Vanliga frågor och svar om utlysningen
Här hittar du vanliga frågor och svar om utlysningen Impact Innovation: Geografiska omställningslabb - utveckling av framtidens attraktiva och tillgängliga livsmiljöer
Sammanställning av frågor vid informationsmötet 6 februari
Jag har en fråga som rör att man bara kan vara huvudsökande i en ansökan. Inom en stor stad finns det många förvaltningar, som har samma organisationsnummer. Kan varje förvaltning vara huvudsökande max en gång, eller innebär det att alla förvaltningar inom staden enbart kan vara huvudsökande en gång?
Svar: Kravet innebär att det endast kan registreras en ansökan per huvudsökande (organisationsnummer), där syftet är att organisationen ska prioritera bland möjliga projekt och komma in med en ansökan till utlysningen för geografiska omställningslabb. Det innebär att det behöver finnas en intern process som gör bedömningen kring vilket område som organisationen vill söka för som geografiskt omställningslabb. Om någon i organisationen registrerar en ansökan så kommer möjligheten att låsas för övriga sökande inom organisationen.
Observera att ovan gäller huvudsökande. En organisation kan vara medsökande i flera ansökningar.
Kommer det fler utlysningar för omställningslabb, eller är detta den enda chansen att söka?
Svar: Denna utlysning för omställningslabb är den som är beslutad. Vi kommer att utvärdera utfallet av utlysningen och utifrån den tillsammans med ShiftSweden besluta om kommande utlysningar.
Blir ansökan en offentlig handling vid inlämning?
Svar: Ansökan bli en allmänhandling som kan begäras ut. Formas/Vinnova gör då en sekretessgranskning av ansökan med en bedömning om det finns känsliga uppgifter som i så fall stryks över. Ni kan som sökande indikera om ni anser att det finns känsliga uppgifter i er ansökan. Observera att detta är en indikation och att det är myndigheten som sedan gör bedömningen vad som faller under sekretess.
Får man skicka in endast en ansökan till Formas, eller gäller det även för Vinnova?
Svar: Begränsningen att kunna vara huvudsökande i en ansökan gäller för Formas utlysning ”Geografiska omställningslabb”. Formas och Vinnovas utlysningar är separata utlysningar med separata bedömningsprocesser.
Kommer ansökningar till Formas och Vinnova att vägas samman vid bedömningen?
Svar: Nej, det är två separata utlysningar med separata bedömningsprocesser.
Kan en ansökan hanteras via andra plattformar än Prisma, exempelvis Bidragsportalen?
Svar: Nej. Men ni som sökande väljer hur ni arbetar i framtagandet av er ansökan. Ansökan ska uppfylla kraven i utlysningstexten och ansökan registreras i Prisma, Formas system för att hantera utlysningar.
Ingår omställningen ”integrera byggda miljön och mobilitet” i denna utlysning, eller kommer den senare?
Svar: Alla ShiftSwedens tre skiften samt mission ingår i utlysningen:
1. Från resurskrävande linjära samhällsbyggnadsprocesser till hållbara och värdeskapande cirkulära affärsmodeller.
2. Från ohållbara transporter till en ny frihetsreform med konkurrenskraftiga alternativ till enskilt bilresande.
3. Från samhällsplanering i stuprör till ett integrerat ekosystem för byggd miljö och mobilitet.
Platsen ska ha potential att rymma alla tre skiften, och för de utmaningar som formuleras i ansökan är kravet att de ska inkludera både byggd miljö och mobilitet.
Kan en hel by med fokus på grön omställning fungera som ett omställningslabb?
Svar: Ja, en by med fokus på grön omställning kan ansöka om att bli ett geografisk omställningslabb. I utlysningen efterfrågas ansökningar från stads-, gles- och landsbygdsmiljöer.
Kan omställningslabbet vara fördelat på två geografiska platser?
Svar: Nej, omställningen är ett sammanhängande geografiskt område, som i en storstad ska vara minst ett kvarter och som störst en eller ett par stadsdelar. I gles- och landsbygdsmiljöer kan det vara ett eller flera mindre samhällen med kringliggande områden
Kan labbet ha två fysiska platser, t.ex. ett huvudkontor och ett tekniskt laboratorium?
