För att nå ett hållbart samhälle behöver återanvändningen av resurser kraftigt öka och klimatutsläppen minska i den byggda miljön, båda vad gäller nybyggande och inom det befintliga beståndet av byggnader och infrastrukturen kring dem. För att nå dit krävs kunskap, kompetens och arbetssätt som kan leda till strukturella förändringar och transformera samhällsbyggandet.
Utlysningen är en satsning inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande och syftar till att stärka den långsiktiga kunskapsuppbyggnaden och kompetensutvecklingen som krävs för att nå en hållbar, cirkulär och resurseffektiv byggd miljö. Beviljade projekt inom utlysningen kommer att samordnas av en koordinator för lärande mellan projekten och ger därmed möjligheter till större effekt på sikt bortom de enskilda projekten.
Samhällsbyggandet spelar en central roll för att kunna möta utmaningar som rör resurseffektivitet, cirkularitet, klimatpåverkan och andra miljöaspekter. Globalt har materialanvändningen ökat med över tre gånger så mycket de senaste 50 åren, och de ökande uttagen av naturresurser leder till en alltmer negativ påverkan på både klimat och ekosystem över tid. Bygg-, fastighets- och anläggningssektorerna nyttjar en stor andel av världens uttag av natur- och energiresurser, och den största delen används i nyproduktion.
Byggandet, och användandet, av befintlig bebyggelse, anläggningar och infrastruktur står inför behovet av genomgripande förändringar på strukturell nivå. Det innebär att ett flertal skiften med större förändringar och ändrade synsätt behöver ske i processer som berör den byggda miljön. Det är av stor vikt att förvalta och nyttja de byggnader som redan finns. Rivningen av befintliga byggnader behöver minska, och nybyggande behöver gå från att vara ett förstahandsval till att bli en sista utväg. De byggnader som uppförs behöver byggas med hög kvalitet, vara flexibla och resurseffektiva för att kunna användas så länge som möjligt. Behovet av förändring är stort i allt från inventering, planering och design av byggnader till frågor om upphandling, ekonomiska modeller och incitament, byggande, gestaltning och förvaltning samt till reparationer, renovering, ombyggnad, rivning och återbruk. Här ingår även aspekter av teknisk och materialmässig utveckling, samt frågor om logistik, transporter och infrastruktur. Rådande arbetssätt, organisering, kulturer, regelverk samt institutionella strukturer är centrala delar för att åstadkomma förändring i byggandet.
Syftet med utlysningen är att stödja och stärka den långsiktiga kunskapsuppbyggnaden och kompetensutvecklingen genom att stödja projekt som kan bana väg för nya tankesätt, bredda perspektiv och föreslå systemrelaterade lösningar som behövs för att skapa förändring. Utlysningen vänder sig därför till projekt med deltagare som kan bidra med kunskap, kompetens, lösningar och arbetssätt som kan bidra till och vara en del av de större strukturella skiften som behöver ske för att åstadkomma en hållbar, cirkulär och resurseffektiv byggd miljö.
Samhällsbyggandet, med bygg-, fastighets- och anläggningssektorerna i fokus, står inför behovet av en storskalig transformation. I Sverige står sektorn bostäder och service för mer än en tredjedel av den energi som används, och byggsektorn står för ca 22 procent av utsläppen av växthusgaser. EU:s energiprestandadirektiv innebär exempelvis att till 2050 ska hela byggnadsbeståndet, det vill säga alla befintliga byggnader, uppnå nollutsläppskraven.
Flera strukturella skiften behöver ske för att åstadkomma en hållbar, cirkulär och resurseffektiv byggd miljö som kan svara mot framtidens samhällsutmaningar. Behovet är stort av att stärka innovationsförmågan i samhällbyggnadssektorn. Det pågår initiativ i riktning mot att skapa en cirkulär och resurseffektiv byggd miljö, men det är ofta en utmaning att skala upp nya lösningar och få dem att bli en del av etablerad samhällsbyggnadspraktik. Några av anledningarna till det är bristen på ekonomiska incitament och att infrastruktur för återbruk saknas, men att åstadkomma strukturell förändring och transformation har även lika mycket att göra med att skapa innovationer som tar sig an eller påverkar rådande uppfattningar, kulturer, nya arbetssätt samt förmåga till att lära nytt. Samhällsbyggandet är ett komplext system med många olika typer av tekniker, aktörer och praktiker. Innovation och kunskapsbyggande som berör tekniska likväl som organisatoriska, sociala och beteenderelaterade delar krävs för att kunna utmana och omvärdera befintliga arbetssätt och uppfattningar för att i stället lära och göra på andra sätt. Det gör att projekten behöver ta systemrelaterade aspekter i beaktande för att kunna bidra med ny kunskap och därigenom åstadkomma strukturella förändringar inom samhällsbyggandet.
En av den byggda miljöns stora utmaningar är resursförbrukningen och dess klimatpåverkan. Ett viktigt forsknings- och innovationsområde är mer effektiv resursanvändning som inkluderar natur- och energiresurser såväl som ekonomiska och samhälleliga resurser. Att ställa om till en mer cirkulär byggd miljö kräver att rivningen minskar av befintliga byggnader. För att använda resurserna mer effektivt är det viktigt att förvalta de byggnader och anläggningar som finns, utvärdera dess kvaliteter och möjligheter, omvärdera, uppgradera och bygga om. Återbruk behöver bli en central del i underhåll och renovering såväl som arbetssätt som kan öka energi- och resurseffektiviteten.
