Det finns fortfarande tid att agera mot kriserna vi står inför på grund av klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. Avsevärda finansiella resurser behöver mobiliseras och kapitalflöden som motverkar omställningen förhindras. Syftet med denna utlysning är att möjliggöra och främja finansiering och investering för en hållbar klimatomställning genom att generera, stärka och implementera ny kunskap i samverkan med relevanta samhällsaktörer och utifrån ett helhetsperspektiv.
Digitala informationsmöten om utlysningen
- 13 januari 2025: Informationsmöte 1
Presentation från webbinariet (pdf) , 2.1 MB. - 26 mars 2025: Informationsmöte 2
Världen behöver röra sig bort från investeringar som leder till stora utsläpp av växthusgaser och minskad biologisk mångfald. Finansiella flöden behöver bidra till en hållbar klimatomställning. Detta kan kräva förändringar i policys, regleringar och marknadsaktörers beteenden. Det kan också behövas nya förutsättningar gällande marknadsförhållanden, normer, riskbedömning, ansvarsfördelning och lagstiftning. Flera frågor kan behöva hanteras parallellt, och på flera nivåer samtidigt — lokalt, regionalt, nationellt och globalt. Förändringar kan behöva samordnas inom och mellan olika sektorer i samhället, samt utvecklas och genomföras i både det globala nord och syd.
I denna utlysning efterfrågar vi forskningsprojekt, som i samverkan med relevanta samhällsaktörer tar ett helhetsgrepp och bidrar till ny kunskap som kan möjliggöra och främja finansiering och investering för en hållbar klimatomställning. Relevanta samhällsaktörer kan omfatta aktörer inom finanssektorn (till exempel banker, försäkringsbolag, kapitalförvaltare, utvecklingsbanker), kommuner och regioner, myndigheter, företag, eller civilsamhällesorganisationer.
Huvudsökande organisation ska vara ett svenskt universitet, högskola eller forskningsinstitut. Endast ansökningar med minst en part från universitet, högskola eller forskningsinstitut och minst en part från annan samhällsaktör kan få finansiering. Parter utanför akademin kan ta del av projektmedel i den här utlysningen.
Utlysningen sker inom ramen för det nationella forskningsprogrammet om klimat och är en del i genomförandet av den strategiska forskningsagendan Kunskap för en genomgripande klimatomställning (pdf) , 1.4 MB..
Det finns fortfarande tid att agera mot de kriser vi står inför på grund av klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. Avsevärda finansiella resurser behövs för att agera och genomföra klimatomställningen. Men idag flödar det globala, nationella, regionala och lokala kapitalet främst i traditionella fåror som dagens system skapat.
De flesta delar av samhället är på något sätt beroende av finanssektorn, och på samma sätt påverkas finanssektorn av de flesta andra sektorer i samhället. Förutsättningar för klimatomställningen har många beröringspunkter med finanssektorn, där konkurrenskraft och lönsamhet är avgörande för de flesta företag när det gäller investeringar och finansiering. Det finns nya initiativ och ansatser för att göra finanssektorn till en drivkraft för klimatomställningen, men en mer genomgripande förändring av finansiering och investering på flera nivåer kan behövas för att möjliggöra och driva en hållbar klimatomställning.
Behov av förändrade kapitalflöden har identifierats av en rad aktörer. I samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i september 2024 betonades behovet av att reformera den internationella finansiella arkitekturen så att den blir välfungerande för dagens behov och verklighet. FN:s klimatpanel, IPCC, skriver i sin syntesrapport från 2023 att det finns tillräckligt med globalt kapital för att överbrygga de globala investeringsgapen för att nå klimatmålen, men att det finns hinder för att omdirigera kapital till klimatåtgärder. Dessa omfattar institutionella och regleringsmässiga hinder såväl som marknadstillträdesbarriärer. Kopplingar mellan klimatförändringar, klimatanpassning och biologiska mångfald, och nyttan av att dessa adresseras gemensamt lyfts av många aktörer. Omfördelning av kapital så att den biologiska mångfalden främjas är avgörande för en hållbar klimatomställning.
Olika regleringar kopplade till finanssektorn har tagits fram i bland annat EU, dessa har främst fokus på rapportering och transparens. Metoder utvecklas och data genereras för att stödja detta. I samband med det finns behov av att tillgängliggöra tillförlitliga och prioriterade data som accelererar omställningen, men även att lyfta blicken och agera så att verkliga effekter kommer till stånd. Det kan till exempel handla om att prioritera resurser för att ta fram specifika data, eller att fokusera på vissa regioner där aspekter av biologisk mångfald är kritiska eller på vissa aktörer som bidrar mycket till klimatpåverkan. Olika perspektiv på risk, riskvärdering och riskhantering är viktigt. Detta inkluderar systemiska risker.
Utlysningens syfte är att möjliggöra och främja finansiering och investering för en hållbar klimatomställning genom att generera, stärka och implementera ny kunskap i samverkan med relevanta samhällsaktörer och utifrån ett helhetsperspektiv.
Existerande och framtida finansiella flödena och investeringsmönster behöver främja den hållbara klimatomställningen, och även bidra till acceleration. För att kunna uppnå detta kan till exempel policys, regleringar och marknadsaktörers beteenden behöva förändras. Det kan också behövas nya förutsättningar gällande marknadsförhållanden, normer, riskbedömning och ansvarsfördelning, regleringar och lagstiftning. För att möjliggöra detta behöver flera delar adresseras och drivas parallellt och på flera nivåer samtidigt (lokalt, regionalt, nationellt och globalt). Förändringar kan behöva samordnas inom och mellan olika sektorer i samhället, samt utvecklas och genomföras i det globala nord och syd.
Projekten kan fokusera på en specifik sektor som har stor betydelse för klimatomställningen, men projekten kan också ha en mer tvärgående ansats och fokusera på exempelvis institutionella ramverk, affärsmodeller eller styrmedel. Projekten bör ta helhetsperspektiv, vilket kan innebära att beakta hela eller flera olika värdekedjor för att adressera avgörande problem och möjliga synergier och sido-nyttor. Projekt kan överskrida både geografiska och sektoriella gränser. Samstämmighet mellan parallella policy- och beslutsprocesser i offentlig liksom privat sektor och på flera nivåer kan adresseras i projekten, inklusive hur olika flaskhalsar och andra hinder kan undanröjas och målkonflikter hanteras på lokal, regional, nationell och global nivå.