Svar: Omställningslabbet är ett sammanhängande geografiskt område, det område som labbet har definierat och där arbetet med förändring sker. Aktörerna som deltar i labbet kan vara lokaliserade på olika fysiska platser.
Kan labbet inkludera både fysiska och virtuella testmiljöer för att lösa mobilitetsutmaningar?
Svar: Labbet kan inkludera både fysiska och virtuella testmiljöer, med målet att inom labbets tidshorisont kunna testa i verklig miljö.
Är namnen på labbsamordnare sekretessbelagda?
Svar: Inkomna ansökningar är allmänna handlingar som kan komma att begäras ut. Myndigheten gör en bedömning kring sekretess av varje enskilt ärende. Information kan endast döljas om den omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Formas har därför begränsade möjligheter att belägga personuppgifter med sekretess.
Finns det ett max-tak för hur stor andel av en tjänst labbsamordnarna kan ha?
Svar: Labbsamordnaren ska över tid kunna avsätta 30–50 procent av en heltid för uppdraget.
För anställda vid universitet, högskola eller forskningsinstitut får beloppet aldrig överskrida hundra procent av en heltidsanställning. Det innebär också att någon som redan får fullständig lönefinansiering från någon finansiär, inte kan få ytterligare medel för lön.
Kan labbsamordnaren vara anställd av en part i projektet, eller måste den vara anställd hos huvudsökanden?
Svar: Labbsamordnaren kan vara anställd av valfri part i ansökan.
Behöver den samordnande funktionen vara namngiven i ansökan?
Svar: Ja, en del av bedömningen av ansökan är intervju av labbsamordnaren + valfri person som är aktiv i projektet.
Vem ska ha erfarenhet av att leda processer och skapa engagemang – organisationen eller den enskilda labbsamordnaren?
Svar: Labbsamordnarfunktionen behöver till stor del ha dessa erfarenheter. Ytterligare kompetens och resurser kan tillföras för att stärka omställningslabbet, och påverkas av hur ni väljer att organisera ert omställningslabb. Detta ska tydligt framgå av ansökan.
Vad kan ingå i labbsamordnarbudgeten, exempelvis konsultkostnader, förstudier eller kommunikationskostnader?
Svar: Budget för labbsamordnarfunktionen ska till största delen gå till lönekostnader för labbsamordnarfunktionen. En begränsad del av budget kan användas för exempelvis konsultkostnader. Budget för denna typ av kostnader och vad det tillför labbsamordnarfunktionen ska tydligt framgå av ansökan.
Kan en konsult vara delaktig i projektet och få betalt?
Svar: En begränsad del av budget kan användas för konsultkostnader. Hur dessa används och hur de stärker respektive del i projektet ska framgå av er ansökan.
Kan innovationsprojekten inkludera produktutveckling med partners som finansieras inom ramen för ansökan?
Svar: Produktutveckling kan vara en del av ett innovationsprojekt. Här är det viktigt att sätta sig in i vad som innefattas av stödgrunden industriell forskning, vilket begränsar hur nära en kommersiell produkt ett projekt kan vara. Stödnivåer enligt Formas stödordning.pdf Länk till annan webbplats.
Ska hela ansökan innehålla samordnare, forskningsprojekt och innovationsprojekt, eller är de separata ansökningar?
Svar: Det är en ansökan som inne håller de tre olika delarna där samordnarfunktion och forskningsprojekt är obligatoriska delar, och 1–2 innovationsprojekt är frivilligt.
Måste alla skiften vara inkluderade i innovationsprojekten?
Svar: Nej, ett innovationsprojekt kan välja att fokusera på valfritt antal skiften.
Ska innovationsprojekten beskrivas i denna ansökan, eller räknas Vinnovas projekt som innovationsprojekt?
Svar: I Formas utlysning för ”Geografiska omställningslabb” kan ni välja (valfritt) att inkludera 1–2 innovationsprojekt i er ansökan.
