Impact Innovation: Geografiska omställningslabb - utveckling av framtidens attraktiva och tillgängliga livsmiljöer

VAD KAN DU SÖKA FÖR?

Projekt som ska bygga upp ett labb runt ett geografiskt område med förutsättningar att kunna testa innovativa lösningar inom planerade större förändringar av den byggda miljön och mobilitetssystemet. Det geografiska labbet ska bestå av följande delar:

  • En labbsamordnarfunktion som leder och koordinerar arbetet inom labbet.
  • 1 forskningsprojekt för reflektion och lärande för utveckling av labbet.
  • 1–2 projekt med möjlighet att testa innovativa idéer i det geografiska området.

VEM KAN SÖKA?

Kommun, region, näringsliv (ej enskild firma), annan organisation samt universitet, högskolor och forskningsinstitut.

Minst två parter ska delta i ansökan. Huvudsökande ska vara en organisation som har rådighet över platsen. Medsökande part ska vara ett universitet, högskola eller forskningsinstitut.

Ytterligare medsökande kan vara exempelvis näringsliv, forskningsutförare, kommun, region eller annan organisation.

HUR MYCKET KAN DU SÖKA?

  • Labbsamordnarfunktion: 4 miljoner kronor, projektlängd 60 månader.
  • Projekt: 4–5 miljoner kronor fördelat på 1–3 projekt

Minst 1 forskningsprojekt (60 månader) samt möjlighet till 1–2 innovationsprojekt (6–12 eller 24–36 månader).

Information om aktuella stödnivåer publiceras i samband med att utlysningen öppnar.

Total budget för utlysningen är upp till 40 miljoner kronor.

Kommande: Öppnar för ansökningar: 2025-01-30 14:00
Sista ansökningsdatum: 2025-04-15 14:00

Datumen för utlysningen är preliminära och kan komma att ändras. Innehållet kommer att vidareutvecklas och preciseras till dess att utlysningen öppnar.

 

Uppdatering 2025-01-10: Dokument som beskriver ShiftSwedens mission, tre skiften och en beskrivning av de tre olika typerna av omställningslabb

ShiftSweden har missionen att ställa om Sverige, fossilfritt och resursmedvetet, till attraktiva och tillgängliga livsmiljöer för alla. För att nå missionen behöver vi ställa om hur vi använder våra resurser och hur vi minskar våra klimatutsläpp både i den byggda miljön och i hur vi rör oss i den. För att uppnå missionen startas nu 3–5 geografiska omställningslabb med syftet att kunna utforska, testa och skala upp lösningar för framtidens samhällsbyggnad och mobilitet.

Utlysningen är en satsning inom ramen för Impact Innovation-programmet ShiftSweden. Satsningen syftar till att bygga upp labb i geografiska områden som står inför en större förändring i den byggda miljön och mobilitetssystemet. Det kan handla om förändringar i ett befintligt område eller i nyexploateringsområden. Ett omställningslabb kan vara lokaliserat i en stads-, gles- eller landsbygdsmiljö. I en större stad ska storleken på den geografiska platsen vara minst ett kvarter, och som störst en eller ett par stadsdelar. I gles- och landsbygdsmiljöer kan det vara ett eller flera mindre samhällen med kringliggande områden.

Syftet med omställningslabben är att göra flera olika typer av insatser inom ett geografiskt område. Detta för att skapa en kollektiv kapacitet för att innovera och nå effekt på systemnivå. Grunden för labbet är det geografiska området som står inför en förändring. För att skapa goda förutsättningar för olika typer av lösningar att kunna utvecklas inom det geografiska omställningslabbet behöver flera aspekter vara uppfyllda.

  • Aktörer med rådighet över platsen behöver vara engagerade och ha vilja och mandat att utforska, testa och skala upp nya praktiker, processer och lösningar.
  • Det ska finnas en uttalad politisk vilja som stödjer ett omställningslabb där nya lösningar kan testas, utvecklas och visas upp.

Labbet kommer att ledas av en labbsamordnare som ska ha erfarenheter, förmåga och resurser för att kunna driva ett labb. Labbsamordnaren ska stötta projekten i sitt genomförande och identifiera synergier och behov, samt arbeta med att effektivt verka för att resultaten kommer till användning.

Detta är det första steget i utlysningen med syftet att identifiera geografiska områden med hög potential att bli framgångsrika labb. Följande delar kan finansieras inom ramen för utlysningens första steg:

  • Labbsamordnarfunktionen som leder och håller ihop labbet.
  • Forskningsprojekt som följer omställningslabbets utveckling. Här arbetar en forskningsutförare nära labbsamordnarfunktionen för att bidra till ökad kunskap löpande under labbets livstid.
  • Möjlighet att genomföra innovationsprojekt inom labbet.

Omställningslabbet kommer att fyllas på med fler innovationsprojekt som andra aktörer kan leda, med en första öppen utlysning planerad till andra halvan av 2025.

Mer information

De geografiska labben är del av ShiftSwedens satsning på omställningslabb. Labben kommer att utforska, testa och skala upp lösningar för framtidens samhällsbyggnad och mobilitet, samt visa hur skiftena och omställningen kan gå till i praktiken. Genom labben skapas kollektiv kapacitet och förutsättningar för att innovera och nå effekt på systemnivå.

 

ShiftSwedens omställningslabb är av olika slag - dels labb i geografiska områden som denna utlysning hos Formas hanterar och dels labb kring platstyper och systemutmaningar som hanteras i en utlysning hos Vinnova Länk till annan webbplats..

 

I följande dokument hittar du mer information om ShiftSwedens mission, tre skiften och en beskrivning av de tre olika typerna av omställningslabb som startar upp under 2025.

Omställningslabb 2025 – information och bakgrund (pdf) , 101.3 kB.

 

Information om övriga labb som initieras inom ShiftSweden våren 2025 hittar du på shiftsweden.se Länk till annan webbplats..

 

Informationsmöte

Den 6 februari kl 11-12 anordnas en informationsträff om de geografiska omställningslabben.

Kontaktinformation

Ansvarig på Formas

För frågor angående utlysningens bakgrund, syfte och önskade effekter

Håkan Karlsson, ShiftSweden
hakan.karlsson@shiftsweden.se

Utlysningen är en del av satsningen Impact Innovation som Energimyndigheten, Formas och Vinnova står bakom. Impact Innovation är en aktörsdriven och långsiktig kraftsamling som ska bidra till global konkurrenskraft genom omställning för hållbar utveckling.

impactinnovation.se Länk till annan webbplats.

Uppdaterad:10 januari 2025