Om rivning ändå inte kan undvikas, blir det cirkulära byggandet centralt med återföring av de resurser som uppstår vid rivning och ombyggnad, inklusive att nyttja återbrukade byggnads- och anläggningsmaterial till nya produkter. Genom att ta fram lösningar, planera för, och bygga cirkulärt redan från början ges förutsättningar för bevarande och återbruk även längre fram i tiden. En viktig del för att lyckas med detta är att även inkludera frågor om organisering och logistiklösningar, liksom frågor om styrning, lagstiftning och standardisering, upphandling och inköp. Här ingår även frågor om lönsamhetsmodeller samt materialströmmar, värdekedjor, producentansvar samt hantering av eventuella miljögifter i återbrukade byggnadsmaterial som behöver utvecklas hand i hand och tillsammans med andra praktiker inom byggandet.
Parallellt är behovet stort av att tänka nytt kring nybyggande som behöver minska. Om uppförande av nya byggnader ändå behövs, krävs att vi ökar kunskapen om material- och resurseffektiva sätt att bygga på för att minska uttaget av nya resurser, arbetar med arkitektonisk utformning och använder material, metoder och arbetssätt som bidrar till långsiktig förvaltning. Därför är det även viktigt att lyfta fram resurs- och energieffektiva metoder och material och/eller experimentera med material från andra användningsområden med hög resurseffektivitet och låg klimatpåverkan som kan konkurrera med nuvarande byggpraxis.
En central del är även att utveckla utbildningsinsatser som inkluderar alla aktörer i byggandets värdekedjor för att kunna åstadkomma de strukturella förändringar som krävs i riktning mot en cirkulär, resurseffektiv och hållbar byggd miljö.
Den här utlysningen syftar till att stödja och stärka den långsiktiga kunskapsuppbyggnaden och kompetensutvecklingen för en hållbar, cirkulär och resurseffektiv byggd miljö. Därför behövs forskningsprojekt som kan bana väg för nya tankesätt, har breda perspektiv och som föreslår arbetssätt och lösningar som kan göra att större strukturella skiften kommer till stånd. Det innebär projekt som tar sig an komplexa frågor och som kan bidra med ny kunskap och bygga upp kompetens inom projektets område. På sikt ska utlysningen kunna bidra till de strukturella skiften som krävs inom samhällsbyggandet för att nå klimatneutralitet, vara cirkulärt och resurseffektivt.
Utlysningen välkomnar projektansökningar för forskningsprojekt som utgår från tydligt identifierade, gärna komplexa och systemrelaterade utmaningar, hinder och kunskapsbehov som är centrala för att nå en hållbar, cirkulär och resurseffektiv byggd miljö. Projekten bör utgöras av breda och tvärvetenskapliga konstellationer som speglar flera perspektiv och metoder som kan bidra med kunskap i de organisatoriska och kunskapsmässiga mellanrummen. Men projekten kan också utgöras av ämnesmässigt smalare konstellationer som bidrar med djupgående kunskap inom en komplex fråga.
Med tvärvetenskap menas här en kunskapsproduktion där forskare från olika discipliner tar sig an en gemensamt formulerad utmaning. Tvärvetenskap för samman forskningsfrågor, perspektiv och metoder från fler än ett ämnesområde. Tvärvetenskap kan, men behöver inte, syfta till att integrera olika discipliner.
Formas arbetar för en jämlik, jämställd och inkluderande samhällsutveckling. Sökande bör utforma projektet så att resultaten kan gynna en mångfald av människor och grupper i samhället.
Projekt i den här utlysningen kommer att ha olika behov av att interagera med andra aktörer i systemet. Projektansökningar bör eftersträva att inkludera aktörer och aktiviteter för samverkan så att det kan ge ett mervärde till projektets frågeställningar och förväntade bidrag. Det kan exempelvis handla om att projektet under projekttiden skapar utrymme för och arbetar med aktiviteter för ett ömsesidigt utbyte och aktiv dialog med aktörer verksamma inom exempelvis näringsliv, offentlig sektor inklusive kommuner, eller civilsamhälle. Genom att inkludera aktiviteter för dialog, kommunikation och nyttiggörande som är ändamålsenliga för det aktuella projektet, ska det kunna stärka mottagarkapaciteten inom näringsliv, offentlig sektor eller civilsamhälle för kunskap som leder till en hållbar, cirkulär och resurseffektiv byggd miljö och ett transformativt samhällsbyggande.
En koordinator kommer få i uppdrag av Formas att samordna de beviljade projekten i utlysningen. Koordinatorn kommer ha i uppgift att samla beviljade projekt för seminarium och workshops, samt stötta i aktiviteter för projekten och relevanta aktörer utanför projekten samt genomföra andra aktiviteter som koordinatorn bedömer är relevanta för att stärka det gemensamma bidraget från beviljade projekt. Efter beslutsdatum kommer aktörer från beviljade projekt att kunna anmäla intresse för att bli koordinator motsvarande 15 procent av en heltidstjänst. Formas ger ersättning för detta utöver projektmedlen. Bedömning och beslut om koordinator kommer hanteras av Formas.
Utlysningen vänder sig till forskare från alla discipliner vid ett svenskt universitet, högskola, forskningsinstitut eller myndighet med forskningsuppdrag. Formas välkomnar forskare från såväl samhällsvetenskapliga och humanistiska som naturvetenskapliga och tekniska discipliner. Denna utlysning uppmuntrar särskilt till tvär- och mångvetenskapliga projekt som inkluderar och för samman flera kunskapsfält. Forskningsprojekten ska kunna ge ett tydligt vetenskapligt bidrag och bidra med breda perspektiv och ge både en överblick och ett djup till de frågor som studeras. Projekten kan, men behöver inte, inkludera doktorander.
