Scenarieutveckling och andra framsyns- och tillbakablickande insatser

Observera att ovanstående lista är exempel, och att utlysningen även välkomnar projekt som genomför andra nyttiggörandeaktiviteter.

Projekten ska genomföras i nära samverkan mellan forskare, utförare och behovsägare. De ska arbeta tillsammans i en gemensam process genom att utveckla och ta forskningsbaserad kunskap vidare. De kan också kombinera forskningsbaserad kunskap på nya sätt för att hitta nya användningsområden, och ta fram och genomföra insatser som nyttiggör kunskap till en utpekad målgrupp. Insatserna ska kunna stärka förmågorna hos målgruppen genom att dessa exempelvis får ökade kunskaper, stärkt kapacitet eller tillgång till och kan använda nya arbetssätt, produkter, processer eller tjänster.

Projekten ska resultera i konkreta insatser. För att projektets resultat ska kunna skalas upp och skapa ett brett genomslag krävs ofta tid, i kombination med att andra aktörer och funktioner i samhället bidrar till, och skapar förutsättningar, för det. Projekten bör ta fram en beskrivning som tydligt identifierar vad som ytterligare krävs av insatser, aktörer och funktioner i samhället för att resultaten kan tas vidare efter projekttidens slut. En sådan beskrivning kan bygga på tankesätt från till exempel förändringsteori eller effektlogik. Observera att detta inte är något som projekten förväntas driva vidare efter projekttiden.

Projekten ska rymmas inom ramen för ett eller flera av de nationella forskningsprogrammen Formas står värd för eller till området djurskydd/djurvälfärd. Formas står värd för fyra nationella forskningsprogram, för hav och vatten, för hållbart samhällsbyggande, om klimat och för livsmedel. Alla program är breda långsiktiga satsningar som ska bidra till att lösa prioriterade samhällsutmaningar och stärka samverkan mellan forskningsutförare och samhällsaktörer.

Programmens uppdrag är att bidra till forskningens genomslag i samhället i form av utveckling, kunskapsuppbyggnad, evidensbaserad politik och förvaltning. De nationella forskningsprogrammen bygger på strategiska forskningsagendor för respektive område. Agendorna pekar ut för området relevanta teman och tvärgående systemperspektiv som programmen ska adressera. Länk till agendorna finns nedan i de korta texter som beskriver inriktningarna på programmen.

Formas har även ett särskilt uppdrag att finansiera forskning och innovation inom området djurvälfärd och djurskydd som beskrivs kort nedan. Detta område och alla de fyra nationella forskningsprogrammens områden är överlappande, och frågeställningar och utmaningar går ofta på tvärs mellan dem.

Ett säkert, tryggt, hållbart och inkluderande samhälle

Det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande finansierar forskning och innovation som kan bidra till ett transformativt och hållbart samhällsbyggande. Programmet ska ta fram kunskap och nya lösningar inom samtliga samhällssektorer och bidra till att skapa ett säkert, tryggt, hållbart och inkluderande samhälle. Programmet har i sin agenda, Forskning för ett transformativt och hållbart samhällsbyggande , 1.4 MB. ett antal centrala teman och perspektiv som behöver prioriteras i denna omställning. Dessa teman och perspektiv grundar sig i de olika utmaningar som samhällsbyggandet och samhällsplaneringen står inför. De sex identifierade temana är:

  • Hållbara boende- och vistelsemiljöer
  • Hållbara mobilitetssystem för alla
  • Människors hälsa och välbefinnande
  • Säkerhet och trygghet för människor och samhällen
  • Hållbar konsumtion och produktion
  • Hållbar mark- och vattenanvändning

För att ställa om till ett hållbart samhällsbyggande krävs förändring på flera nivåer, inklusive förändrade beteenden och organisatoriska strukturer. Det krävs också att vi tillämpar kunskap för att skapa förändring i det praktisk och vardagliga arbetet. Digitalisering av samhällsbyggandet kan vara en hävstång för denna omställning om digitala verktyg och processer är utformade efter de behov som finns och används i praktiken inom samhällsbyggandet. Samhällsplaneringen står också inför utmaningar i de organisatoriska mellanrummen. För att hantera dessa behöver kunskap om organisering och styrning kombineras med olika metoder och arbetssätt som kan skapa nya arbetssätt för ett mer hållbart samhällsbyggande. Vi välkomnar en bredd av projekt som tar sig an utmaningar på samhällsbyggnadsområdet och som vill snabba på och effektivisera forskningens genomslag i samhället.

En genomgripande klimatomställning

Det nationella forskningsprogrammet om klimat är inrättat för att svara upp mot regeringens mål om att möta de samhällsutmaningar som klimatförändringarna innebär i Sverige och globalt. Forskningsprogrammet bidrar med kunskap för en genomgripande samhällsomställning som hanterar klimatutmaningarna. I programmets strategiska forskningsagenda, Kunskap för en genomgripande klimatomställning, identifieras sex centrala teman och fyra tvärgående perspektiv, vilka tillsammans bildar ett ramverk över prioriterade områden som ska vägleda forskningsprogrammets aktiviteter. Det sex teman är:

  • Hållbara innovationer för klimatarbetet
  • Systemintegrerade kunskaper om klimat, ekosystem och samhälle
  • Produktion och konsumtion i linje med klimatmålen
  • Styrning för att möta klimatutmaningarna
  • Ekonomiska och finansiella drivkrafter för klimatomställningen
  • En demokratisk och rättvis klimatomställning

Som komplement till dessa teman har fyra tvärgående perspektiv identifierats som ger värdefulla infallsvinklar på agendans teman. De fyra perspektiven är Internationellt klimatarbete, Digitalisering, Hållbarhetsagendans synergier och målkonflikter, och Jämlikhet, jämställdhet och mångfald.

Programmets mål är att bidra med kunskap för en genomgripande samhällsomställning som hanterar klimatutmaningarna och möjliggör snabba utsläppsminskningar mot nettonollutsläpp och på sikt negativa utsläpp. Det syftar också till klimatanpassning med ökad robusthet och minskad sårbarhet för klimatförändringarnas konsekvenser. Slutligen ska klimatarbetet bedrivas i linje med en långsiktig hållbar utveckling där ingen lämnas utanför.

I denna utlysning välkomnar vi särskilt ansökningar inom följande områden: AI och digitalisering kopplat till klimatomställning, systemperspektiv på negativa utsläpp (såsom CCS och CCU) och hur de ska kunna uppnås vilket kan inbegripa exempelvis ekonomiska eller sociala aspekter, klimatanpassning, exempelvis fördelningar av kostnader och ansvar, samt insatser för att stärka legitimitet och acceptans för klimatomställningen.

Ett hållbart, konkurrenskraftigt och resurseffektivt livsmedelssystem

Det nationella forskningsprogrammet för livsmedel finansierar forskning och innovation för att stödja omställningen till ett robust och långsiktigt konkurrenskraftigt livsmedelssystem. Inom temat livsmedel letar vi efter projektgrupper som tar sig an denna omställningsutmaning och har särskilt fokus på att förstärka näringens omställningsförmåga. Sökande ska förankra sin projektidé i något av de prioriterade områden som ryms i programmets forskningsagenda:

  • Resurseffektiva och cirkulära produktionssystem
  • Konkurrenskraftiga affärsmodeller för företag och värdekedjor
  • Matmiljöer och hållbara matvanor
  • En robust livsmedelsförsörjning

Forskning och innovativa lösningar behöver tas vidare till konkreta insatser och praktik för att bidra till en tryggare livsmedels- och dricksvattenförsörjning med stärkt motståndskraft mot klimatförändringar, liksom bidra till en ökad lönsamhet, minskad miljöpåverkan samt en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion. Nya lösningar, metoder och affärsmodeller kan leda till ökat förädlingsvärde för svenska råvaror genom skalbar förädling ändrade konsumentbeteenden eller upprustade digitala och fysiska matmiljöer. Innovationer inom nya livsmedel, sensorik, odlingsprocesser, förädlingsprocesser och distributionslogistik, tekniker (till exempel inom digitalisering, automation eller sensor- och bioteknik) samt tillämpning av lösningar från andra områden som klimat-, finans- eller hälsoteknologier kan också leda till betydande framsteg för livsmedelssektorn.

Friska hav och vatten

Det nationella forskningsprogrammet om hav och vatten finansierar forskning och innovation som ska öka kunskapen, bidra till kompetensförsörjning och stärka samhällets förmåga att hantera både dagens och morgondagens utmaningar. I programmets strategiska forskningsagenda, Kraftsamling för friska hav och vatten, anges ett antal centrala teman och perspektiv som ligger till grund för genomförandet av programmet. De tre centrala temana är:

  • Stärka de akvatiska ekosystemens resiliens
  • Utveckla en hållbar vattenresurshantering
  • Öka samhällets handlingskraft för hållbara hav och vatten

I programmets uppdrag ingår att öka samordningen av nationell forskningsfinansiering och utnyttja möjligheterna till synergier med EU:s ramprogram för forskning och innovation och FN:s årtionde för havsforskning.