På sikt förväntas portföljen av finansierade projekt kunna bidra till att utveckla och stödja policy samt beslut på flera nivåer och därigenom främja att kapital allokeras för en hållbar klimatomställning samt att kapitalflöden som motverkar omställningen förhindras. Minskade utsläpp av växthusgaser, klimatanpassning samt att bevara och öka den biologiska mångfalden är centrala delar för en hållbar klimatomställning. För att undvika lösningar som skapar nya, eller förstärker nuvarande, hållbarhetsproblem bör dessa frågor hanteras gemensamt. Även andra faktorer, såsom sociala och kulturella värden, kan beaktas i detta helhetsperspektiv.
Resultat från projekten förväntas möjliggöra och främja förändringar, som kan underlätta finansiering och investering för en hållbar klimatomställning. Utlysningen i sin helhet kan bidra till att ompröva definitioner och praxis kopplat till riskbedömning och ansvarsfördelning. Den kan även bidra till att tillgängliggöra prioriterade och tillförlitliga data som möjliggör för fler aktörer att utveckla relevanta strategier, åtgärder och rapportering. Resultat från projektportföljen kan bidra med erfarenheter och analys av betydelse för att utveckla nya affärsmodeller och omställningsplaner, samt finansiella instrument som stödjer dessa.
Projekten ska inkludera samhällsaktörers syn på vilka förutsättningar som behövs för att främja investeringar för en hållbar klimatomställning och aktivt agera för att kunskap och resultat implementeras och kommer till användning under och efter projektets gång. Kunskap och praktiker som tas fram i projekten ska vara ett resultat av samverkan mellan forskare (inom olika discipliner) och samhällsaktörer. Projektets kommunikations- och nyttiggörandeinsatser ska vara tydligt beskrivna i ansökan.
Parter utanför akademin kan ta del av projektmedel i den här utlysningen.
Vi förutser att forskare från olika discipliner behöver samverka i projekten för att omfatta och integrera flera perspektiv, och samverkan ska ske med parter utanför akademin. Projekten behöver inte begränsas till svenska förhållanden eller svenska aktörer.
Sökande uppmanas att planera projektet för att minska projektets eget klimatavtryck. Se vidare under rubriken ”Integrera klimat- och miljöhänsyn i planeringen av ditt projekt”.
Projekt som enbart syftar till utveckling av tekniker eller material kan inte finansieras. Forskningsprojekt som bedöms ligga utanför utlysningens syfte och inriktning kan inte beviljas bidrag och kommer att avslås före beredning. Bedömning av huruvida en ansökan ligger inom utlysningens område eller inte görs utifrån en fullständig ansökan. Sådana bedömningar görs därför endast efter utlysningens stängning.
Utlysningen riktar sig till forskningsutförare (universitet, högskola eller forskningsinstitut), företag (ej enskild firma), offentliga organisationer på olika nivåer (kommuner, regioner och myndigheter) och andra organisationer.
Huvudsökande organisation ska vara ett svenskt universitet, högskola eller forskningsinstitut. Deltagare från minst två parter ska medverka som projektpart i ansökan; minst en part från universitet, högskola eller forskningsinstitut och minst en part från övriga samhället. Även organisationer utanför akademin kan söka medel från Formas i den här utlysningen.
Internationellt samarbete:
Formas bidrag kan användas för att finansiera forskning där vissa delar bedrivs av forskare eller övriga projektdeltagare som är anställda vid ett utländskt lärosäte eller forskningsinstitut. Forskning ska vara initierad och ledd från Sverige. Medelsförvaltaren måste vara belägen i Sverige och godkänd av Formas och är ansvarig för att vid behov anställa utländsk personal eller betala för aktiviteter eller tjänster utanför Sverige i enlighet med medelsförvaltarens riktlinjer. Utländskt deltagande ska vara begränsat, väl definierat och väl motiverat i projektansökan.
Undantag - forskningssamarbete med Ryssland och Belarus:
På grund av kriget i Ukraina kommer det inte att vara möjligt att få medel för projekt som involverar forskningssamarbete med statliga eller federala forskningsinstitutioner i Ryssland och Belarus.
Företag och andra organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet och som vill söka medel från Formas omfattas av Regler för statligt stöd.
Endast ansökningar med en huvudsökande (koordinerande projektpart) från universitet, högskola eller forskningsinstitut och minst en projektpart från annan typ av organisation kan få finansiering, men vi förväntar oss att projekten i de flesta fall behöver inkludera ytterligare aktörer för ett framgångsrikt genomförande.
Projektgruppen kan bestå av max sex projektparter inklusive huvudsökande. Projekten ska i samverkan med relevanta samhällsaktörer ta ett helhetsperspektiv med syfte att möjliggöra och främja finansiering och investering för en hållbar klimatomställning. Samhällsaktörer av olika slag har en viktig uppgift i projekten för att lyfta in relevanta perspektiv tidigt i projektet och därmed underlätta implementering och nyttiggörande av resultat under och efter projekttiden. Samhällsaktörer kan involveras på olika sätt, dels som en mer engagerad och aktiv projektpart med tydlig del i projektbudgeten, dels genom medverkan i referensgrupp, i workshops eller på annat sätt utan att vara projektpart. De kan exempelvis vara aktörer inom finanssektorn (till exempel banker, försäkringsbolag, kapitalförvaltare, utvecklingsbanker), kommuner och regioner, myndigheter, företag, eller civilsamhällesorganisationer. Samverkan med aktörer i finanssektorn, eller med aktörer som har en tydlig koppling till finans, är en förutsättning för projekten, men sökande ska själv motivera vilken typ, samt grad, av samverkan som skapar bäst förutsättningar för projektet.
Förutom samverkan med relevanta samhällsaktörer förväntar vi oss att ett framgångsrikt projekt omfattar forskare från olika discipliner och forskningsfält. Som sökande föreslår ni en projektgrupp och ett upplägg som är ändamålsenligt för den frågeställning som ni tar er an. Det är upp till er att motivera projektdeltagarnas roll och relevans för den aktuella frågeställningen.
För att räknas som projektpart ska organisationen finnas med som aktiv part i projektplanen och det visas tydligt i projektbudgeten vilka kostnader som kommer att upparbetas av parten i fråga; antingen genom bidrag från Formas, egen eller annan finansiering, eller en kombination av dessa. En aktiv projektpart bör ha en rimlig del av projektbudgeten. För projekt som får finansiering i utlysningen ska projektparterna, var för sig och efter besked om beviljande, underteckna ett skriftligt åtagande om att genomföra projektet i enlighet med Formas beslut om beviljande av medel. En förutsättning för första utbetalning av medel är att kopia av samtliga projektparters godkännande har inkommit i rätt tid och att eventuell efterfrågad komplettering inkommit.
Formas arbetar för en jämlik, jämställd och inkluderande samhällsutveckling. Sökande bör utforma projektet så att resultaten kan gynna en mångfald av människor och grupper i samhället. Projektgruppen bör utformas med hänsyn till könsfördelning och olika bakgrund. Detta kommer dock inte att vara en del av bedömningen av din ansökan.