Huvudsökande ska vara disputerad forskare, och ska vara knuten till ett svenskt universitet, högskola, forskningsinstitut eller myndighet med forskningsuppdrag som är godkänd medelsförvaltare hos Formas. Medel i denna utlysning kan endast sökas av universitet, högskolor, forskningsinstitut, samt myndighet med forskningsuppdrag.
Forskningsprojekten förväntas samarbeta med och engagera aktörer verksamma inom näringsliv, offentlig sektor eller civilsamhälle, som en del av projektets genomförande på ett sätt som är relevant och lämpligt för projektets frågeställning. Notera dock att det endast är universitet, högskolor, forskningsinstitut samt myndigheter med forskningsuppdrag som kan söka medel i utlysningen.
Innan du ansöker
All information om vad din ansökan ska innehålla, hur du går till väga för att söka och om bedömningsprocessen finns i texten nedan.
Om utlysningstexten har ändrats efter publicering anges ändringarna under revisionshistorik.
Bidrag från denna utlysning får enbart förvaltas av ett svenskt universitet, högskola, forskningsinstitut eller myndighet med forskningsuppdrag.
Villkor för att kunna ansöka om bidrag i denna utlysning:
- Huvudsökanden ska ha avlagt doktorsexamen (senast vid utlysningens stängning).
- Medverkande forskare ska ha avlagt doktorsexamen (senast vid utlysningens stängning). Annan personal som medverkar i projektet behöver inte ha avlagt doktorsexamen.
- Den tilltänkte bidragstagaren ska vara projektledare på ansökan.
- Det finns ingen övre åldersgräns för huvudsökande och medverkande forskare, men heltidspensionerade forskare kan inte erhålla bidrag för lön.
- Huvudsökande får inkomma med maximalt en ansökan i denna utlysning. Däremot finns inga begräsningar för hur många ansökningar en individ kan vara medverkande i.
- Det är inte tillåtet att skicka in samma ansökan med olika huvudsökande. Ansökningar som har samma innehåll kommer att avslås.
Observera att företag, myndigheter eller organisationer utan forskningsuppdrag som huvudsaklig verksamhet inte kan söka medel i eller vara projektpart i ansökan i denna utlysning.
Beviljade projekt inom utlysningen kommer att samordnas av en koordinator. Alla projekt beviljade i denna utlysning ska delta i de gemensamma aktiviteter som anordnas av utlysningens koordinator.
När du ansöker om finansiering till ett projekt kan du söka medel för såväl direkta som indirekta kostnader. Direkta kostnader är till exempel löner, utrustning och resor. I direkta kostnader ingår även kostnader för eventuella konsulter eller kostnader för samverkansaktiviteter. Indirekta kostnader är kostnader som delas med andra inom organisationen, till exempel för administration, it och lokalhyra. Indirekta kostnader kallas ofta för overheadkostnader.
- Bidrag kan avse finansiering av löner till forskare, doktorander och teknisk personal.
- Bidrag kan förutom lön avse finansiering av driftkostnader. Driftskostnader avser, exempelvis, förbrukningsartiklar, resor och konferenser. Det kan även avse publicering i tidskrifter och databaser som tillämpar öppen tillgång. Formas beviljar endast medel för vissa författaravgifter. Läs mer under rubriken Kostnader för att publicera Länk till annan webbplats.. Det kan även omfatta avskrivningskostnader för utrustning och lokalkostnader. Maximalt tillåtet belopp för utrustning och avskrivningskostnader är totalt 500 000 kronor tillsammans. Driftskostnader ska specificeras i enlighet med den praxis som gäller hos medelsförvaltaren.
Driftskostnader kan omfatta kostnader för inköp av tjänster som bidrar till genomförandet av projektet. Inköpta tjänster ska vara väl motiverade, avgränsade och utgöra en begränsad del av projektet. Driftskostnader kan även omfatta kostnader för samverkansaktiviteter för ett ömsesidigt utbyte och aktiv dialog med näringsliv, offentliga organisationer och civilsamhälle inklusive kostnader för deltagande i referensgrupp inom ramen för projektets genomförande. Det kan dessutom omfatta kostnader för deltagande i och resor till aktiviteter som anordnas av utlysningens koordinator.
- Om medel ska föras över från medelsförvaltaren till en annan organisation som medverkar i projektet, kan respektive organisations overheadkostnad tillämpas. Förklara och redovisa de olika overheadkostnaderna i budgetspecifikationen. Den totala overheadkostnaden för projektet ska anges i budgettabellen.
- Internationellt samarbete. Formas bidrag kan användas för att finansiera forskningsutförare (forskare vid universitet, högskolor eller forskningsinstitut) som är verksamma utanför Sverige, men projektet ska vara initierat och lett från Sverige. Medelsförvaltaren måste vara belägen i Sverige och godkänd av Formas, och är ansvarig för att vid behov anställa utländsk personal eller betala för aktiviteter eller tjänster utanför Sverige i enlighet med medelsförvaltarens riktlinjer. Eventuella delar i projektet som bedrivs utanför Sverige, ska vara väl motiverade i relation till projektets genomförande, tydligt avgränsade och får endast utgöra en begränsad del av projektet. En motivering behövs även hur resultaten har potential att komma till nytta för samhällsbyggandet i Sverige.
- I denna utlysning beviljas inte medel till företag eller andra organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet. Företag och organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet kan engageras i projektet via samarbetsaktiviteter, men de kan även anlitas som konsulter genom upphandling. Då förutsätts att upphandling sker i enlighet med medelsförvaltarens riktlinjer och gällande lagstiftning. Konsultens insats ska motiveras och utgöra en begränsad samt väl definierad och avgränsad del av projektets genomförande.