Många olika åtgärder behövs för att förbättra tillståndet i sjöar, vattendrag, kust- och havsmiljöer. Åtgärder innefattar tekniska lösningar och fysiska åtgärder i miljön, men också policy, regler och organisation. Lösningar behövs till exempel för att hantera vattenbrist, föroreningar, negativ påverkan på ekosystem och överuttag av fisk och andra biologiska resurser. Med ett förändrat klimat tillkommer utmaningar såsom översvämningar, havsnivåhöjning, högre vattentemperatur och påverkan på grundvattnet. Havs- och vattenområdet präglas av att det är många samhällssektorer och intressenter som berörs. Det är viktigt att dessa inkluderas när lösningarna tas fram. Vi välkomnar en bredd av projekt som tar sig an havs- och vattenutmaningar och som vill snabba på och effektivisera forskningens genomslag i samhället.

En djurhållning med gott djurskydd och hög djurvälfärd

Djurskydd syftar till att vi människor ska tillgodose djurens behov av skydd mot lidande och ge dem en god välfärd när vi äger, sköter och hanterar dem. Det finns flera definitioner på djurvälfärd, i den svenska djurskyddslagstiftningen är en god djurvälfärd definierat som att djuren ska må fysiskt och psykiskt bra (prop. 2017/18:147). Välfärd är med andra ord ett komplext tillstånd som påverkas av många olika faktorer och som ställer krav på det djurskydd som ska tillhandahållas.

Det finns ett stort behov av att öka djurskyddet och djurvälfärden för djur som, permanent eller under en begränsad tid, hålls av människan. Det avser livsmedelsproducerande djur, sällskapsdjur och djur som används för idrott och rekreation, så som till exempel häst.

Utformningen av djurskyddet och djurvälfärden måste även beakta samhälleliga och miljömässiga förutsättningar. Klimatförändringarnas direkta påverkan på djurvälfärd samt indirekta påverkan genom exempelvis spridning av smittsamma sjukdomar är sådana faktorer. Även sociala, kulturella, och strukturella förhållanden kan ha inverkan på djurvälfärden. Vi välkomnar projekt som särskilt adresserar någon eller några av följande frågor: Hur förhindrar vi spridning av smittsamma sjukdomar som kan innebära stort lidande för djuren? Vad finns det för betalningsvilja för djurvälfärd hos konsumenten? Hur kan rådgivningen förbättra djurvälfärden och bidra till ett högre djurskydd?

Tekniska lösningar för hållbar energi

I denna utlysning kan du inte söka medel för projekt med primärt syfte att utveckla tekniska lösningar för utvinning, omvandling, överföring och/eller lagring av energi, för energieffektivisering, samt för infångning och lagring av koldioxid, CCS, eller infångning och användning av koldioxid, CCU. I tekniska lösningar ingår även komponenter, material, modeller och styr- och reglersystem för sådana lösningar. Här ingår även biobaserade och naturbaserade tekniska lösningar.

Utlysningen riktar sig till dig som arbetar på universitet, högskola, forskningsinstitut, offentlig sektor, ideell förening, kultur- och civilsamhällesorganisation, företag eller annan organisation (ej enskild firma). Projektet ska bestå av minst två (2) och max fyra (4) projektparter. Projektgruppen ska inkludera minst en forskningsutförare (universitet, högskola, forskningsinstitut eller annan organisation med forskning som huvudsaklig verksamhet) och minst en projektpart från en annan sektor (företag, kommun, region, civilsamhällesorganisation eller annan organisation). Minst en medverkande forskare från forskningsutföraren ska ha avlagt doktorsexamen.

Projektledaren kan komma från ett företag, offentlig verksamhet, annan organisation, universitet, högskola eller forskningsinstitut. Observera att vi inte kan bevilja medel till projektpart som har verksamhetstypen enskild firma, vilket innebär att vi kommer att avslå ansökningar som har en enskild firma som en av projektets deltagande projektparter.

Professionell expertis inom den nyttiggörandeaktivitet som projekten ska utföra är centralt för projektens genomförande. Projektet ska därför inkludera expertis och erfarenhet inom den nyttiggörandeaktivitet som projektet ska genomföra. Denna expertis kan delta som medelsförvaltare, projektpart, eller tas in som en konsulttjänst (se avsitt Kostnader du kan söka finansiering för).

Alla projektparter ska tydligt bidra till och delta i planering och genomförande av projektet. För att räknas som projektpart ska organisationen finnas med som aktiv part i projektplanen. Alla deltagande projektparter ska även ha kostnader i projektet. Det ska framgå tydligt i projektbudgeten vilka kostnader som kommer att upparbetas av respektive part. Kostnaderna kan finansieras via bidrag från Formas, via annan finansiering, eller genom en kombination av dessa. Annan finansiering kan vara finansiering via deltagande med egna ekonomiska medel eller via bidrag med egen arbetstid (så kallad finansiering in-kind).

För aktörer som bedriver ekonomisk verksamhet, exempelvis kommunala bolag, företag, civilsamhällesorganisationer och andra organisationer som kan anses bedriva ekonomisk verksamhet, tillämpar Formas EU:s regler för statligt stöd, läs mer under rubriken Regler för statligt stöd till företag och andra organisationer i utlysningstexten.

Det är inte tillåtet att vara huvudsökande i mer än en (1) ansökan i denna utlysning.

På grund av kriget i Ukraina kommer det inte att vara möjligt att få medel för projekt som involverar forskningssamarbete med statliga eller federala forskningsinstitutioner i Ryssland och Belarus.

Formas följer och agerar på utvecklingen i Ukraina.

Innan du ansöker

Det är inte tillåtet att skicka in samma ansökan med olika huvudsökande till utlysningen Effekt! 2025. Alla slutregistrerade ansökningar som har samma innehåll kommer att avslås.

Huvudsökande får endast inkomma med en ansökan i utlysningen Effekt! 2025. Det går bra att vara medverkande deltagare i flera ansökningar så länge den sökandes totala lön, fördelat över projekten, ej överskrider 100 procent av projektdeltagarens lön.

Det går bra att huvudsökande samtidigt har ett löpande projektbidrag från någon av Formas andra riktade nationella och internationella utlysningar och/eller Utforska och Karriärstöd så länge den sökandes totala lön, fördelat över projekten, ej överskrider 100 procents finansiering.

Medarbetare vid svenska universitet, högskolor, forskningsinstitut, civilsamhällesorganisationer, offentliga organisationer och myndigheter, företag och andra organisationer kan söka medel i utlysningen. Verksamhetstypen enskild firma kan inte delta som projektpart i en ansökan. Ansökningar som involverar projektpart av verksamhetstypen enskild firma kommer att avslås.

Projektet ska bestå av minst två deltagande projektparter där minst en ska vara en akademisk part, och minst en part ska komma från annan sektor. Med akademisk part avses universitet, högskola, forskningsinstitut eller annan organisation med forskning som huvudsaklig verksamhet. Med annan sektor avses exempelvis ett företag, civilsamhällesorganisation, offentlig organisation eller övrig organisation. Organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet och som vill söka medel från Formas omfattas av Regler för statligt stöd. Företag och organisationer som inte har ett svenskt organisationsnummer kan inte delta som projektpart i den här utlysningen.

I den här utlysningen uppmuntrar vi både akademiska parter och part från annan sektor att vara huvudsökande.

Med deltagande part avses att organisationen är med i ansökan som part i ansökningshanteringssystemet Prisma. Deltagande part ska ha en tydlig del i budgeten och ska delta i genomförandet av projektet. Det innebär att alla deltagande projektparter som inkluderas i ansökan ska ha en budget med kostnader. Finansieringen för den deltagande parten kan sökas via utlysningen (se Regler för statligt stöd till företag och annan ekonomisk verksamhet) och/eller finansieras genom bidrag in-kind, exempelvis via egen arbetstid eller egna ekonomiska medel. Det är inte tillåtet för en part att vara både projektpart och finansiär till annan projektpart inom projektet.

Observera att även om en deltagande projektpart inte söker medel från Formas och endast bidrar med sin tid in-kind, måste parten ändå anges som en separat post i budgeten för att räknas som en del av projektet.