Under projekttiden avser Formas samla deltagarna för att dela erfarenheter och resultat och skapa bryggor mellan projekten och till relevanta samhällsaktörer. Beviljade projekt förväntas delta i dessa aktiviteter. Kostnader för resor och tid som uppstår i samband med dessa möten ska ingå projektets budget.
Huvudsökande (projektledaren) ska ha ett personkonto i Prisma för att kunna lägga in projektansökan (skapa personkonto i Prisma). Länk till annan webbplats. Den som står som huvudsökande ska vid utlysningens stängning vara disputerad. Det är inte tillåtet att vara huvudsökande i mer än en ansökan i denna utlysning.
Innan du ansöker
Det är inte tillåtet att skicka in samma ansökan med olika huvudsökande till utlysningen Att möjliggöra finansiering och investering för en hållbar klimatomställning. Alla slutregistrerade ansökningar som har samma innehåll kommer att avslås.
Huvudsökande (projektledare) får endast inkomma med en ansökan i utlysningen Att möjliggöra finansiering och investering för en hållbar klimatomställning. Det går däremot bra att delta i flera ansökningar så länge den sökandes totala lön, fördelat över projekten, ej överskrider 100% finansiering.
Det går bra att huvudsökande (projektledare) samtidigt har ett löpande projektbidrag från någon av Formas övriga utlysningar så länge den sökandes totala lön, fördelat över projekten, ej överskrider 100% finansiering.
Huvudsökande organisation, koordinerande part, måste kunna ta emot och förvalta de medel som Formas betalar ut till ett beviljat projekt. Den organisation som ska ta emot och förvalta de medel som Formas betalar ut om projektet får sin ansökan beviljad kallas för medelsförvaltare. I denna utlysning välkomnar vi universitet, högskolor och forskningsinstitut som medelsförvaltare. Övriga organisationer är välkomna att söka i utlysningen som projektparter.
Företag och andra organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet och som vill söka medel från Formas omfattas av Regler för statligt stöd.
Observera att verksamhetstypen enskild firma inte kan beviljas medel i utlysningen eller delta som part i projekt som söker i Formas utlysningar.
Företag som inte har ett svenskt organisationsnummer kan inte ta del av medel i den här utlysningen, utan får i förekommande fall delta in-kind.
Alla projekt som söker medel hos Formas ska ha en ansvarig projektledare och genomföras av de personer som är angivna i ansökan. Projektledaren ska vara knuten till huvudsökande (koordinerande) part, som är medelsförvaltare, och vara disputerad vid utlysningens stängning.
Projektkonstellation och projektparter
Antal projektparter ska vara minst två (2) detta inkluderar den huvudsökande organisation som kallas koordinerande part och är medelsförvaltare. Projektgruppen ska inkludera minst en forskningsutförare (universitet, högskola eller forskningsinstitut) och minst en av annan organisationstyp. Sådan annan organisationstyp kan omfatta aktörer inom finanssektorn (till exempel banker, försäkringsbolag, kapitalförvaltare, utvecklingsbanker), kommuner och regioner, myndigheter, företag, eller civilsamhällesorganisationer.
När du ansöker om finansiering till ett projekt kan du söka medel för såväl direkta som indirekta kostnader. Direkta kostnader är kostnader som inte skulle ha uppkommit om inte projektet genomförts: Personalkostnader, kostnader för utrustning, byggnader och mark, kostnader för konsulter och licenser och övriga direkta kostnader. Indirekta kostnader är kostnader som inte uppkommer som en omedelbar följd av projektet men som ändå kan relateras till det, exempelvis för administration och IT. Indirekta kostnader kallas ibland för overheadkostnader eller allmänna omkostnader. Medlen ska alltså vara tydligt kopplade till projektet du söker medel för och finansiera insatser utöver ordinarie verksamhet.
Här kan du läsa mer om vilka kostnader Formas finansierar:
I den här utlysningen går det att söka bidrag för projekt som är fem år långa. Bidraget får högst uppgå till 20 miljoner kronor.
Bidraget till projektet kan maximalt omfatta 4 miljoner kronor per år i genomsnitt över de år ansökan avser. Det går alltså att söka för mer än 4 miljoner kronor ett år så länge det sökta beloppet ett annat år av projekttiden är lägre än 4 miljoner kronor. Om det totalt sökta beloppet överskrider 20 miljoner kronor totalt kommer ansökan att avslås.
Projektets startdatum är förvalt i Prisma och går inte att ändra, eftersom medel för hela första projektåret kommer att betalas ut under 2025. Projektmedel får disponeras 6 månader efter projektavslut. Därefter lämnas slutlig ekonomisk återrapportering in inom tre månader.
Hur stort bidrag kan en projektpart få?
Vår finansiering omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr både vilka slags kostnader och hur stor andel av kostnaderna som vi kan finansiera. Detta bestäms för varje organisation individuellt. Vi skiljer därför på hur stort bidrag projektet kan få, och hur mycket varje deltagande projektpart kan få.
Hur stort bidrag varje deltagande projektpart kan få beror främst på
- Partens verksamhet och storlek
- Vilka aktiviteter som parten ska genomföra i projektet
Regler för organisationer som bedriver icke-ekonomisk verksamhet
För organisationer som bedriver icke-ekonomisk verksamhet finns det möjlighet att söka medel i utlysningen och få full kostnadstäckning i projektet. Offentliga organisationer som universitet, högskolor, kommuner, regioner, myndigheter betraktas vanligtvis som organisationer som bedriver icke-ekonomisk verksamhet.
Regler för organisationer som delvis bedriver ekonomisk verksamhet
En projektpart som bedriver både ekonomisk och icke-ekonomisk verksamhet och avser att söka bidrag från Formas måste genom separat redovisning hålla verksamheterna klart åtskilda. Det är av avgörande betydelse dels att kostnader och finansiering av olika verksamheter hålls separerade, dels att projektparten som stödmottagare inte får använda resultat från aktiviteter som bedrivits inom ramen för den icke-ekonomiska verksamheten med finansiering från Formas i sin ekonomiska verksamhet. För att Formas ska kunna bevilja denna projektpart stöd i form av finansiering inom ramen för dess icke-ekonomiska verksamhet krävs sammanfattningsvis att projektparten som sökande intygar att dess icke-ekonomiska verksamhet hålls klart åtskild från eventuell ekonomisk verksamhet samt att det projekt för vilket finansiering söks kommer att bedrivas inom dess icke-ekonomiska del av verksamheten.