- Organisationer av alla verksamhetstyper kan bidra till projektet in-kind via arbetsinsatser eller via kontanta medel genom så kallad medfinansiering. Det finns dock inget krav på medfinansiering i projektet.
Läs mer om vilka kostnader du kan söka finansiering för.
I denna utlysning går det att söka för 3- eller 4-åriga projekt (36 eller 48 månader) med en årlig budget per projektår på i genomsnitt 3 miljoner kronor och en total budget på maximalt 9 miljoner för projekt om 3 år och 12 miljoner kronor för projekt om fyra år.
Observera att det lönebelopp som totalt erhålls för en enskild forskare, doktorand eller annan personal inte får överskrida 100 procent av en heltidsanställning. Detta innebär att ytterligare medel för lön inte kan beviljas för forskare, doktorand eller annan personal som redan får bidrag med fullständig lönefinansiering.
Projektstart ska ske 1 juli 2025, och startdatum är förvalt i Prisma. Projektet har en dispositionstid på 12 månader. Det betyder att projektet har ytterligare ett år efter projekttidens slut att slutföra projektet. Det innebär även att projektstarten kan förskjutas med upp till 12 månader och projektet ska ändå kunna slutföras inom utsatt tid.
Du bör skriva din ansökan på engelska, eftersom den beredningsgrupp som ska bedöma din ansökan är internationell. Om du skriver din ansökan på svenska översätter Formas enbart projektbeskrivningen. Översättningen görs av en professionell översättare. Du kommer inte ha möjlighet att se eller ändra i den översatta texten innan ansökan går till bedömning i beredningsgruppen.
Budgetspecifikation, CV och akademisk profil översätts inte. Skriv därför dessa på engelska, även om du gör ansökan i den svenska versionen av ansökningssystemet.
Den populärvetenskapliga beskrivningen ska skrivas på svenska, medan sammanfattningarna ska finnas på både svenska och engelska.
Din ansökan (inklusive bilagor) betraktas enligt svensk lag som allmän handling när den kommit till oss. Det innebär att vem som helst kan begära ut och ta del av din ansökan. Information kan endast döljas om den omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Formas har begränsade möjligheter att belägga personuppgifter med sekretess. Därför bör ansökan inte innehålla personuppgifter för andra än de som deltar i ansökan.
Den populärvetenskapliga beskrivningen och projektsammanfattningarna på svenska och engelska kommer, om projektet beviljas medel, publiceras i öppna projektdatabaser utan sekretessprövning. Innehållet i dessa fält bör därför inte innehålla känslig information.
Vi ser i dagsläget inga problem att du som sökande använder AI som ett hjälpmedel när du utformar din ansökan. Det är dock viktigt att du är medveten om att ansvaret för att uppfylla de åtaganden som du gör i ansökan ligger hos dig som sökande. Du som sökande ansvarar för att innehållet i både ansökan och projektplanen är korrekt och att forskningen genomförs som du beskrivit. Detta intygar du i samband med att ansökan registreras. Du som sökande ska följa god forskningssed vid ansökningsförfarandet, vilket innebär att plagiat, falsifiering eller fabricering av innehåll i ansökan inte får förekomma.
Vi på Formas är mycket måna om att de projekt vi finansierar utförs på ett sätt som maximerar positiv och minimerar negativ påverkan på miljö och klimat. Vi uppmanar därför dig som söker medel att utforma projektet så att samverkan sker främst genom digitala mötesformer och att nödvändiga resor genomförs så klimatsmart som möjligt. Vi föreslår också att du redan i projektplaneringen inkluderar åtgärder som minimerar energianvändning och annan resursförbrukning, utsläpp och avfall. Detta kommer dock inte att vara en del av bedömningen av din ansökan.
Läs gärna om Formas eget hållbarhetsarbete.
Så här ansöker du
Din ansökan till Formas gör du i vårt ansökningssystem Prisma. Där lägger du in den information som behövs för din ansökan. För det behöver du ett personligt konto. Det rekommenderas att skapa ett konto och börja fylla i ansökan så tidigt som möjligt och kontakta Formas med eventuella frågor i god tid. Ansökan går att spara som ett utkast och återkomma till ända fram till att utlysningen stänger.
Ansök om personkonto i Prisma. Länk till annan webbplats.
Medverkande forskare vars CV och akademiska profil ska inkluderas i ansökan behöver också ha ett personkonto. Det är projektledaren som bjuder in medverkande aktörer till ansökan i Prisma.
För att kunna registrera en ansökan måste du som huvudsökande ha en, hos Formas, en godkänd medelsförvaltare för alla typer av utlysningar. Universitet, högskolor, de flesta forskningsinstitut och myndigheter med forskningsuppdrag är godkända som medelsförvaltare för alla Formas utlysningar och har redan organisationskonto.
Alla gränser för maximalt antal tecken avser tecken inklusive mellanslag. En rekommendation är att välja teckensnitt Arial i teckenstorlek 12 för den information som skrivs in i samtliga textrutor.
Observera att text som skrivs i ordbehandlingsprogram och sedan klistras in i din ansökan i Prisma riskerar att förlora formatering. Tabeller och figurer med avancerade formateringar eller formler ska du ladda upp som bilaga för att inte riskera att förlora värdefull information.
Ansökan ska innehålla en tydlig beskrivning av projektet under följande delar:
Grundinformation
- Sökt antal månader: 36 eller 48 månader (3 eller 4 år).