Minst en forskare som har avlagt doktorsexamen ska medverka i projektet. Det är dock inget krav att samtliga deltagare från akademiska parter innehar doktorsexamen. Projektet ska inkludera personer som tillsammans besitter relevant kompetens för att genomföra och uppnå målet med projektet. Dessa personer kan finnas hos deltagande projektparter, eller kan anlitas som konsulter. Det är upp till projektet att sätta samman en lämplig projektgrupp, fördela parternas insatser i olika delar av projektet samt bestämma hur budget mellan deltagande parter ska fördelas. Dessa delar påverkar bedömningen utifrån bedömningskriterierna angivna under rubriken Hur går bedömningsprocessen till?

Antal projektparter ska vara minst två (2) och får maximalt uppgå till fyra (4).

Alla projekt som söker medel hos Formas ska ha en ansvarig projektledare och genomföras av de personer som är angivna i ansökan.

Den organisation som ska ta emot och förvalta de medel som Formas betalar ut om projektet får sin ansökan beviljad kallas för medelsförvaltare. Formas skiljer på medelsförvaltare som kan ta emot medel i alla Formas utlysningar, och medelsförvaltare som kan bli godkända att ta emot medel för ett enskilt projekt. Universitet, högskolor, myndigheter med forskningsuppdrag och de flesta forskningsinstitut är godkända som medelsförvaltare i alla utlysningar hos Formas. De flesta andra offentliga och privata organisationer behöver få ett enskilt godkännande som medelsförvaltare. Det går att läsa mer under avsnittet organisationskonto under här ansöker du.

Vem kan bli medelsförvaltare?

För projekt som får finansiering i utlysningen ska projektparterna, var för sig och efter besked om beviljande, underteckna ett skriftligt åtagande om att genomföra projektet i enlighet med Formas beslut om beviljande av medel.

I utlysningen kan du söka medel för projekt tar forskningen vidare, som planerar, utformar och genomför en eller flera aktiviteter som gör att forskning kommer till användning. Sökta medel ska vara tydligt kopplade till projektet du söker medel för och finansiera insatser utöver ordinarie verksamhet. Utlysningen finansierar inte aktiviteter som redan finansieras genom, eller ingår som delar i, andra forskningsprojekt. Utlysningen finansierar inte heller exempelvis vetenskapliga konferenser, internutbildningar eller andra aktiviteter som faller inom lärosätenas ordinarie forsknings- nyttiggörande- eller kommunikationsverksamhet.

När du ansöker om finansiering till ett projekt kan du söka medel för såväl direkta som indirekta kostnader. Direkta kostnader är till exempel personalkostnader och övriga direkta kostnader som är direkt hänförliga till projektet. Indirekta kostnader är kostnader som delas med andra inom organisationen, till exempel administration, it och lokalhyra. Ibland kallas indirekta kostnader för overheadkostnader.

Det lönebelopp som totalt erhålls för en enskild deltagare får maximalt motsvara aktivitetsgraden i projektet och får inte överskrida 100 procent av en heltidsanställning. Detta innebär att ytterligare medel för lön inte kan beviljas för personal som redan har fullständig lönefinansiering. Deltagare som uppbär heltidspension kan inte få finansiering för sin lön.

Formas bidrag kan användas för att finansiera forskningsutförare (forskare vid universitet, högskolor eller forskningsinstitut) som är verksamma utanför Sverige, men projektet ska vara initierat och lett från Sverige. Detta gäller dock enbart om medelsförvaltaren är ett universitet, högskola, forskningsinstitut eller myndighet med forskningsuppdrag och därmed är godkänd som medelsförvaltare för alla Formas utlysningar. Medelsförvaltaren är ansvarig för att vid behov anställa utländsk personal eller betala för aktiviteter eller tjänster utanför Sverige i enlighet med medelsförvaltarens egna riktlinjer. Observera att eventuella delar i projektet som bedrivs utanför Sverige ska vara väl motiverade och får endast utgöra en begränsad del av projektet. Projektets genomförande ska bidra till att forskningsbaserad kunskap tas vidare och nyttiggörs i Sverige.

Medel kan endast sökas för en tvåårsperiod (24 månader) och bidraget från Formas kan totalt uppgå till max fyra miljoner kronor. Observera att projektets totala budget kan vara högre. Här följer ett exempel på en sådan situation: Om en projektpart söker medel om 4 miljoner kronor, och de två andra deltagande projektparterna har kostnader för 1 miljon var i projektet som de finansierar själva, via arbetstid och ekonomiska medel, kommer projektet ha en total kostnad på 6 miljoner kronor. Detta ska redovisas i projektets budget.

Projektstart i Prisma är förvalt till 1 december 2025. Det går inte att ändra. Projektet har tolv (12) månaders dispositionstid som innebär att projektet kan starta inom tolv månader efter förvald projektstart och ändå hinna slutföras inom ramen för projekttiden.

I budgeten i ansökan ska du som sökande redogöra för hur medel ska användas. Du registrerar budget enligt hur de faktiska kostnaderna förväntas inträffa per verksamhetsår. Formas kan av administrativa skäl lägga en utbetalningsplan som skiljer sig från ansökans fördelning av budgeten över tid.

Ansökningar med ett sökt belopp, eller omfattning i tid, som inte ligger inom ovan angivna intervall kommer att avslås.

Företag, och andra organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet, som får bidrag från Formas omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna utgår från den EU-rättsliga huvudprincipen att statligt stöd till företag normalt sett snedvrider konkurrensen. Huvudprincipen medger dock vissa undantag, däribland stöd till forskning, utveckling och innovation.

I denna utlysning utgår Formas från den allmänna gruppundantagsförordningen EU 651/2014. Projektets aktiviteter kommer primärt att bedömas med utgångspunkt i undantaget om ”industriell forskning”, det vill säga utifrån artikel 25. Stödnivån beror av stödgrunden, det vill säga vad projektet ska göra, och storleken på företaget. Organisationens storlek bedöms utifrån EU:s definition av små- och medelstora företag.

Maximal stödnivå per projektpart och aktivitet

Nivåerna nedan utgår från att beviljade projekt innebär faktiskt samarbete eller spridning av resultat.

  • Litet företag:
    Stödnivå 80 procent.
  • Mellanstort företag:
    Stödnivå 75 procent.
  • Stort företag:
    Stödnivå 65 procent.

Läs mer i Stödnivåer enligt Formas stödordning. , 297 kB. Inför beslut genomför Formas kreditkontroller av de organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet, om dessa kan komma i fråga för beviljande.

Mer information: Regler för statligt stöd.

Varje projektpart ansvarar själv för att mottaget bidrag inte överstiger den stödnivå som är tillåten enligt reglerna för statligt stöd i den aktuella stödgrunden och organisationens storlek.

Sökande som skulle ta emot statsstöd vid utförande av projektet, i det fall projektansökan beviljas medel från Formas, behöver vara medvetna om att kraven för transparensredovisning av beviljade statsstöd har skärpts sedan 2023. Detta innebär att statsstöd över 100 000 euro till en projektpart i ett projekt (eller om det rör primär jordbruksproduktion eller fiskeri- och vattenbrukssektorn 10 000 euro), måste redovisas publikt inom EU. Formas ansvarar för denna transparensredovisning. Den som skickar in en ansökan anses vara införstådd med detta krav på transparensredovisning och anses ha godkänt att en sådan publik redovisning sker över de gällande beloppsgränserna.

För organisationer som bedriver både ekonomisk och icke-ekonomisk verksamhet, exempelvis forskningsinstitut, kommunala bolag och civilsamhällesorganisationer, finns det möjlighet att söka medel i utlysningen och få bidrag med icke-statsstöd förutsatt att de avser delta inom sin icke-ekonomiska verksamhet. En organisation som bedriver både ekonomisk och icke-ekonomisk verksamhet ska betraktas som ett företag endast när det gäller den ekonomiska verksamheten.

Om en organisation som sökande bedriver både ekonomisk och icke-ekonomisk verksamhet måste den genom separat redovisning hålla verksamheterna klart åtskilda. Det är av avgörande betydelse dels att kostnader och finansiering av organisationens olika verksamheter hålls separerade, dels att organisationen som stödmottagare inte får använda resultat från aktiviteter som bedrivits inom ramen för den icke-ekonomiska verksamheten, med finansiering från Formas, i sin ekonomiska verksamhet. För att Formas ska kunna bevilja organisationen stöd i form av finansiering inom ramen för er icke-ekonomiska verksamhet, krävs sammanfattningsvis att organisationen som sökande intygar att dess icke-ekonomiska verksamhet hålls klart åtskild från eventuell ekonomisk verksamhet samt att det projekt för vilket finansiering söks kommer att bedrivas inom er icke-ekonomiska del av verksamheten.