För sökande som bedriver både ekonomisk och icke-ekonomisk verksamhet, exempelvis forskningsinstitut, kommunala bolag och civilsamhällesorganisationer, och som i utlysningen avser delta i sin icke-ekonomiska del av verksamheten, kräver Formas därför intyg om separerad redovisning eller underordnad ekonomisk verksamhet. Formas kan även under handläggningens gång komma att begära ett intyg om separerad redovisning eller underordnad verksamhet för projekt när Formas bedömer att det finns ett behov av det.
Intyg om separerad redovisning eller underordnad ekonomisk verksamhet , 57.8 kB., som styrker ett av nedanstående kriterier, undertecknas av för organisationen behörig företrädare och biläggas ansökan.
Intyget ska styrka att:
- En berörd projektpart skiljer på kostnader, finansiering och intäkter från sådan verksamhet som är av ekonomisk respektive icke-ekonomisk karaktär. Det gör projektparten för att korssubventionering av den ekonomiska verksamheten inte ska kunna ske. Stöd som mottages i projektet kommer endast att gå till den icke-ekonomiska delen av er verksamhet.
eller
- En organisation är en forskningsorganisation, vars främsta syfte är att bedriva oberoende forskning. Den ekonomiska delen av verksamheten är underordnad den icke-ekonomiska delen. Det innebär att den ekonomiska delen utgör maximalt 20 procent av årskapaciteten för er organisations forskningsverksamhet.
Regler för statligt stöd till företag och annan ekonomisk verksamhet
Statsstödsreglerna blir tillämpliga när Formas ger bidrag till företag och andra som uteslutande bedriver ekonomisk verksamhet. Reglerna finns för att skydda konkurrensen på EU:s inre marknad.
I denna utlysning kommer Formas primärt tillämpa artikel 25 i den allmänna gruppundantagsförordningen (GBER, EU-förordning nr 651/2014). I denna utlysning bedömer Formas att typen av projekt kommer falla inom kategorin ”industriell forskning”. När stödet grundas på GBER beror stödnivån på typen av projekt och verksamhetens storlek.
Företag och andra organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet kan maximalt söka och beviljas bidrag motsvarande 50% av sina stödberättigade kostnader i denna utlysning oavsett verksamhetens storlek.
Varje projektpart ansvarar själv för att mottaget bidrag inte överstiger den stödnivå som är tillåten i denna utlysning.
Sökande av statsstöd behöver vara medveten om att en förutsättning för att stöd kan beviljas av Formas är att stödmottagaren samtycker till offentliggörande av stödet, så kallad transparensredovisning. Detta gäller för varje beslut om statsstöd över 100 000 euro till en projektpart i ett projekt (eller om det rör primär jordbruksproduktion eller fiskeri- och vattenbrukssektorn 10 000 euro). Stöd över dessa beloppsgränser måste redovisas publikt inom EU. Som stödgivare är Formas ansvarig för denna transparensredovisning. Den som ger in en ansökan samtycker till offentliggörandet för att kraven på transparensredovisning avseende beslut om beviljat stöd över de gällande beloppsgränserna ska kunna uppfyllas.
Inför beslut genomför Formas kreditkontroller av de företag och andra som bedriver ekonomisk verksamhet som kan komma i fråga för beviljande.
Här kan du läsa mer om de statsstödsregler som gäller när Formas ger bidrag:
Försumbart stöd
Formas kan i utlysningen också tillämpa kommissionens förordning (EU) 2023/2831om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse Länk till annan webbplats., även kallat försumbart stöd eller de minimis-stöd. Totalt försumbart stöd till ett företag får inte överstiga ett takbelopp om 300 000 euro under en period om tre år. Vid beräkning av takbeloppet ska allt stöd av mindre betydelse som företaget har erhållit från olika offentliga stödgivare (stat, region eller kommun) under treårsperioden räknas ihop. Om ett företag ingår i en koncern gäller stödtaket 300 000 euro (ca 3 000 000 kr) hela koncernen. Som företag räknas varje enhet som oavsett juridisk form bedriver ekonomisk verksamhet med eller utan vinstsyfte, till exempel ekonomiska föreningar, ideella föreningar, stiftelser och aktiebolag. Beloppet avser bruttobelopp, det vill säga, före avdrag för skatt eller annan avgift. Stödet kan ha beviljats i form av kontantbelopp eller i annan form. Stöd i annan form räknas ut med hjälp av en bruttobidragsekvivalent, till exempel ska stöd i form av lån beräknas på grundval av de marknadsräntor som gällde när lånet beviljades. Om stödtaket 300 000 euro överskrids kommer stödet att återkrävas. Läs mer om stödnivåer i Stödnivåer och definitioner för bidrag enligt Formas stödordning (pdf). , 297 kB.
För projektparter som uteslutande bedriver ekonomisk verksamhet och avser att söka Formas bidrag med försumbart stöd, ska intyg om försumbart stöd biläggas ansökan genom att fylla i mallen för intyget som undertecknas av behörig företrädare för organisationen. Formas intyg om försumbart stöd , 68.6 kB. Därefter skannas dokumentet och laddas upp som pdf i Prisma. Formas kan även komma att efterfråga ett intyg om försumbart stöd för projekt där detta är aktuellt.
Hur avgör du om en organisation bedriver ekonomisk verksamhet?
Ett av de kriterier som ska vara uppfyllda för att en åtgärd ska räknas som ett statsstöd är att mottagaren av stödet är ett ”företag”, enligt företagskriteriet Länk till annan webbplats.. Den statsstödsrättsliga definitionen av ett företag är att det är en enhet som bedriver ekonomisk verksamhet oberoende av dess rättsliga ställning och oberoende av hur verksamheten finansieras - det vill säga, om den är offentligt eller privat, eller om den har ett vinstsyfte. All verksamhet som går ut på att erbjuda någon form av varor eller produkter och tjänster på en marknad utgör en ekonomisk verksamhet och stöd som beviljas är anse som statsstöd.
Du bör skriva din ansökan på engelska, eftersom den beredningsgrupp som ska bedöma ansökan är internationell. Om du skriver din ansökan på svenska översätts enbart den del som beskriver själva projektarbetet till engelska av en professionell översättare. Du kommer inte ha möjlighet att se eller ändra i den översatta texten innan ansökan går till bedömning i beredningsgruppen. Den populärvetenskapliga beskrivningen ska dock skrivas på svenska, medan sammanfattningarna ska finnas på både svenska och engelska. Budgetspecifikation och CV översätts inte.
Din ansökan (inklusive bilagor) betraktas enligt svensk lag som allmän handling när den kommit in till oss. Det innebär att vem som helst kan begära ut och ta del av din ansökan. Information kan endast döljas om den omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Formas har begränsade möjligheter att belägga personuppgifter med sekretess. Därför bör ansökan inte innehålla personuppgifter för andra än de som deltar i ansökan.