- Startmånad 1 juli 2025. Observera att projektets startdatum är förvalt i Prisma och går inte att ändra
- Projekttitel på svenska och engelska (200 tecken inklusive mellanslag)
- Populärvetenskaplig beskrivning på svenska (4 500 tecken inklusive mellanslag). Beskriv vad projektet handlar om, varför det här är viktigt att undersöka samt hur projektet är tänkt att genomföras. Skriv så att även den som inte forskar kan förstå vad projektet handlar om.
- Sammanfattning på svenska och engelska (max 1 500 tecken inklusive mellanslag). Beskriv mål och syfte, hur projektet ska utföras och varför det är viktigt att projektet genomförs.
Projektsammanfattningarna och den populärvetenskapliga beskrivningen kommer att, om projektet beviljas medel, publiceras i öppna projektdatabaser utan sekretessprövning. Innehållet i dessa fält bör därför inte innehålla känslig information. Skriv så att även de som inte forskar kan förstå vad projektet handlar om.
Projektbeskrivning
Utgå från utlysningens syfte och inriktning när ni fyller i projektbeskrivningen. Projektbeskrivningen ska tydligt beskriva projektet utifrån de bedömningskriterier som anges under avsnittet ”Hur går bedömningsprocessen till?”. Adressera alla kriterier i er ansökan. Var också noga med att beskriva kontexten för och behovet av din ansökan eftersom beredningsgruppen är tvärvetenskaplig och innehåller internationella granskare.
Projektbeskrivningen bör inkludera nedanstående information:
Relevans & samhällsnytta (max 8000 tecken inklusive mellanslag)
Bakgrund
- Beskriv projektets bakgrund och kontext så att även den som inte känner till området sedan tidigare förstår projektet, vad det kan komma att bidra med och dess relevans.
- Redogör för och karaktärisera den utmaning projektet tar sig an, tidigare vetenskapliga kunskaper och resultat som dragits från dessa.
Syfte och mål
- Beskriv projektets syfte och mål och hur dessa kan bidra till att nå utlysningens syfte och inriktning respektive utveckla eller utmana det vetenskapliga kunskapsläget inom utlysningens område.
Samhällsnytta
- Beskriv vilken samhällsnytta projektet kan bidra med, på kortare och längre sikt, vad som krävs för det samt vilka samhällsgrupper denna nytta kommer till godo.
- Beskriv projektets potential att bidra med ny vetenskaplig kunskap och kompetens, och på vilket sätt detta kan bidra till strukturella förändringar inom utlysningens område.
- Beskriv hur och var spridning och/eller skalning av projektets resultat bör ske för att samhällsnyttan ska realiseras
Deltagare och aktörer (max 5000 tecken inklusive mellanslag)
- Beskriv och motivera val av projektdeltagare och vilka kompetenser och erfarenheter de bidrar med, och i vilka delar av projektet de bidrar.
- Beskriv hur näringsliv, offentlig sektor eller civilsamhälle samt andra behovsägares intressen tillvaratas i projektet.
- Beskriv projektgruppens sammansättning inklusive eventuella samarbetsparter och fördelningen av inflytande mellan er, och reflektera över hur detta arbetssätt bidrar till en jämställd, jämlik och inkluderande samhällsutveckling.
Genomförande (max 12 000 tecken inklusive mellanslag)
- Beskriv och motivera hur projektet ska genomföras med, exempelvis, arbetspaket, aktiviteter, metoder, arbetsplan och tidsplan.
- Beskriv relevanta risker och hur projektet planerar att hantera dessa.
- Beskriv hur projektet ska arbeta med samarbeten, dialog och utbyten med relevanta aktörer under projekttiden och hur projektet kommer att främja detta, exempelvis genom en plan med aktiviteter som beskriver hur och när projektet ska arbeta med detta under genomförandet.
- Beskriv hur jämställdhet, jämlikhet och mångfald har integrerats i projektets genomförande, inklusive i planen för samverkan.
Referenser (max 5000 tecken inklusive mellanslag)
Här listar du referenser som använts i projektbeskrivningen. Använd gärna något av referensformaten Harvard eller Vancouver. Ange DOI-nummer där ett sådant finns.
Budget
Projektets budget redogör du för i Prisma. Observera att budget och budgetspecifikation bör skrivas på engelska, en svensk budgetspecifikation lämnas inte till översättning utan granskas av den internationella beredningsgruppen som den är. I Prisma skrivs hela det sökta beloppet ut, exempelvis skrivs 1 miljon kronor: 1 000 000 kronor.
Budgeten beskrivs i form av:
- Löner, inklusive sociala avgifter för varje projektdeltagare. Det belopp ni kan få beviljat för lön till en enskild forskare, doktorand eller annan personal får aldrig överskrida hundra procent av en heltidsanställning. Det innebär också att någon som har fullständig lönefinansiering under hela projekttiden inte kan få ytterligare medel för lön. Forskare som är heltidspensionerade kan inte få finansiering för egen lön.
- Procent av lön avser hur många procent av den sökandes heltidslön som motsvarar lönen i projektet.
- Aktivitetsgrad i projektet avser hur många procent av en heltidstjänst som den medverkande bidrar med. Det visar om den sökande bidrar med in-kind eller annan finansiering för att slutföra projektet.