I Vinnova utlysning kan ni söka till fyra olika typer av omställningslabb (2 ”Platstyper” och 2 ”Systemutmaningar”) vilka är oberoende av Formas utlysning för de geografiska omställningslabben.
Måste innovationsprojekten vara identifierade vid ansökningstillfället, eller kan de sökas senare?
Svar: Om ni söker medel för 1–2 innovationsprojekt (frivilligt) i er ansökan till ”Geografiska omställningslabb” så behöver de vara identifierade.
Under hösten öppnar nästa utlysning för innovationsprojekt till de beviljade geografiska omställningslabben (steg 2). Denna utlysning är under utformande och kraven är inte fastställda än.
Kan man söka för endast en labbsamordnare eller endast innovationsprojekt, eller måste hela paketet ingå?
Svar: I er ansökan till ”Geografiska omställningslabb” måste ni söka för labbsamordnarfunktionen och ett forskningsprojekt, det är valfritt om ni vill inkludera 1–2 innovationsprojekt i er ansökan.
Kommer de geografiska labben att ha inflytande över de projektansökningar för innovationsprojekt som kommer in och beviljas i steg 2?
Svar: Syftet med utlysningarna är att skapa omställningslabb som öppnar upp och möjliggör för projekt som kan ta sig an de utmaningar som labbet har identifierat som viktiga för att uppnå visionen för förändringen av platsen.
Utlysningen för innovationsprojekt inom beviljade geografiska omställningslabb genomförs av Formas, som fattar beslut om vilka projekt som beviljas finansiering. Utgångspunkt för sökande i steg 2 är ”Beskrivningen av platsen” i utlysningen för Geografiska omställningslabb (steg 1) där sökande beskriver platsens förutsättningar, utmaningar, vision för förändring samt sätter ramarna för omställningslabbet.
Sökande i steg 2 kan själva som en del i arbetet med ansökan initiera en dialog med labbsamordnaren. Bedömningen av ansökan görs av en extern panel utifrån innehållet i ansökan.
Hur säkerställs att effekterna av olika åtgärder i labbet kan särskiljas från varandra?
Svar: Syftet med omställningslabben är att genom att genomföra flera insatser inom samma geografiska område skapa en större förmåga att driva förändring. Det är alltid svårt att mäta effekter av enskilda insatser och det finns naturligtvis en risk att det blir svårt att separera effekten av de olika insatserna som genomförs inom omställningslabben, särskilt om de ligger nära varandra. Målet med labben är dock förändringen av platsen och uppföljningen kommer att vara en viktig del inom labbet där både labbsamordnarfunktionen och forskningsprojektet kan bidra med kunskap om vilka effekter som skapats av olika typer av insatser.
Vad innebär politisk förankring – krävs det en beslutad budget eller specifikt stöd för projektet?
Svar: Den politiska förankringen som efterfrågas i utlysningen ska stödja genomförandet av omställningslabbet och skapa goda förutsättningar för att genomföra de projekt som finansieras inom labbet, samt skapa förutsättningar för att bygga upp en långsiktig innovationsmiljö. Det är obligatoriska att bifoga ett stödbrev som är undertecknat av kommun- eller regionstyrelsens ordförande eller ansvarig nämndsordförande. Det bedöms också som positivt om sökande kan visa att det finns en bred politisk förankring, över majoritetsgräns, som visar att omställningslabbet har ett långsiktigt stöd också efter ett val.
Hur kan man få politisk eller offentlig förankring innan man vet vilka projekt som kommer att genomföras?
Svar: Den politiska förankringen ska gälla omställningslabbet som koncept där vi genom labbet kan skapa nya förutsättningar för utvecklingen och förändringen av platsen, och öppna upp för nya innovativa lösningar på de utmaningar som omställningslabbet har identifierat.
Kan universitet eller forskningsinstitut vara huvudsökande?
Svar: Nej, universitet och forskningsinstitut kan inte vara huvudsökande i utlysningen för geografiska omställningslabb (steg 1). Dock kan de vara medsökande.