För sökande som bedriver både ekonomisk och icke-ekonomisk verksamhet, och som i utlysningen avser delta i sin icke-ekonomiska del av verksamheten, kräver Formas därför att intyg om separat redovisning Intyg om separerad redovisning eller underordnad ekonomisk verksamhet , 57.8 kB. undertecknas av behörig företrädare för organisationen och biläggas ansökan. Formas kan även under handläggningens gång komma att begära ett intyg om separerad redovisning eller underordnad ekonomisk verksamhet för projekt när Formas bedömer att det finns ett behov av det.

Du bör skriva din ansökan på engelska, eftersom den beredningsgrupp som ska bedöma ansökan består av både nationella och internationella granskare. Om du skriver din ansökan på svenska översätts enbart den del som beskriver själva projektarbetet till engelska av en professionell översättare. Du kommer inte ha möjlighet att se eller ändra i den översatta texten innan ansökan går till bedömning i beredningsgruppen. Den populärvetenskapliga beskrivningen ska dock skrivas på svenska, medan sammanfattningarna ska finnas på både svenska och engelska. Budgetspecifikation och CV-bilagan översätts inte.

Din ansökan (inklusive bilagor) betraktas enligt svensk lag som allmän handling när den kommit in till oss. Det innebär att vem som helst kan begära ut och ta del av din ansökan. Information kan endast döljas om den omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

Formas har begränsade möjligheter att belägga personuppgifter med sekretess. Därför bör ansökan inte innehålla personuppgifter för andra än de som deltar i ansökan.

Om projektet beviljas medel kommer den populärvetenskapliga beskrivningen och projektsammanfattningarna, på svenska och engelska, publiceras i öppna projektdatabaser utan sekretessprövning. Innehållet i dessa fält bör därför inte innehålla känslig information.

Vi ser i dagsläget inga problem att du som sökande använder AI som ett hjälpmedel när du utformar din ansökan. Det är dock viktigt att du är medveten om att ansvaret för att uppfylla de åtaganden som du gör i ansökan ligger hos dig som sökande. Du som sökande ansvarar för att innehållet i både ansökan och projektplanen är korrekt och att projektet genomförs så som du beskrivit. Detta intygar du i samband med att ansökan registreras. Du som sökande ska följa god forskningssed vid ansökningsförfarandet, vilket innebär att plagiat, falsifiering eller fabricering av innehåll i ansökan inte får förekomma.

Vi på Formas är mycket måna om att de projekt vi finansierar utförs på ett sätt som maximerar positiv och minimerar negativ påverkan på miljö och klimat. Vi uppmanar därför dig som söker medel att utforma projektet så att samverkan sker främst genom digitala mötesformer. Nödvändiga resor bör genomföras så klimatsmart som möjligt. Vi föreslår att du redan i projektplaneringen inkluderar åtgärder som minimerar energianvändning och annan resursförbrukning, utsläpp och avfall. Detta kommer dock inte att vara en del i bedömningen av din ansökan.

Läs gärna om Formas eget hållbarhetsarbete.

Formas har i uppdrag att arbeta för att uppnå en hållbar samhällsutveckling. Avgörande för en sådan utveckling är att den är jämställd, jämlik och inkluderande. Vi uppmanar därför dig som söker medel att i möjligaste mån utforma projektet så att det kan bidra med kunskap som återspeglar och är relevant för olika grupper i samhället.

Så här ansöker du

Här hittar du all information om vad din ansökan ska innehålla och hur du går till väga för att söka.

Om utlysningstexten har ändrats efter publicering anges ändringarna under revisionshistorik.

Din ansökan till Formas gör du i vårt ansökningssystem Prisma. Där lägger du in den information som behövs för din ansökan.

Planera, fyll i och skicka in er ansökan i god tid innan utlysningen stänger. Formas har mycket begränsade möjligheter att hjälpa dig som sökande att svara på frågor om ansökningssystemet de sista dagarna innan utlysningen stänger.

Om obligatoriska fält saknar information när ansökan skickas in kommer det inte gå att registrera ansökan. Det är möjligt att registrera en ansökan, och sedan ta tillbaka den (avregistrera) och registrera den igen ett obegränsat antal gånger innan utlysningen stänger. Vi rekommenderar att sökande testar att registrera sin ansökan i god tid innan utlysningen stänger för att säkerställa att alla obligatoriska fält är korrekt ifyllda. Detta minimerar risken för tekniska problem kan förhindra slutregistrering av ansökan i tid. Observera att felaktiga formateringar, såsom blanksteg vid inkopierade postnummer eller andra dolda tecken, kan orsaka problem vid registreringen. Kontrollera därför att all information är korrekt ifylld och formaterad enligt anvisningarna. När utlysningen har stängt går det inte skicka in, eller lägga till, information i ansökan.

Utlysningen stänger den 21 maj 2025 kl. 14.00. Alla ansökningar ska vara registrerade innan denna deadline, inga kompletteringar eller efterregistreringar är tillåtna (om de inte är särskilt efterfrågade av Formas).

Vänligen läs instruktionerna noggrant, även om du har sökt medel från Formas tidigare.

Nedan följer information och instruktioner om organisations- och personkonton i Prisma.

Personkonto

Huvudsökande som ska fylla i informationen i ansökan och registrera den i ansökningssystemet behöver ett personkonto i Prisma. Om utsedd huvudsökande saknar personkonto ska personen skapa det själv i Prisma.

Ansök om personkonto i Prisma Länk till annan webbplats..

Organisationskonto

Den organisation som ska ta emot och förvalta de medel som Formas betalar ut, om projektet får sin ansökan beviljad, kallas i Formas ansökningssystem för medelsförvaltare. Den organisation som huvudsökande representerar, så kallad koordinerande projektpart (medelsförvaltaren), behöver därför vid ansökningstillfället ha ett organisationskonto i Prisma. Om din organisation inte har ett organisationskonto hos Formas sen tidigare behöver ni i god tid ansöka om ett organisationskonto hos Formas i Prisma, se nedan.

Medelsförvaltare

Formas skiljer på medelsförvaltare som kan ta emot medel i alla Formas utlysningar, och medelsförvaltare som kan bli godkända för att endast ta emot medel i en specifik utlysning för ett enskilt projekt

  1. Huvudsökande från medelsförvaltare godkända för alla Formas utlysningar
    Universitet, högskolor, de flesta forskningsinstitut och myndigheter med forskningsuppdrag är godkända som medelsförvaltare för alla Formas utlysningar och har redan organisationskonto.
  2. Huvudsökande från medelsförvaltare som behöver bli enskilt godkända medelsförvaltare i utlysningar för enskilda projekt
    Företag, kommuner, civilsamhällesorganisationer, branschorganisationer och andra organisationer kan ansöka om att bli medelsförvaltare för ett enskilt projekt. Dessa organisationer behöver ha ett organisationskonto i utlysningar för enskilda projekt hos Formas.

Organisationskonto för organisationer som kan bli medelsförvaltare för ett enskilt projekt

  • Om organisationen redan har ett organisationskonto i Prisma, kontakta ansvarig forskningshandläggare Kerstin Röver via e-post kerstin.rover@formas.se för att organisationen ska bli tillagd som möjlig medelsförvaltare för denna utlysning. Ange organisationsnummer och att ni vill söka i utlysningen Effekt! Från forskning till nytta 2025 i ditt meddelande. Detta gäller även om organisationen blivit godkänd som medelsförvaltare för ett projekt i någon av Formas tidigare utlysningar.
  • Saknar din organisation ett organisationskonto i Prisma sedan tidigare, ska en lämplig företrädare (organisationskontoansvarig) ansöka om ett organisationskonto på Prismas webbplats. Ange i motiveringen för ansökan att ni vill söka i utlysningen Effekt! Från forskning till nytta 2025, vilken typ av organisation det gäller samt organisationsnummer. Ansök om organisationskonto i Prisma. Länk till annan webbplats.
  • Om du inte vet om organisationen har ett organisationskonto i Prisma, kontakta ansvarig forskningshandläggare Kerstin Röver via e-post kerstin.rover@formas.se innan ni ansöker om ett nytt konto. Ange ert organisationsnummer och att ni vill söka i utlysningen Effekt! Från forskning till nytta 2025.

Observera att det är viktigt att huvudsökanden i god tid ansöker om ett organisationskonto för den tilltänkta koordinerande projektparten (medelsförvaltaren) om ett sådant saknas i Prisma, dock senast den 7 maj 2025 för att Formas ska kunna garantera att vi hinner hantera ansökan innan utlysningens stängning.

Hemvist – skapa en struktur för att beskriva organisationen

För att kunna registrera en ansökan måste en hemvist inom organisationen anges. En hemvist kan exempelvis vara en institution eller en avdelning. Den som är organisationskontoansvarig ska bygga upp en struktur med enheter och underenheter (hemvister) i två nivåer. Om organisationen saknar avdelningar, ange en underenhet som heter samma som organisationen. Information om hur du gör detta finns i Prismas användarstöd Länk till annan webbplats..