- Driftskostnader avser, exempelvis, förbrukningsartiklar, resor och konferenser. Det kan även avse publicering i tidskrifter och databaser som tillämpar öppen tillgång. Formas beviljar endast medel för vissa författaravgifter. Läs mer under rubriken Kostnader för att publicera Länk till annan webbplats.. Specificera driftskostnader i enlighet med den praxis som gäller vid medelsförvaltaren. I driftskostnader ingår även köpta tjänster, exempelvis inköp av konsulttjänster. Inköpta tjänster redovisas exklusive moms. Det kan även inkludera kostnader för eventuella samverkansaktiviteter under projektets genomförande, respektive deltagande i gemensamma aktiviteter som utlysningens koordinator anordnar. Driftskostnader ska specificeras i enlighet med den praxis som gäller hos medelsförvaltaren.
- Utrustning och avskrivningskostnader. Specificera utrustning- och avskrivningskostnader för utrustning om det är relevant för ansökan. Du kan max bli beviljad 500 000 kronor för utrustning och avskrivningskostnader.
- Du kan ansöka om medel för lokalkostnader, om de inte redan ingår i overheadkostnaden i budgeten för projektet. Specificera lokalkostnader i enlighet med den praxis som gäller vid medelsförvaltaren.
- Totalt sökt/Delsumma avser kostnader som redan angivits i föregående budgettabeller och som kommer automatiskt överföras till dessa poster.
- Indirekta kostnader avser overheadkostnader. När du anger overheadkostnader i ansökan ska du göra det enligt praxis vid medelsförvaltaren. Om medel ska föras över från medelsförvaltaren till en annan organisation som medverkar i projektet, kan i stället mottagande organisations overheadkostnad tillämpas för de medel som överförs. Formas beviljar inte medel för overhead på kostnader som du skriver av för utrustning eller lokaler. Förklara och redovisa de olika overheadkostnaderna i budgetspecifikationen. Den totala overheadkostnaden för projektet ska anges i budgettabellen.
- Annan kostnad avser medel som inte ansöks om men som är relevanta för att slutföra projektet. Det kan exempelvis handla om medfinansiering från deltagande organisationer eller samarbetspartners. Ange även om projektet erhåller medel från andra källor.
- Total kostnad avser en budgetsummering.
- Budgetspecifikation är en beskrivning och motivering av den sökta budgeten och ingår i bedömningen av projektet. Här beskriver du projektets totala budget, inklusive eventuell finansiering från andra källor. Samtliga kostnader ska preciseras och motiveras. Det ska framgå tydligt hur budgeten har räknats fram. Här anger du också hur det sökta beloppet fördelar sig gällande belopp per år och totalbelopp per organisation, om så är relevant
Etik
Reflektera kring ditt projekt ur ett forskningsetiskt perspektiv. Här ingår både frågor som har att göra med personer som beforskas eller berörs av forskningen, samt andra intressenter och om forskarens relation till den forskningsuppgift som ska genomföras i projektet. Det kan handla om djurförsöksetiska frågor, integritetsfrågor, hur resultat används, vems intressen som tas till vara i forskningen och hur forskningsmaterial och resultat tillgängliggörs.
Beskriv vilka etiska frågor som är aktuella för ditt projekt. Beskriv hur ni planerar att hantera de etiska aspekterna i projektet. Beskriv hur ni balanserar olika legitima intressen, så som kunskapsintresset och integritetsintresset. Beskriv hur du i utformningen av projektet och dess förväntade resultat har tagit relevant hänsyn till olika gruppers behov och förutsättningar. Om inga etiska frågor är aktuella ska ni motivera det.
Om du är osäker på vad som avses med forskningsetik och etiska frågor bör du bekanta dig med detta innan du skriver detta avsnitt, exempelvis genom att läsa Vetenskapsrådets guide om att forska etiskt Länk till annan webbplats. och Codex regler och riktlinjer för forskning. Länk till annan webbplats.
Viss forskning får bara genomföras om den har godkänts vid en etikprövning. Om ni forskar på människor eller personuppgifter kan du behöva lämna in en ansökan om etikprövning till Etikprövningsmyndigheten och få den godkänd. Om det handlar om försök på djur måste ni också ha ett godkännande från en djurförsöksetisk nämnd. Det kan ni ansöka om i Jordbruksverkets e-tjänst. Djurförsök får bara utföras när det inte finns några alternativa metoder.
Ni ska ange i din ansökan om ni har ett gällande etiskt godkännande eller inte. Om ni inte har det, och er ansökan beviljas medel måste ni ha ett etiskt godkännande innan ni påbörjar den del av forskningen som kräver ett sådant. Om inga godkännanden eller tillstånd är aktuella anger ni det.
Klassificeringar
Formas använder projektets klassificeringar i analyser och underlag på en övergripande nivå. Klassificeringarna görs genom att den sökande anger ämnesområde, forskningsämne (SCB-kod), minst ett globalt mål för hållbar utveckling som projektet kan bidra till samt nyckelord.
- Ämnesområde
Välj minst ett och max tre ämnesområden och lägg till en underrubrik.
- Forskningsämne (SCB-kod)
Välj minst ett och max tre forskningsämnen och två undernivåer som skapar den sammanslagna koden.
- Globala målen för hållbar utveckling
Ange minst ett och upp till tre globala hållbarhetsmål som projektet kan bidra till i prioriteringsordning efter grad av relevans.
Mer om målens innebörd. Länk till annan webbplats.
- Nyckelord
Ange minst ett och max tre nyckelord som beskriver projektet.
Medelsförvaltare - organisationen som tar emot bidraget
I den här utlysningen kan enbart sökanden från medelsförvaltare som är godkända för alla Formas utlysningar inkomma med en ansökan. Godkända medelsförvaltare finns listade som förval i Prisma.
- Välj din medelsförvaltare i rullistan.