Den populärvetenskapliga beskrivningen och projektsammanfattningarna på svenska och engelska kommer, om projektet beviljas medel, publiceras i öppna projektdatabaser utan sekretessprövning. Innehållet i dessa fält bör därför inte innehålla känslig information.
Vi ser i dagsläget inga problem med att du som sökande använder AI som ett hjälpmedel när du utformar din ansökan. Det är dock viktigt att du är medveten om att ansvaret för att uppfylla de åtaganden som du gör i ansökan ligger hos dig som sökande. Du som sökande ansvarar för att innehållet i både ansökan och projektplanen är korrekt och att forskningen genomförs som du beskrivit. Detta intygar du i samband med att ansökan registreras. Du som sökande ska följa god forskningssed vid ansökningsförfarandet, vilket innebär att plagiat, falsifiering eller fabricering av innehåll i ansökan inte får förekomma.
Vi på Formas är mycket måna om att de projekt vi finansierar utförs på ett sätt som maximerar positiv och minimerar negativ påverkan på miljö och klimat. Vi uppmanar därför dig som söker medel att utforma projektet så att samverkan sker främst genom digitala mötesformer och att nödvändiga resor genomförs så klimatsmart som möjligt. Vi föreslår också att du redan i projektplaneringen inkluderar åtgärder som minimerar energianvändning och annan resursförbrukning, utsläpp och avfall. Detta kommer dock inte att vara en del av bedömningen av din ansökan.
Läs gärna om Formas eget hållbarhetsarbete Länk till annan webbplats..
Så här ansöker du
Din ansökan till Formas gör du i vårt ansökningssystem Prisma. Där lägger du in den information som behövs för din ansökan.
Personkonto
Huvudsökande som ska fylla i informationen i ansökan och registrera den i ansökningssystemet behöver ett personkonto i Prisma.
Ansök om personkonto i Prisma Länk till annan webbplats..
Organisationskonto
Den organisation som ska ta emot och förvalta de medel som Formas betalar ut om projektet får sin ansökan beviljad kallas i Formas ansökningssystem för medelsförvaltare. Organisationen behöver vid ansökningstillfället ha ett organisationskonto.
Formas skiljer på medelsförvaltare som kan ta emot medel i alla Formas utlysningar, och medelsförvaltare som kan bli godkända att ta emot medel för ett enskilt projekt.
Universitet, högskolor, och de flesta forskningsinstitut är godkända som medelsförvaltare för alla Formas utlysningar och har redan organisationskonto. Medverkande organisationer, så kallade projektparter, behöver inte ha organistionskonto i Prisma för den här utlysningen.
Alla gränser för maximalt antal tecken avser tecken inklusive mellanslag. En rekommendation är att välja teckensnitt Arial i teckenstorlek 12 för den information som skrivs in i samtliga textrutor.
Observera att om du skriver din ansökan i ordbehandlingsprogram och sedan klistrar in din ansökan i Prisma riskerar formateringarna att försvinna.
Tabeller och figurer med avancerade formateringar eller formler ska du ladda upp som bilaga i pdf-format (max 4 MB) för att inte riskera att förlora värdefull information.
Ansökan ska innehålla en tydlig beskrivning av projektet under följande delar:
Grundinformation
- Sökt antal år 5 år
- Startmånad 1 december 2025. Observera att projektets startdatum är förvalt i Prisma och går inte att ändra.
- Projekttitel på svenska och engelska (200 tecken inklusive mellanslag)
- Populärvetenskaplig beskrivning på svenska (4 500 tecken inklusive mellanslag). Den populärvetenskapliga beskrivningen kommer, om projektet beviljas medel, publiceras i öppna projektdatabaser utan sekretessprövning. Innehållet i detta fält bör därför inte innehålla känslig information.
- Sammanfattning på svenska och engelska (1 500 tecken inklusive mellanslag vardera). Projektsammanfattningarna kommer, om projektet beviljas medel, publiceras i öppna projektdatabaser utan sekretessprövning. Innehållet i dessa fält bör därför inte innehålla känslig information.
Projektbeskrivning
Läs bakgrundstexten och utlysningens syfte och inriktning noga.
Ansökan bedöms på det som står i ansökan, varför projektbeskrivningen tydligt ska adressera alla bedömningskriterier som anges under avsnittet Hur går bedömningsprocessen till?.
Vill du bifoga bilder, tabeller, figurer, etc till ansökan så ska dessa laddas upp som en pdf-bilaga (max 4 MB) (se avsnittet Bilagor nedan). Det är inte obligatoriskt att bifoga sådana filer.
Följande delar ska beskrivas i ansökan:
Projektets relevans och potential (max 12 000 tecken inklusive mellanslag)
Bakgrund
- Beskriv den kontext som projektet är en del av och varför projektet är viktigt i ett större perspektiv. Beskrivningen är viktig för att ge svenska och internationella bedömare en god förståelse av projektet och hur det relaterar till olika delar av samhället.
- Redogör för de problem och utmaningar projektet tar sig an, och motivera projektets relevans och originalitet i relation till tidigare och pågående forskning, samt relevant policy och praktik.
Syfte och mål
- Beskriv hur projektet kan bidra till utlysningens syfte och inriktning.
- Beskriv hur projektets utformning tar hänsyn till relevanta behov och förutsättningar hos olika grupper i samhället.
- Beskriv mål och förväntade effekter med projektet på kort och lång sikt, inkludera en effektlogik där det tydliggörs hur planerade aktiviteter (forskning, samverkan, nyttiggörande, etc) leder fram till måluppfyllelse.
Kunskapsutveckling och nytta
- Beskriv projektets vetenskapliga värde, dvs hur förväntade forskningsresultat förhåller sig till nuvarande kunskapsläge och bidrar till kunskapsutveckling i framkant.
- Beskriv hur projektets förväntade resultats är skalbara och kan göra nytta i praktiken.
Genomförande (max 12 000 tecken inklusive mellanslag)
- Beskriv och motivera hur projektet ska genomföras med exempelvis arbetspaket, aktiviteter, metoder, arbetsplan och tidplan.
- Beskriv och motivera det tvärvetenskapliga angreppssättet.
- Beskriv och motivera hur projektet planerar för samverkan mellan projektparter i utformning, genomförande och nyttiggörande av forskningsresultat.
- Beskriv hur resultat kommer att spridas och implementeras, inklusive ändamålsenliga aktiviteter under projektets gång.
- Reflektera kring hur risker kan påverka projektets genomförande, tidplan och budget, hur sannolika de är samt hur de hanteras, om det uppstår.
Aktörer (max 5 000 tecken inklusive mellanslag)
- Beskriv och motivera sammansättning av projektparter, utifrån deras kompetens, roller och delaktighet i projektet.
- Beskriv hur projektparter utanför akademin och andra relevanta samhällsaktörers, perspektiv, kompetens och intressen tillvaratas i projektet.