Läs mer om att skapa hemvister och visa nivåer för hemvister i Prisma Länk till annan webbplats..

När den huvudsökande, med beviljat organisationskonto, fyller i ansökningsformuläret i Prisma måste uppgift om medelsförvaltare och så kallad hemvist anges ytterligare en gång. Detta sker i rullistorna för ”Medelsförvaltare” och ”Projektets hemvist”. De hemvister som den sökande kan välja hämtas från organisationsstrukturen i Prisma. Det sker genom inställningarna som organisationskontoansvarig tidigare har gjort på sitt organisationskonto i Prisma.

Ansökan ska innehålla en beskrivning av projektet och dess tilltänkta resultat under projektettiden, samt möjliga utfall och effekter i samhället som projektet är tänkt att kunna bidra till på längre sikt.

Alla gränser för maximalt antal tecken avser tecken inklusive mellanslag. En rekommendation är att välja teckensnitt Arial i teckenstorlek 12 för den information som skrivs in i samtliga textrutor. Notera att maximalt antal tecken för denna utlysning har begränsats jämfört med många andra utlysningar hos Formas.

Observera att om du skriver din ansökan i ordbehandlingsprogram och sedan klistrar in din ansökan i Prisma riskerar formateringarna att försvinna.

Tabeller och figurer med avancerade formateringar eller formler ska du ladda upp som bilaga i pdf-format för att inte riskera att förlora värdefull information. Det är endast tillåtet att bifoga avancerade tabeller och figurer som bilaga. Det är inte tillåtet att bifoga information och text i en bilaga som inte får plats under projektbeskrivningen.

Ansökan ska innehålla en tydlig beskrivning av projektet under följande delar:

Grundinformation

  • Sökt antal år som ansökan avser (det går endast att välja 2 år för denna utlysning).
  • Startmånad. Observera att startmånad är förvalt i Prisma till december 2025. Det går inte att ändra.
  • Projekttitel på svenska och engelska (200 tecken inklusive mellanslag)
  • Populärvetenskaplig beskrivning på svenska (4 500 tecken inklusive mellanslag). Den populärvetenskapliga beskrivningen kommer, om projektet beviljas medel, publiceras i öppna projektdatabaser utan sekretessprövning. Innehållet i detta fält bör därför inte innehålla känslig information.
  • Sammanfattning på svenska och engelska (1 500 tecken inklusive mellanslag vardera). Projektsammanfattningarna kommer, om projektet beviljas medel, publiceras i öppna projektdatabaser utan sekretessprövning. Innehållet i dessa fält bör därför inte innehålla känslig information.

Projektbeskrivning

Läs bakgrundstexten och utlysningens syfte och inriktning noga. Projektbeskrivningen ska tydligt beskriva projektet utifrån de bedömningskriterier som anges under avsnittet Hur går bedömningsprocessen till? Adressera alla kriterier i er ansökan. I bedömningen kommer stor vikt läggas på hur väl ansökningarna beskriver det aktuella forskningsläget, och de nyttiggörandeaktiviteter som projektet ska genomföra, behovsägarnas behov, mervärdet av vald projektkonstellation, den samverkan som ska ske inom projektet och vad projektet ska bidra till för resultat, utfall och effekter på kort och lång sikt.

Följande ska noga beskrivas i ansökan:

Projektets relevans (max 6 000 tecken inklusive mellanslag)

Bakgrund

  • Beskriv den samhällsutmaning och de behov som projektet ska belysa, dess bakgrund och sammanhang så att även den som inte känner till området sedan tidigare förstår projektet, vad det kan komma att bidra med och dess relevans. Beskrivningen är viktig för att ge svenska och internationella bedömare en god förståelse av projektets relevans.
  • Redogör för och karaktärisera den eller de utmaningar projektet tar sig an, befintlig forskningsbaserad kunskap, behov, erfarenheter och lösningar som finns inom projektets område, och vilka resultat och lärdomar som dragits från dessa. Beskriv vad det här projektet kan bidra med i relation till det.

Syfte och mål

  • Redogör för projektets mål, samt hur projektet kan bidra till utlysningens syfte och inriktning.
  • Beskriv och motivera hur projektet möter aktuella behov hos en specifik målgrupp/flera målgrupper, och vilken nytta de förväntas ha av projektets resultat. Beskriv även hur projektet kan bidra till att möta aktuella behov hos en vidare krets av näringsliv, offentliga aktörer och/eller civilsamhället på sikt.

Projektets tematiska inriktning

  • Redogör för vilket eller vilka av utlysningens tematiska områden som projektet bidrar till och på vilket sätt. Utlysningens tematiska områden avgränsas till hållbart samhällsbyggande, livsmedel, klimat, hav och vatten eller djurskydd och djurvälfärd.

Projektets potential (max 5 000 tecken inklusive mellanslag)

  • Beskriv den forskning och kunskap som ligger till grund för projektet. Hänvisa till publicerade rapporter, vetenskapliga artiklar eller andra referenser som är relevanta för projektet.
  • Beskriv nytänkandet i projektets förväntade resultat och/eller aktiviteter.
  • Beskriv projektets potential för att skapa nytta inklusive lärande i samhället genom att beskriva vilka förändringar i samhället som projektet ska bidra till på kort och lång sikt. Projektet kan exempelvis ta fram en plan, förändringsteori eller en enkel effektlogik som beskriver vad projektets genomförande och resultat kommer bidra till på kort och lång sikt. Använd gärna ett diagram eller en illustration för att visualisera effektlogikens beståndsdelar och logiska kopplingar. Inkludera en beskrivning av projektets förväntade resultats förutsättningar för spridning och/eller skalbarhet. Beskriv tydligt vilka ytterligare aktörer, processer och eventuella beslut som behövs för att projektets resultat ska kunna få bredare genomslag i samhället. Det kan vara i termer av andra insatser, förändrade beteenden, stöd, beslut, lag- eller regeländringar, forskningsinsatser eller andra former av systemrelaterade förändringar i samhället.

Projektets genomförande (max 8 000 tecken inklusive mellanslag)

  • Beskriv och motivera hur ni ska genomföra projektet, exempelvis genom arbetspaket, aktiviteter, metoder, samverkansaktiviteter och tidplan. Reflektera kring hur jämställdhet och mångfald och allas lika möjlighet till inflytande har integrerats i projektets genomförande.
  • Reflektera kring hur risker kan påverka projektets genomförande, tidplan och budget, hur sannolikt det är att riskerna uppstår, samt hur de ska hanteras.

Projektets aktörer (max 5 000 tecken inklusive mellanslag)

  • Beskriv projektets deltagare, deras respektive kompetenser och hur de bidrar till att nå projektets målsättningar. Beskriv även hur de kompletterar varandra och mervärdet av samarbetet. Ladda upp en komplett lista över medverkande i projektgruppen i Prisma under rubriken Medverkande personer.
  • Beskriv hur behovsägarnas och andra målgruppers behov och intressen tillvaratas i projektets utformning och genomförande.
  • Reflektera kring projektgruppens sammansättning (nyckelpersoner) utifrån kön samt fördelning av inflytande mellan kvinnor och män.

Referenslista (max 3000 tecken, inklusive mellanslag)

  • Referenser som har inkluderats i löpande text under punkterna ovan anges i ett separat fält. Det kan vara publikationer, tidigare arbeten relevanta för projektet, etcetera.

Valfri bilaga: Vill du bifoga avancerade eller högupplösta bilder, tabeller eller figurer till ansökan ska den laddas upp som en pdf-bilaga (max 4 MB). Det är inte obligatoriskt att bifoga en bilaga.

Budget och övrig information

Projektets kostnader, finansiering, och övrig information om samtliga organisationer som deltar i ansökan, redogör du för i Prisma. Observera att budget och budgetspecifikation bör skrivas på engelska. En svensk budgetspecifikation lämnas inte till översättning utan granskas av den internationella beredningsgruppen som den är. I Prisma skrivs hela det sökta beloppet ut, exempelvis skrivs 1 miljon kronor: 1 000 000 kronor.

Observera att första utbetalningen till beviljade projekt sker december 2025 men du lägger budget för 2026 och 2027.

Företag och andra organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet kan söka och beviljas bidrag i olika omfattning, beroende av hur stort företaget är, enligt GBER artikel 2.2 och 2.24 samt bilaga 1. Små företag som sysselsätter mellan 10 och 49 personer och har en omsättning eller balansomslutning som inte överstiger 10 miljoner euro per år kan söka och beviljas upp till 70/80 procent av sina stödberättigade kostnader. Medelstora företag som sysselsätter mellan 50 och 249 personer och har en omsättning om högst 50 miljoner euro eller en balansomslutning om högst 43 miljoner euro per år kan söka och beviljas 60/75 procent av de stödberättigade kostnaderna. Stora företag som sysselsätter fler än 250 personer och har en högre omsättning eller balansomslutning än medelstora företag kan söka och beviljas 50/65 procent av de stödberättigade kostnaderna. Läs mer om stödnivåer och den allmänna gruppundantagsförordningen (GBER). , 297 kB.