- Välj hemvist i rullistan.
Medverkande forskare
- Huvudsökande bjuder in medverkande forskare till ansökan i Prisma.
- Medverkande forskare är de disputerade forskare som är mest relevanta för projektet. Det är bara huvudsökande och medverkande forskare som kan bifoga sina CV till ansökan. Doktorander kan inte vara medverkande forskare i ansökan, men det är möjligt att söka medel för en doktorand.
- Alla medverkande forskare måste ha skapat ett eget personkonto i Prisma.
- Huvudsökande kan inte registrera ansökan om inte inbjudna medverkande forskare har accepterat inbjudan att vara medverkande och fyllt i de obligatoriska fälten korrekt. Huvudsökande bjuder in de som ska medverka i ansökan genom att söka deras för- och efternamn samt e-postadress i Prisma. Exakt rätt stavning av namn och e-postadress krävs. Inbjudna medverkande forskare ska acceptera inbjudan att vara medverkande forskare.
- Huvudsökande kan bjuda in medverkande administratörer till projektet. Medverkande administratörer är inte delaktiga i projektet, utan är personer som hjälper dig att fylla i ansökningsformuläret. Medverkande administratörer kan inte registrera ansökan, det måste huvudsökande göra.
CV och akademisk profil
I den här utlysningen ska delar av CV skrivas i Prisma och delar i mallen Akademisk profil , 59.9 kB.. Akademisk profil ska bifogas ansökan som en bilaga (bilaga 1).
Huvudsökande och medverkande forskare bör i god tid fylla i den akademiska profilen och se över att deras CV i Prisma är komplett och aktuellt.
Projektdeltagare som inte är inbjudna som medverkande forskare har inte möjlighet att lägga till CV via Prisma eller bifoga en akademisk profil. Deras kompetens i relation till projektet kan i stället beskrivas i projektbeskrivningen.
CV
Det är endast CV-posterna Utbildning samt Arbetsliv som kan läggas till i ansökan via Prisma. Övriga meriter och bidrag beskrivs i bilagan Akademisk profil. Sökande bör i god tid se över att deras CV i Prisma är komplett och aktuellt. Om medverkande forskare inte har accepterat inbjudan att vara medverkande eller inte fyllt i de obligatoriska fälten korrekt kommer huvudsökande inte kunna fullfölja registreringen av ansökan.
Uppgifter om utbildning och arbetsliv hämtar du från ditt personkonto i Prisma. Följande uppgifter ska läggas till i ansökan:
- Utbildning
- Forskarutbildning
- Utbildning på grund- och avancerad nivå
- Arbetsliv
- Nuvarande anställning och längre relevanta tidigare anställningar.
- Eventuella längre uppehåll i forskningen som kan vara av relevans för bedömningen.
Akademisk profil (bilaga 1)
I mallen för Akademisk profil , 59.9 kB. beskriver du dina erfarenheter, kompetenser och bidrag som är relevanta för projektet.
Huvudsökande och eventuella medverkande forskare fyller i varsin Akademisk profil. Dessa laddar du sedan upp som en samlad PDF-fil under ”Akademisk profil”. Filen får vara max 10 Mb stor.
Mallen för akademisk profil finns endast på engelska och bör skrivas på engelska eftersom den inte översätts.
Andra bilagor
Bilaga för illustrationer. Om du behöver använda kartor, figurer, tabeller eller bilder för att beskriva din projektidé kan du ladda upp dessa som en samlad PDF i Prisma (max 4 MB).
Efter du har lämnat in din ansökan
Du kan göra ändringar i din registrerade ansökan (avregistrera den och registrera på nytt) fram till utlysningen stänger kl. 1400 CET onsdagen den 15 januari 2025. Efter det kommer status hos din ansökan att ändras från ”registrerad” till ”slutregistrerad”. Såvida inga fel påvisats i Prisma får inga ändringar göras i den slutregistrerade ansökan. Du får heller inte göra några kompletteringar via, exempelvis mejl eller per telefon utan ansökan kommer att bedömas i befintligt skick.
Din slutregistrerade ansökan går automatiskt ut till medelsförvaltare när utlysningen stängts. Medelsförvaltaren har sedan sju kalenderdagar på sig att signera ansökan digitalt i Prisma.
Först genomför Formas en kontroll av att ansökan uppfyller de formella krav som ställs i utlysningen. Om ansökan inte uppfyller kraven avslås den.
Följande krav kommer att kontrolleras i denna utlysning:
- Att ansökans inriktning ligger inom utlysningens syfte och inriktning
- Att ansökan är fullständig, det vill säga att den innehåller all information som är obligatorisk
- Att de krav som ställs på projektledare, projektdeltagare och deltagande parter under ”Krav på dig och din organisation” är uppfyllda
- Att de krav som ställs på sökt belopp och projekttid under ”Bidragets storlek och projekttid” är uppfyllda
- Att ansökan inte har nekats av medelsförvaltaren.
- Att medelsförvaltaren har signerat ansökan inom sju kalenderdagar efter att utlysningen har stängt
Alla ansökningar bedöms av en extern beredningsgrupp utifrån det som finns beskrivet i ansökan. Därför är det viktigt att ansökan är så tydlig som möjligt i sitt innehåll och att all viktig och relevant information finns med. Beredningsgruppen består av aktiva forskare och användare av forskningsresultat som tillsammans har nationella och internationella perspektiv och erfarenheter. Varje ansökan läses av fyra bedömare.