Referenslista (max 5000 tecken, inklusive mellanslag)
- Referenser som har inkluderats i löpande text under punkterna ovan anges i ett separat fält.
Budget och övrig information
Projektets kostnader, finansiering och övrig information om samtliga organisationer som deltar i ansökan redogör du för i Prisma. Observera att budget och budgetspecifikation bör skrivas på engelska. En svensk budgetspecifikation lämnas inte till översättning utan granskas av den internationella beredningsgruppen som den är. I Prisma skrivs hela det sökta beloppet ut, exempelvis skrivs 1 miljon kronor: 1 000 000 kronor.
Företag och andra organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet kan maximalt söka och beviljas bidrag motsvarande 50% av sina stödberättigade kostnader i denna utlysning. Se avsnittet Regler för statligt stöd till företag och annan ekonomisk verksamhet.
Följande uppgifter ska anges i projektets budget:
Information om huvudsökande organisation och varje projektpart
Detta är obligatoriska uppgifter som måste fyllas i per part för samtliga parter i projektet. Uppgifterna samlas in och fylls i av huvudsökande. Huvudsökandes organisation ska vara samma som anges som medelsförvaltare.
- Organisationens namn
- Organisationsnummer
- Adress, postnummer, postort, land
- Årsomsättning (avser universitetets, högskolans, institutets, företagets eller organisationens totala omsättning respektive försäljning under förevarande beskattningsår, anges i siffror exempelvis 3 500 000)
- Balansomslutning (avser summan av tillgångssidan alternativt summan av skulder och eget kapital i ett företags eller organisations balansräkning, anges i siffror exempelvis 5 500 000)
- Antal anställda
- Kontaktperson
- E-post till kontaktperson
- Namn på arbetsplats, adress, postnummer, postort, land där huvuddelen av arbetet kommer att genomföras.
Kostnader
- Personalkostnader för forskare, tekniker och annan personal i den omfattning som de arbetar med projektet. För anställda vid universitet, högskola eller forskningsinstitut får beloppet aldrig överskrida hundra procent av en heltidsanställning. Det innebär också att någon som redan får fullständig lönefinansiering från någon finansiär, inte kan få ytterligare medel för lön. Forskare som är heltidspensionerade kan inte få finansiering för sin egen lön.
- Utrustning, byggnader och mark i den utsträckning och under den tid som de används för projektet. Om instrumenten och utrustningen inte används under projektets hela livscykel anses endast de avskrivningskostnader som motsvarar forskningsprojektets livscykel, beräknade på grundval av allmänt accepterade redovisningsprinciper, vara stödberättigande. När det gäller byggnader anses endast de avskrivningskostnader som motsvarar forskningsprojektets livscykel, beräknade på grundval av allmänt accepterade redovisningsprinciper, vara stödberättigande. För mark är kostnader för överlåtelse på affärsmässiga villkor eller faktiska kapitalkostnader stödberättigande.
- Kostnader för konsulter och licenser med mera, som köps eller hyrs in från externa källor på marknadsmässiga villkor, samt kostnader för konsulttjänster och motsvarande tjänster som används uteslutande för forskningsverksamheten.
- Övriga direkta kostnader, som kostnader för till exempel materiel, insatsvaror och liknande produkter, som uppkommit som direkt följd av ett projekt. Övriga direkta kostnader inkluderar även resor och konferenser samt publicering i tidskrifter och databaser som tillämpar öppen tillgång. Formas beviljar endast medel för vissa författaravgifter. Läs mer under rubriken. Kostnader för att publicera Länk till annan webbplats..
- Indirekta kostnader: Universitet, högskola och forskningsinstitut får göra påslag för indirekta kostnader enligt den fullkostnadsprincip som de tillämpar. Övriga projektparter får göra påslag för indirekta kostnader med högst 30 procent på sina stödberättigande personalkostnader. Formas beviljar inte medel för overhead på kostnader som du skriver av för utrustning eller för lokaler.
Finansiering
I ansökan kan fyra typer av finansiering anges:
- Sökt bidrag från Formas: Anger vilket belopp som söks från Formas inom ramen för utlysningen. Beloppet kan inte överstiga totala kostnader. Om sökt belopp understiger totala kostnader kommer resterande belopp automatiskt räknas ut och redovisas under Egen finansiering.
- Annat stöd (offentligt): Om medel för relaterade projekt har erhållits med finansiering från Formas eller annan offentlig finansiär.
- Annat stöd (privat): Om medel från annat privat företag eller organisation bidrar med finansiering till projektet.
- Egen finansiering: Om projektparten går in med egen finansiering i projektet räknas den automatiskt fram i fältet för egen finansiering.
Motivering av personalkostnader i budget
Här specificerar ni den genomsnittliga timkostnaden för budgeterade personalkostnader. Med personalkostnader avses löner inklusive sociala avgifter och andra obligatoriska avgifter kopplade till lön. (Maximalt 500 tecken inklusive mellanslag.)
Budgetspecifikation
Här motiverar huvudsökande budgeten i ord. Här anges de overheadkostnader som tillämpas i ansökan. Formas beviljar inte medel för overhead på kostnader som du skriver av för utrustning eller lokaler.
Här anger du också eventuella konsultkostnader och omfattningen på konsultens medverkan. Ange även vilken eller vilka projektparter som står för konsultkostnaderna. Sökande uppmanas att vara tydlig med att beskriva samtliga kostnader i relation till de aktuella aktiviteterna inom projektet. (Maximalt 9 000 tecken inklusive mellanslag.)
Intyg om försumbart stöd
Projektparter som bedriver ekonomisk verksamhet och avser att söka försumbart stöd ska redovisa att stödtaket för försumbart stöd inte överskrids. Allt stöd som betraktas som försumbart stöd ska räknas samman. Andra stöd än sådana som har lämnats enligt regelverk om stöd av mindre betydelse ska inte räknas med. Genom undertecknande intygas att företaget, utöver det nu aktuella stödet, inte har erhållit ytterligare försumbart stöd än det som redovisats ovan under de senaste tre åren. Om stödtaket överskrids kommer stödet att återkrävas. Intyget undertecknas av behörig företrädare för organisationen och laddas därefter upp som en samlad pdf i Prisma (max 4 MB). Formas godtar e-signatur Formas intyg om försumbart stöd , 68.6 kB..
Intyg för organisationer som delvis bedriver ekonomisk verksamhet
Projektparter som delvis bedriver ekonomisk verksamhet och avser att söka icke-statsstöd ska intyga att de avser delta inom sin icke-ekonomiska verksamhet. Intyget undertecknas av behörig företrädare för organisationen och laddas därefter upp som pdf i Prisma (max 4 MB). Formas godtar e-signatur. Intyg om separerad redovisning eller underordnad ekonomisk verksamhet , 57.8 kB.