Följande uppgifter ska anges i projektets budget:

Information om huvudsökande organisation och varje projektpart

Detta är obligatoriska uppgifter som måste fyllas i per part för samtliga parter i projektet. Uppgifterna samlas in och fylls i av huvudsökande. Huvudsökandes organisation ska vara samma som anges som medelsförvaltare.

  • Organisationens namn
  • Organisationsnummer
  • Adress, postnummer, postort, land
  • Årsomsättning (avser universitetets, högskolans, institutets, företagets eller organisationens totala omsättning respektive försäljning under förevarande beskattningsår, anges i siffror exempelvis 3 500 000)
  • Balansomslutning (avser summan av tillgångssidan alternativt summan av skulder och eget kapital i ett företags eller organisations balansräkning, anges i siffror exempelvis 5 500 000)
  • Antal anställda
  • Kontaktperson
  • E-post till kontaktperson
  • Namn på arbetsplats, adress, postnummer, postort, land där huvuddelen av arbetet kommer att genomföras.

Kostnader

  • Personalkostnader: Stöd kan sökas för faktiska lönekostnader för den tid som läggs på projektet. Detta gäller både för företag och annan ekonomisk verksamhet som omfattas av EU:s statsstödsregler, och för andra typer av organisationer. För anställda vid universitet, högskola eller forskningsinstitut får beloppet aldrig överskrida hundra procent av en heltidsanställning. Den som får fullständig lönefinansiering från någon annan extern finansiär kan alltså inte få ytterligare medel för lön. Forskare som är heltidspensionerade kan inte få finansiering för lön.
  • Utrustning, byggnader och mark: Stöd kan sökas i den utsträckning och under den tid som de används för projektet. Om instrumenten och utrustningen inte används under projektets hela livscykel anses endast de avskrivningskostnader som motsvarar forskningsprojektets livscykel, beräknade på grundval av allmänt accepterade redovisningsprinciper, vara stödberättigande. När det gäller byggnader anses endast de avskrivningskostnader som motsvarar projektets livscykel, beräknade på grundval av allmänt accepterade redovisningsprinciper, vara stödberättigande. För mark är kostnader för överlåtelse på affärsmässiga villkor eller faktiska kapitalkostnader stödberättigande.
  • Kostnader för konsulter och licenser med mera: För att kostnader för konsulter och licenser ska vara stödberättigande krävs att de köps eller hyrs in från externa aktörer på marknadsmässiga villkor samt att aktivitet och omfattning framgår av projektbeskrivningen. Posten kan även inkludera kostnader för tillgång till test- och demonstrationsanläggningar som behövs för att genomföra projektet.
  • Övriga direkta kostnader: Detta omfattar kostnader för till exempel förbrukningsartiklar, materiel, insatsvaror och liknande produkter, som uppkommit som direkt följd av ett projekt. Övriga direkta kostnader inkluderar även resor och konferenser samt publicering i tidskrifter och databaser som tillämpar öppen tillgång. Formas beviljar endast medel för vissa författaravgifter. Läs mer under rubriken. Kostnader för att publicera.
  • Indirekta kostnader: Universitet och högskola får göra påslag för indirekta kostnader enligt den fullkostnadsprincip som de tillämpar. Forskningsorganisationer där staten utövar inflytande, får enligt de nya villkoren från 1 januari 2025 ta upp faktiska indirekta kostnader till ett belopp motsvarande högst 45 procent av sina stödberättigande personalkostnader under förutsättning att projektet bedrivs i en icke-ekonomisk verksamhet. Till den här kategorin räknas forskningsorganisationer som är aktiebolag eller handelsbolag där staten direkt eller indirekt utövar ett rättsligt bestämmande inflytande. Det gäller också stiftelser där regeringen utser en eller flera styrelseledamöter. Hit räknas även statliga myndigheter (andra än universitet och högskolor) som enligt sin instruktion ska bedriva egen forskning. Övriga projektparter får göra påslag för indirekta kostnader med högst 30 procent på sina stödberättigande personalkostnader. Formas beviljar inte medel för overhead på kostnader som du skriver av för utrustning eller för lokaler.

Finansiering

I ansökan kan fyra typer av finansiering anges:

  • Sökt bidrag från Formas: Ange vilket belopp som söks från Formas inom ramen för utlysningen. Beloppet kan inte överstiga totala kostnader. Om sökt belopp understiger totala kostnader kommer resterande belopp automatiskt räknas ut och redovisas under Egen finansiering.
  • Annat stöd (offentligt): Om medel för relaterade projekt har erhållits med finansiering från Formas eller annan offentlig finansiär
  • Annat stöd (privat): Om medel från annat privat företag eller organisation bidrar med finansiering till projektet. Det kan vara annan finansiering i termer av direkta ekonomiska medel men det kan också vara annat stöd i form av arbetstid, arbetsinsatser och andra tjänster. Notera att annat privat stöd inte får finansieras av annan projektpart inom projektet.
  • Egen finansiering: Om projektparten går in med egen finansiering i projektet räknas den automatiskt fram i fältet för egen finansiering. Egen finansiering kan vara direkta ekonomiska medel men kan också vara stöd i form av arbetstid, arbetsinsatser och andra tjänster.

Budgetspecifikation

Här förklarar motiverar huvudsökande budgeten i ord. Här anges de overheadkostnader (indirekta kostnader) som tillämpas i ansökan. Formas beviljar inte medel för overhead på kostnader som du skriver av för utrustning eller lokaler.

Här specificerar ni den genomsnittliga timkostnaden för budgeterade personalkostnader. Med personalkostnader avses löner inklusive sociala avgifter och andra obligatoriska avgifter kopplade till lön.

Här anger du också eventuella konsultkostnader och omfattningen på konsultens medverkan. Var tydlig med vilken eller vilka projektparter som står för konsultkostnaderna. Sökande uppmanas att vara tydlig med att beskriva samtliga kostnader i relation till de aktuella aktiviteterna inom projektet. (Maximalt 5 000 tecken inklusive mellanslag.)

Etik

Du ska ange om det finns särskilda etiska aspekter i projektet. Då ska du redovisa vilka de aktuella etiska frågorna är och hur du planerar att hantera dem. Det kan till exempel röra sig om forskning som utnyttjar personuppgifter eller forskning som innefattar försök på människor eller djur.

Om du forskar på människor, mänsklig vävnad eller känsliga personuppgifter måste du lämna in en ansökan om etikprövning till Etikprövningsmyndigheten och få den godkänd. Om det handlar om försök på djur måste du också ha ett godkännande från en djurförsöksetisk nämnd. Det kan du ansöka om i Jordbruksverkets e-tjänst.

Du ska ange i din ansökan om du har ett gällande etiskt godkännande eller inte. Om du inte har det, och din ansökan beviljas medel ska du ha ett etiskt godkännande innan de beskrivna försöken påbörjas.

Om ditt projekt inte förväntas innebära sådant som kräver etiskt godkännande ska du skriva detta, och motivera hur och varför.

Klassificeringar

Formas använder projektets klassificeringar i analyser och underlag på en övergripande nivå. Klassificeringarna görs genom att den sökande anger ämnesområde, forskningsämne (SCB-kod), minst ett globalt mål för hållbar utveckling som projektet kan bidra till samt nyckelord.

  • Ämnesområde
    Välj projektets ämnesområde och lägg till en underrubrik.
  • Forskningsämne (SCB-kod)
    Välj minst ett forskningsämne och två undernivåer som skapar den sammanslagna koden.
  • Globala målen för hållbar utveckling
    Ange minst ett och upp till tre globala hållbarhetsmål som projektet kan bidra till i prioriteringsordning efter grad av relevans.
    Mer om målens innebörd. Länk till annan webbplats.
  • Nyckelord
    Ange minst ett och max tre nyckelord som beskriver projektet.

Medelsförvaltare - organisationen som tar emot bidraget

Den organisation som ska ta emot och förvalta de medel som Formas betalar ut till beviljade projekt kallas medelsförvaltare.