Etik
Du ska ange om det finns särskilda etiska aspekter i projektet. Redovisa vilka de aktuella etiska frågorna är och hur du planerar att hantera dem. Det kan till exempel röra sig om forskning som utnyttjar personuppgifter eller forskning som innefattar försök på människor eller djur.
Om du forskar på människor, mänsklig vävnad eller känsliga personuppgifter måste du lämna in en ansökan om etikprövning till Etikprövningsmyndigheten och få den godkänd. Om det handlar om försök på djur måste du också ha ett godkännande från en djurförsöksetisk nämnd. Det kan du ansöka om i Jordbruksverkets e-tjänst.
Du ska ange i din ansökan om du har ett gällande etiskt godkännande eller inte. Om du inte har det, och din ansökan beviljas medel ska du ha ett etiskt godkännande innan de beskrivna försöken påbörjas.
Om din forskning inte förväntas innebära sådant som kräver etiskt godkännande ska du skriva detta, och motivera varför.
Klassificeringar
Formas använder projektets klassificeringar i analyser och underlag på en övergripande nivå. Klassificeringarna görs genom att den sökande anger ämnesområde, forskningsämne (SCB-kod), minst ett globalt mål för hållbar utveckling som projektet kan bidra till samt nyckelord.
- Ämnesområde
Välj projektets ämnesområde och lägg till en underrubrik.
- Forskningsämne (SCB-kod)
Välj minst ett forskningsämne och två undernivåer som skapar den sammanslagna koden.
- Globala målen för hållbar utveckling
Ange minst ett och upp till tre globala hållbarhetsmål som projektet kan bidra till i prioriteringsordning efter grad av relevans.
Mer om målens innebörd. Länk till annan webbplats.
- Nyckelord
Ange minst ett och max tre nyckelord som beskriver projektet.
Medelsförvaltare - organisationen som tar emot bidraget
Den organisation som ska ta emot och förvalta de medel som Formas betalar ut till beviljade projekt kallas medelsförvaltare.
- Välj medelsförvaltare i rullistan.
- Välj hemvist i rullistan.
Projektdeltagare
Lista över projektdeltagare
Lista samtliga nyckelpersoner (projektdeltagare inklusive projektledare) med namn, organisation samt roll och arbetstid i projektet. Spara dokumentet som en pdf-fil (max 4 MB) och ladda upp under obligatoriska bilagor i Prisma. Det går endast att ladda upp pdf-format i Prisma.
CV
Bifoga CV inklusive relevanta meriter för de personer som listats som nyckelpersoner som en samlad pdf i Prisma (max 10 MB). Rekommenderad längd per CV är max 2 A4-sidor. I CV ska relevanta uppgifter som visar de kompetenser som är viktiga i projektet för respektive nyckelperson redovisas. Exempelvis erfarenhet från relevant forskning, implementering, samverkan och projektledning.
CV bör innehålla följande:
- Namn
- Kön
- Organisation
- Titel
- Roll i projektet
- Relevant kompetens och erfarenhet
- Motivering till varför personen är en nyckelperson
- Övrigt
I denna utlysning kan forskare vid våra allmänt godkända medelsförvaltare inte länka till redan inlagda CV-uppgifter i Prisma. Detta för att en likvärdig bedömning av ansökningar och CV:n ska kunna göras. Projektledaren måste dock hämta information om sin doktorsavhandling från Prisma.
Publikationslista
Medverkande forskare anger sina upp till tio mest relevanta publikationer. Publikationslistan laddas upp som en samlad pdf i Prisma (max 4 MB).
Illustrationer, figurer, tabeller
Det finns möjlighet, men är inget krav, att ladda upp till exempel figurer, tabeller och illustrationer som är relevanta för ansökan. Ladda upp dessa som en samlad pdf i Prisma (max 4 MB).
Avsiktsförklaringar, sk ”letter of intent”, eller annan dokumentation som styrker samarbeten skall inte bifogas. Samarbeten skall endast redogöras för i projektbeskrivningen.
Så fyller du som huvudsökande i och kontrollerar budget och övrig information
Koordinerande projektpart
Fyll i information om koordinerande projektpart
- Ange företag/organisation och organisationens tillhörande uppgifter
- Ange arbetsplats, plats där huvuddelen av projektet kommer att genomföras, och arbetsplatsens tillhörande uppgifter
Fyll i kostnader för koordinerande projektpart
- Klicka på Redigera
- Kolumnerna avseende år kommer av den projekttid som angetts i Grundinformation.
- Fyll i kostnader för varje kostnadsslag och år.
- Spara och stäng fönstret.
- Totala kostnader räknas ut automatiskt summeringsfälten.
Fyll i finansiering för koordinerande projektpart
- Klicka på Redigera
- Fyll i sökt bidrag från Formas, per år
- Fyll i förekommande fall i stöd som erhålls från annan offentlig finansiär.
- Fyll i förekommande fall i stöd som erhålls från annan privat finansiär.
- Egen finansiering räknas ut automatiskt baserat på vad som angivits i kostnads- och finansieringsavsnitten.
- Spara och stäng fönstret.
- Total finansiering räknas ut automatiskt i summeringsfälten.
- Ange finansiärens namn om annat stöd erhålls.
- Stödnivån räknas ut automatiskt i procent.
- Medfinansieringsgrad räknas ut automatiskt i procent.
- I motiveringsfältet anger du hur den genomsnittliga timkostnaden för budgeterade personalkostnader har framräknats.
Projektpart
Klicka på Lägg till projektpart för den eller de projektparter som ska delta i projektet, utöver koordinerande projektpart, dvs. medelsförvaltaren.
Fyll i, för varje projektpart, avsnitten för information, budget och finansiering på samma sätt som beskrivs för koordinerande projektpart. Se avsnitt Koordinerande projektpart ovan. Uppgifter för projektpart fylls i oavsett om man söker bidrag, dvs. finansiering, från Formas eller ej. Om projektparter inte söker medel från Formas utan deltar in-kind, ska budgeterade kostnader anges för dessa projektparter men ange ”0” kr i fältet ”Sökt bidrag från Formas” under finansiering. Notera att en underleverantör till sökande inte utgör projektpart i ansökan.
Projektets kostnader och finansiering
Längst ner beräknas projektets totala kostnader respektive projektets totala finansiering automatiskt baserat på summor som aggregeras från budgettabeller för koordinerande projekt part och andra projektparter.
Kontrollera hur du fyllt i budgettabeller i god tid innan du registrerar din ansökan. Ansökningar med felaktigt ifyllda budgetar kan avslås. Kontrollera alla budgettabeller per projektpart inklusive koordinerande projektpart samt tabeller för Projektets kostnader respektive Projektets finansiering som aggregerar summor från tabeller per projektpart enligt nedan:
- Du har lagt in alla projektparter som deltar i projektet.