  • Välj medelsförvaltare i rullistan. Om du inte hittar den organisation som ska stå som huvudsökande, se rubriken Organisationskonto under avsnittet Så här ansöker du.
  • Välj hemvist i rullistan. Om du inte hittar rätt hemvist, se rubriken Organisationskonto under avsnittet Så här ansöker du och hemvist

Beredningsgrupper

Välj beredningsgrupp där du önskar få din ansökan granskad och utifrån den aktivitet som ditt projekt huvudsakligen ska genomföra. Om ditt projekt genomför flera aktiviteter som ligger inom båda beredningsområdena, välj det beredningsområde som den för er viktigaste aktiviteten ligger inom. I varje beredningsgrupp finns bred kompetens som täcker in utlysningens tematiska inriktningar. Kompetens för att granska projekt som täcker in flera aktiviteter kommer att finnas i samtliga beredningsgrupper.

De beredningsgrupper du kan välja mellan är:

  1. Produkter, metoder, processer och tjänster
    Välj detta beredningsområde om ditt projekt i huvudsak ska arbeta med någon eller några av följande aktiviteter: Lösningar, produkter och material; designlösningar; standarder och regelverk; prototyper och testbäddar; metoder, metodiker och processer, ta fram, testa och skala upp affärsmodeller; utveckla och förbättra sensorsystem och/eller plattformar för datadelning; pilotutveckling och validering. Notera att detta enbart är exempel och att beredningsgruppen även kan hantera andra typer av projekt.
  2. Kapacitetshöjande insatser
    Välj detta beredningsområde om ditt projekt i huvudsak ska arbeta med någon, eller några, av följande aktiviteter: Kapacitetshöjande insatser, exempelvis utformning och genomförande av utbildningsinsatser eller andra kunskapshöjande insatser; insatser för att ta fram ändrade arbetssätt och praktiker, insatser som kan engagera, skapa förståelse, möjliggöra nya sammanhang för frågorna genom till exempel utställningar, filmproduktioner, scenkonst, konstverk, olika slags publikationer, digitala utbildningsmaterial, spel eller populärvetenskapliga insatser; utformning och användning av fysiska och digitala verktyg eller metoder för exempelvis utvärdering, mätning, visualisering, beteendeförändring eller beslutsfattande; scenarieutveckling och andra framsyns- och tillbakablickande insatser. Notera att detta enbart är exempel och att beredningsgruppen även kan hantera andra typer av projekt.

I den här utlysningen kommer din ansökan bedömas i den beredningsgrupp som du själv väljer i ditt förstahandsval (val 1). Du kommer inte kunna ändra ditt val efter det att utlysningen stängt. I Prisma ska du enbart välja en beredningsgrupp. Om fler än ett val görs kommer din ansökan i första hand att placeras i beredningsgruppen för ditt förstahandsval (val 1). Notera dock att Formas förbehåller sig rätten att fördela om, dela upp eller slå ihop beredningsgrupperna för att skapa en praktiskt hanterbar beredningsprocess.

Bilagor

Medverkande

Lista samtliga projektdeltagare med namn, organisation samt roll och arbetstid i projektet. Fyll i uppgifterna i tabellformat; förnamn, efternamn, doktorsexamen om relevant, datum för doktorsexamen om relevant, organisationsnamn för projektpart. Spara dokumentet i pdf-format (max 4 MB) och ladda upp under obligatoriska bilagor i Prisma. Det går endast att ladda upp pdf-format i Prisma.

Notera att datum för doktorsexamen används för att avgöra ifall projektansökan fyller kravet på minst en medverkande forskare från forskningsutförare ska ha avlagt doktorsexamen senast vid utlysningens stängning.

CV och meritförteckning

Lägg till CV inklusive relevanta meriter för nyckelpersoner och ladda upp som en samlad pdf-fil om max 4 MB, max 1 A4-sida per person.

I denna utlysning kan forskare vid våra allmänt godkända medelsförvaltare inte länka till redan inlagda CV uppgifter i Prisma. Detta för att vi ska kunna göra en likvärdig bedömning av ansökningar och CV:n från olika typer av organisationer.

I CV ska relevanta uppgifter som visar de kompetenser som är viktiga för ert projekt för respektive nyckelperson redovisas. Exempelvis erfarenhet från relevant forskning, implementering, kommunikation, samverkan och projektledning.

CV bör innehålla följande: Namn, Kön, Organisation, Titel, Medverkan i %, Roll i projektet, Relevant kompetens och erfarenhet, Motivering till varför personen är en nyckelperson i projektet samt Övrigt.

Obligatoriska bilagor

  • Lista över medverkande projektdeltagare i projektet
  • CV nyckelpersoner i projektet (max 1 A4 sidor per deltagare, i pdf-format)

Valfria bilagor:

Illustrationer, skisser, bilder och figurer som kan öka förståelsen för projektet. Eventuella bilagor laddar du upp som en samlas pdf (max 4 MB).

Så fyller du som huvudsökande i och kontrollerar budget och övrig information

Koordinerande projektpart

Fyll i information om koordinerande projektpart

  1. Ange företag/organisation och organisationens tillhörande uppgifter
  2. Ange arbetsplats, plats där huvuddelen av projektet kommer att genomföras, och arbetsplatsens tillhörande uppgifter
Förstora bilden

Fyll i kostnader för koordinerande projektpart

  1. Klicka på Redigera
  2. Kolumnerna avseende år kommer av den projekttid som angetts i Grundinformation.
  3. Fyll i kostnader för varje kostnadsslag och år.
  4. Spara och stäng fönstret.
  5. Totala kostnader räknas ut automatiskt summeringsfälten.
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

Fyll i finansiering för koordinerande projektpart

  1. Klicka på Redigera
  2. Fyll i sökt bidrag från Formas, per år
  3. Fyll i förekommande fall i stöd som erhålls från annan offentlig finansiär.
  4. Fyll i förekommande fall i stöd som erhålls från annan privat finansiär.
  5. Egen finansiering räknas ut automatiskt baserat på vad som angivits i kostnads- och finansieringsavsnitten.
  6. Spara och stäng fönstret.
  7. Total finansiering räknas ut automatiskt i summeringsfälten.
  8. Ange finansiärens namn om annat stöd erhålls.
  9. Stödnivån räknas ut automatiskt i procent.
  10. Medfinansieringsgrad räknas ut automatiskt i procent.
  11. I motiveringsfältet anger du hur den genomsnittliga timkostnaden för budgeterade personalkostnader har framräknats.
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

Projektpart

Klicka på Lägg till projektpart för den eller de projektparter som ska delta i projektet, utöver koordinerande projektpart, dvs. medelsförvaltaren.

Förstora bilden

Fyll i, för varje projektpart, avsnitten för information, budget och finansiering på samma sätt som beskrivs för koordinerande projektpart. Se avsnitt Koordinerande projektpart ovan. Uppgifter för projektpart fylls i oavsett om man söker bidrag, dvs. finansiering, från Formas eller ej. Om projektparter inte söker medel från Formas utan deltar in-kind, ska budgeterade kostnader anges för dessa projektparter men ange ”0” kr i fältet ”Sökt bidrag från Formas” under finansiering. Notera att en underleverantör till sökande inte utgör projektpart i ansökan.

Projektets kostnader och finansiering

Längst ner beräknas projektets totala kostnader respektive projektets totala finansiering automatiskt baserat på summor som aggregeras från budgettabeller för koordinerande projekt part och andra projektparter.

Förstora bilden

Kontrollera hur du fyllt i budgettabeller i god tid innan du registrerar din ansökan. Ansökningar med felaktigt ifyllda budgetar kan avslås. Kontrollera alla budgettabeller per projektpart inklusive koordinerande projektpart samt tabeller för Projektets kostnader respektive Projektets finansiering som aggregerar summor från tabeller per projektpart enligt nedan:

  • Du har lagt in alla projektparter som deltar i projektet.
  • Du angett sökta medel från Formas för de projektparter som avser att ta emot bidrag från Formas.
  • Du angett övrig annat stöd för de projektparter som i förekommande fall har det.
  • Du har den egenfinansiering som krävs enligt regler för statligt stöd till företag och andra organisationer, där det är relevant.

Efter du har lämnat in din ansökan

Du kan göra ändringar i din registrerade ansökan, alternativt avregistrera den och registrera på nytt, fram till utlysningen stänger kl. 14.00 onsdagen den 21 maj 2025. Efter det kommer status hos din ansökan att ändras från ”registrerad” till ”slutregistrerad”. När utlysningen har stängt går det inte att göra några ändringar i din ansökan. Du får heller inte göra några kompletteringar via exempelvis mejl eller per telefon. Din ansökan kommer att bedömas i befintligt skick. Vi gör endast undantag om det är spårbara tekniska problem med Prisma, eller om kompletteringar särskilt efterfrågade av Formas.

Din slutregistrerade ansökan går automatiskt ut till medelsförvaltare när utlysningen stängts. Observera att medelsförvaltaren måste signera ansökan digitalt i Prisma inom sju kalenderdagar.

Först kontrollerar Formas att ansökan uppfyller de formella krav som ställs i utlysningen. Om ansökan inte uppfyller kraven kommer den att avslås.