- Du angett sökta medel från Formas för de projektparter som avser att ta emot bidrag från Formas.
- Du angett övrig annat stöd för de projektparter som i förekommande fall har det.
Efter du har lämnat in din ansökan
Du kan göra ändringar i din registrerade ansökan, avregistrera den och registrera på nytt, fram till utlysningen stänger kl. 14:00 tisdag 29 april 2025. Efter det kommer status hos din ansökan att ändras från ”registrerad” till ”slutregistrerad”. Inga kompletteringar eller efterregistreringar är tillåtna, om inte särskilt efterfrågade av Formas. Din slutregistrerade ansökan går automatiskt ut till medelsförvaltare när utlysningen stängts.
Viktigt: ansökan behöver signeras digitalt i Prisma av medelsförvaltaren inom sju veckodagar efter att utlysningen har stängt.
Formas genomför först en kontroll av att ansökan uppfyller de formella krav som ställs i utlysningen. Om ansökan inte uppfyller kraven avslås den.
Följande krav kommer att kontrolleras i denna utlysning:
- Att medelsförvaltaren har signerat ansökan, detta måste ske inom sju veckodagar efter att utlysningen stängt.
- Att ansökan inte har nekats av medelsförvaltaren.
- Att ansökans inriktning ligger inom Formas ansvarsområden.
- Att ansökans inriktning ligger inom utlysningens område.
- Att ansökan följer utlysningens ramar avseende bland annat budget, projekttid, typ av projektparter, antal projektparter, etc.
- Att ansökan är fullständig, det vill säga att den innehåller all information som är obligatorisk.
- Att inte flera ansökningar med samma innehåll inkommit.
- Att huvudsökanden som ansvarar för andra projekt eller verksamheter finansierade av Formas har inkommit med de rapporter som efterfrågats inom utsatt tid.
Alla ansökningar bedöms av en extern beredningsgrupp och enbart utifrån det som är beskrivet i ansökan. Därför är det viktigt att ansökan är så tydlig som möjligt i sitt innehåll och att all viktig och relevant information finns med. Beredningsgruppen består av aktiva forskare och användare av forskningsresultat, det vill säga personer som är sakkunniga och som arbetar i offentlig eller privat sektor. Varje ansökan granskas av flera granskare.
I denna utlysning kan Formas komma att tillämpa ett portföljperspektiv för att i utlysningen som helhet möjliggöra finansiering av projekt som adresserar en bredd av sektorer, utmaningar och perspektiv. Portföljperspektivet kan tillämpas av beredningsgruppen först efter att varje ansökan bedömts på sina egna meriter.
Ansökningarna bedöms utifrån följande kriterier:
Ansökningarna bedöms utifrån följande kriterier på en skala 1-7, där 1 är lägst och 7 är högst. Samtliga kriterier ska adresseras i ansökan och de sökande uppmanas att klart och tydligt relatera ansökan till dessa kriterier. Alla kriterier är lika viktiga.
Relevans
- Projektet kan väsentligt bidra till utlysningens syfte och inriktning, vilket både motiveras i text och tydliggörs i den presenterade effektlogiken.
- Utformningen av projektet tar relevant hänsyn till olika gruppers utmaningar, behov och förutsättningar.
Potential
- Projektets förväntade resultat har ett betydande vetenskapligt värde.
- Det tvärvetenskapliga angreppsättet bygger på en relevant kombination av discipliner och forskningsfält.
- Projektet har betydande potential att ge konkret effekt med bäring på utlysningens syfte.
- Projektet har betydande potential för skalbarhet och spridning.
Genomförande
- Planerade aktiviteter och metoder är ändamålsenliga.
- Tidsplan och budget är realistiska och ändamålsenliga.
- Plan för hur projektets resultat ska nyttiggöras under projektets gång är väl beskriven och ändamålsenlig, och det finns en rimlig budget avsatt för detta.
- Etiska överväganden är väl beskrivna och planen för hur dessa hanteras är ändamålsenlig.
Aktörer
- Projektets organisation och samlade kompetens är tydligt motiverad och ändamålsenlig för genomförande av projektet, inklusive nyttiggörandet av projektets resultat.
- Projektet sker i samverkan med relevanta samhällsaktörer och medverkan av aktörer utanför akademin är väl motiverad och ändamålsenlig.
Våra granskare får i dagsläget inte använda AI-verktyg som stöd i granskningen av ansökningar. Det finns flera skäl till detta. Dels finns det en stor risk att information som laddas upp sprids vidare. Det finns även risker kopplat till sekretess och behandling av personuppgifter. Att ladda upp en ansökan eller information från en ansökan till någon form av AI-verktyg innebär en olovlig spridning av information. Detta gäller inte bara för AI-verktyg utan även många andra tjänster och verktyg för lagring och delning av data.
Beslut om vilka projekt som beviljas medel förväntas fattas den 21 oktober 2025. Vi offentliggör besluten senast dagen efter på Formas webbplats och du får en e-post när du kan ta del av beslutet i Prisma. Beslut om bidrag kan ej överklagas.
Samtliga beviljade projekt ska återrapportera till Formas med avseende på ekonomi och projektresultat tre månader efter dispositionstidens slut. För projekt längre än 18 månader ska dessutom en ekonomisk lägesrapportering lämnas till Formas årligen. Samtliga rapporteringar görs i Prisma.
Ekonomisk återrapportering i Prisma (pdf). , 187 kB.
En lägesrapportering ska lämnas in i Prisma efter 36 månader. Formas kan komma att ställa krav på hur projekten ska redovisas vad gäller innehåll och resultat för att möjliggöra spridning och nyttiggörande. Detta kommer att framgå av beslutet (med tillhörande villkor) till projektet vid eventuell finansiering. Formas kan också komma att ställa krav kring deltagande i möten, konferenser och liknade för att skapa synergier och plattformar för lärande och kunskapsutbyte.
Resultat från forskning finansierad av Formas ska publiceras med öppen tillgång.
Du ska även ha en datahanteringsplan för den data som produceras i projektet. Om du får finansiering från oss ska du ta fram en sådan plan. Planen ska inte skickas in till oss men du ska på förfrågan kunna uppvisa planen. Genom att signera våra bidragsvillkor intygas att en datahanteringsplan kommer att finnas innan forskningen påbörjas och att den underhålls.
Öppen tillgång till forskningsresultat och data Länk till annan webbplats.
Formas överför information om beviljade bidrag till Swecris, en nationell databas över bidragsfinansierad forskning som inrättats på uppdrag av regeringen.
Revisionshistorik
Om utlysningstexten har ändrats efter publicering anges ändringarna här.