Följande krav kommer att kontrolleras i denna utlysning:

  • Att medelsförvaltaren har signerat ansökan inom sju kalenderdagar efter att utlysningen har stängt.
  • Att ansökan inte har nekats av medelsförvaltaren.
  • Att huvudsökande endast inkommit med en ansökan i den här utlysningen.
  • Att det inte förekommer flera ansökningar med samma innehåll från olika huvudsökanden.
  • Att ansökans inriktning ligger inom Formas ansvarsområden.
  • Att ansökans inriktning ligger inom utlysningens områden.
  • Att ansökan uppfyller Formas villkor för beviljade medel
  • Att ansökan är fullständig, det vill säga att den innehåller all information som är obligatorisk.
  • Att de krav som ställs på projektledare, projektdeltagare och organisationer under Krav på dig och din organisation är uppfyllda.
  • Kreditkontroll av alla projektparter som är företag och andra organisationer med ekonomisk verksamhet som kan komma i fråga för beviljning.
  • Att huvudsökanden som ansvarar för andra projekt eller verksamheter finansierade av Formas har inkommit med de rapporter som efterfrågats inom utsatt tid.

Alla ansökningar bedöms av internationella och nationella experter i en av utlysningens beredningsgrupper. Beredningsgrupperna består av aktiva forskare och användare av forskningsresultat inklusive experter inom aktiviteter för hur forskning kan skapa nytta. Tillsammans har de nationella och internationella perspektiv och erfarenheter. Formas förbehåller sig rätten att dela upp eller slå ihop beredningsgrupper för att skapa en praktiskt hanterbar beredningsprocess.

Beredningsgruppens bedömning av din ansökan görs endast utifrån det innehåll som finns beskrivet i ansökan inklusive bilagor. Därför är det viktigt att ansökans innehåll är så tydligt som möjligt samt att all nödvändig och relevant information finns med. Alla fyra kriterier ska adresseras i ansökan och projektet ska klart och tydligt relatera ansökan till de här kriterierna.

I denna utlysning kommer Formas att tillämpa ett portföljperspektiv för att möjliggöra finansiering av projekt som adresserar en bredd av utmaningar som projekten ska bidra till och som ligger inom ramen för utlysningen. Portföljperspektivet tillämpas av beredningsgruppen respektive Formas först efter att varje ansökan bedömts på sina egna meriter.

Läs mer om Formas bedömningsprocess här: Så här går bedömningsprocessen till

Ansökningarna bedöms utifrån följande kriterier:

Relevans

  • Projektets problemformulering är tydlig, logisk och har samhällsrelevans.
  • Utformningen av projektet och dess förväntade resultat kan möta aktuella behov hos valda målgrupper och att projektet har tagit deras behov och förutsättningar i beaktande.
  • I ansökan framgår det tydligt vilken effekt projektet kommer kunna bidra till i form av nytta inklusive lärande i samhället.

Potential

  • Projektet kan väsentligt bidra till utlysningens syfte och inriktning.
  • Den forskning som ligger till grund för projektet är relevant för projektet och håller hög kvalitet.
  • Projektet kan uppvisa betydande potential för skalbarhet och/eller spridning med genomtänkt plan för vad som kommer krävs för att kunna bidra till samhällseffekter på sikt.

Genomförande

  • Planerade aktiviteter och genomförandet av dem är väl beskrivna, inkluderar relevanta arbetssätt/verktyg/kanaler i relation till projektets syfte och mål, och att de verkar i ändamålsenliga sammanhang för att uppnå förväntat resultat.
  • Tidsplan och budget är realistisk och ändamålsenlig i förhållande till projektets syfte och mål.
  • Aktiviteter för att engagera identifierade målgrupper är relevanta i relation till projektets mål.
  • Etiska överväganden är väl beskrivna, och planen för hur dessa hanteras är ändamålsenlig.
  • Jämställdhetsaspekter är väl integrerade i projektets genomförande.

Aktörer

  • Projektet sker i samverkan mellan forskare, utförare och behovsägare med relevant kompetens, erfarenhet och expertis i förhållande till projektets syfte och genomförande, och deras medverkan och bidrag är ändamålsenlig för projektets mål.
  • Projektgruppen (nyckelpersoner) är väl sammansatt med avseende på könsfördelning, samt fördelning av inflytande mellan kvinnor och män. Detta är relevant när projektgruppen består av fler än 3 personer.

Våra granskare får i dagsläget inte använda AI-verktyg som stöd i granskningen av ansökningar. Det finns flera skäl till detta. Dels finns det en stor risk att information som laddas upp sprids vidare. Det finns även risker kopplat till sekretess och behandling av personuppgifter. Att ladda upp en ansökan eller information från en ansökan till någon form av AI-verktyg, innebär en olovlig spridning av information. Detta gäller inte bara för AI-verktyg utan även många andra tjänster och verktyg för lagring och delning av data.

Beslut om vilka projekt som beviljas medel förväntas fattas den 21 oktober 2025. Vi offentliggör besluten senast dagen efter på Formas webbplats och du får en e-post när du kan ta del av beslutet i Prisma. Beslut om bidrag kan ej överklagas.

För projekt som får finansiering i utlysningen ska projektparterna, var för sig och efter besked om beviljande, underteckna ett skriftligt åtagande om att genomföra projektet i enlighet med Formas beslut om beviljande av medel. En förutsättning för första utbetalning av medel är att en kopia av samtliga projektparters godkännande har inkommit i rätt tid och att eventuell efterfrågad komplettering har inkommit.

Samtliga beviljade projekt ska återrapportera till Formas med avseende på ekonomi och projektresultat tre månader efter dispositionstidens slut. Dispositionstiden är viss given period efter att projektet formellt avslutats och de beviljade medlen som inte ha förbrukats kan disponeras, det vill säga projektet kan löpa vidare efter projektets beviljade slutdatum. Dispositionstiden för denna utlysning är 12 månader. Dispositionstiden kan i vissa fall förlängas på grund av särskilda omständigheter godkända av Formas, gällande projektledare och medelsförvaltare, som till exempel sjukdom eller föräldraledighet.

För samtliga beviljade projekt ska dessutom en ekonomisk lägesrapportering lämnas till Formas årligen. Samtliga rapporteringar görs i Prisma.

Ekonomisk återrapportering i Prisma. , 187 kB.

Den ekonomiska rapporteringen för projekt i denna utlysning följer samma struktur som ansökan.

I denna utlysning ska de beviljade projekten i samband med den ekonomiska och vetenskapliga slutrapporteringen av projekt även inkomma med två sidor populärvetenskaplig sammanfattning av projektets resultat och dess relevans för samhället. Detta kommer att framgå av projektbeslutet (med tillhörande villkor) vid eventuell finansiering. Den populärvetenskapliga sammanfattningen ska skickas i PDF-format till registrator@formas.se. Ange projektets diarienummer i ämnesraden. Det är projektledaren som ansvarar för att en populärvetenskaplig sammanfattning lämnas in enligt denna anvisning. Formas kan också komma att ställa krav kring deltagande i konferenser, seminarier, nätverksträffar eller liknade för att skapa synergier och plattformar för lärande och kunskapsutbyte.

Villkor för beviljade medel

Resultat från forskning finansierad av Formas ska publiceras med öppen tillgång.

Du ska även ha en datahanteringsplan för den data som produceras i projektet. Om du får finansiering från oss ska du ta fram en sådan plan. Planen ska inte skickas in till oss men du ska på förfrågan kunna uppvisa planen. Genom att signera våra bidragsvillkor intygas att en datahanteringsplan kommer att finnas innan forskningen påbörjas och att planen underhålls.

Öppen tillgång till forskningsresultat och data

Formas överför information om beviljade bidrag till Swecris Länk till annan webbplats., en nationell databas över bidragsfinansierad forskning som inrättats på uppdrag av regeringen.

Informationsmöten om utlysningen

Den 10 mars kl. 10.00-11.00 anordnade vi ett informationsmöte om utlysningen.

Den 25 mars kl. 13.30-14.30 anordnar vi ett informationsmöte med fokus på matchmaking.

Den 5 maj kl. 10.00-11.00 anordnar vi ett informationsmöte med fokus på praktiska frågor inför din ansökan.

Revisionshistorik

Om utlysningstexten har ändrats efter publicering anges ändringarna här.

Kontaktinformation

Vanliga frågor och svar

Börja gärna med att besöka vanliga frågor och svar om utlysningen, och se om din fråga finns besvarad där.

För andra frågor om utlysningens innehåll och frågor om Prisma

För frågor där du inte hittar svaret i vanliga frågor och svar om utlysningen, kontakta oss på effekt@formas.se

Uppdaterad:12 mars 2025