I denna utlysning kan Formas komma att tillämpa ett portföljperspektiv för att möjliggöra finansiering av projekt som adresserar en bredd av utmaningar och perspektiv inom ramen för utlysningen. Portföljperspektivet tillämpas av beredningsgruppen respektive Formas först efter att varje ansökan bedömts på sina egna meriter.
Ansökningarna bedöms utifrån följande kriterier:
Relevans
- Projektet kan väsentligt bidra till utlysningens syfte och inriktning.
- Projektets förväntade resultat har möjlighet att väsentligt bidra till nytta i samhället på kort eller lång sikt.
- Utformningen av projektet och dess förväntade resultat har tagit relevant hänsyn till olika gruppers behov och förutsättningar.
Potential
- Projektets problemformulering och syfte är tydligt, originellt och i linje med utlysningens syfte och inriktning.
- Den forskning som ligger till grund för projektet håller hög vetenskaplig kvalitet och är relevant.
- Projektet är nyskapande och har betydande potential att bidra med kompetens och vetenskapligt betydande resultat med potential att åstadkomma strukturella förändringar inom utlysningens områden.
- Projektet har betydande potential för skalbarhet och/eller spridning med ändamålsenliga aktiviteter och identifierade aktörer som kan bidra till det.
Genomförande
- Vetenskapliga metoder och planerade aktiviteter är realistiska och ändamålsenliga för att uppnå förväntat resultat under projekttiden.
- Det tvärvetenskapliga angreppssättet, där sådant har valts, är lämpligt i relation till projektets problemformulering och syfte.
- Tidsplan och budget är realistiska och ändamålsenliga i förhållande till projektets syfte och mål.
- Planen för hur projektets resultat ska nyttiggöras är väl beskriven, genomförbar och ändamålsenlig.
- Jämställdhet-, jämlikhet- och likabehandlingsaspekter är väl integrerade i projektets genomförande.
- Etiska överväganden är väl beskrivna och planen för hur dessa ska hanteras är ändamålsenlig.
Deltagare och aktörer
- Projektets deltagare och samlade vetenskapliga kompetens är väl beskriven och ändamålsenlig för genomförandet av projektet.
- Projektet sker i samarbete med för projektet relevanta behovsägare eller intressenter. Hur samarbetet ska bedrivas under projekttiden är väl beskrivet, trovärdigt och ändamålsenligt för projektets mål.
- Projektgruppen (nyckelpersoner) är väl sammansatt med avseende på könsfördelning, samt fördelning av inflytande mellan kvinnor och män. Relevant när projektgruppen består av fler än 3 personer.
Alla fyra kriterier ska adresseras i ansökan och projektet ska klart och tydligt relatera ansökan till de här kriterierna. Alla fyra kriterier kommer att värderas lika i den initiala bedömningen. För att skilja ansökningar med jämförbar kvalitet åt i den slutgiltiga bedömningen kommer kriteriet ”Potential” att värderas högre än de andra.
Våra granskare får i dagsläget inte använda AI-verktyg som stöd i granskningen av ansökningar. Det finns flera skäl till detta. Dels finns det en stor risk att information som laddas upp sprids vidare. Det finns även risker kopplat till sekretess och behandling av personuppgifter. Att ladda upp en ansökan eller information från en ansökan till någon form av AI-verktyg, innebär en olovlig spridning av information. Detta gäller inte bara för AI-verktyg utan även många andra tjänster och verktyg för lagring och delning av data
Beslut om vilka projekt som beviljas medel förväntas fattas den 27 maj 2025. Vi offentliggör besluten senast dagen efter på Formas webbplats och du får ett e-postmeddelande när du kan ta del av beslutet i Prisma. Beslut om bidrag kan ej överklagas.
Samtliga beviljade projekt ska återrapportera till Formas med avseende på ekonomi och projektresultat tre månader efter dispositionstidens slut. Dessutom ska en ekonomisk lägesrapportering lämnas till Formas årligen, och en kortfattad vetenskaplig delrapportering ska lämnas till Formas efter halva projekttiden. Samtliga rapporteringar görs i Prisma.
Så här rapporterar du utgifter och resultat
I denna utlysning ska de beviljade projekten i samband med den ekonomiska och vetenskapliga slutrapporteringen av projekt inkomma med en policy brief eller motsvarande som sammanfattar projektets slutsatser och lärdomar, och ger rekommendationer hur samhällsbyggandet i Sverige kan utvecklas för att åstadkomma de strukturella skiften som krävs för att transformera och därigenom bli klimatneutralt, cirkulärt och resurseffektivt. Mall för det bifogas i samband med beslutet.
Formas kan komma att ställa ytterligare krav på hur projekten ska redovisas vad gäller innehåll och resultat för att möjliggöra spridning och nyttiggörande. Detta kommer att framgå av beslutet till projektet vid eventuell finansiering. Projekt beviljade i denna utlysning ska bidra till och delta i de aktiviteter som anordnas av utlysningens koordinator. Formas kan också komma att ställa krav kring deltagande i konferenser och liknade för att skapa synergier och plattformar för lärande och kunskapsutbyte.
Resultat från forskning finansierad av Formas ska publiceras med öppen tillgång (open access).
Du ska även ha en datahanteringsplan för den data som produceras i projektet. Om du får finansiering från oss ska du ta fram en sådan plan. Planen ska inte skickas in till oss men du ska på förfrågan kunna uppvisa planen. Genom att signera våra bidragsvillkor intygas att en datahanteringsplan kommer att finnas innan forskningen påbörjas och att den underhålls.
Formas överför information om beviljade bidrag till SweCRIS Länk till annan webbplats., en nationell databas över bidragsfinansierad forskning som inrättats på uppdrag av regeringen.
Revisionshistorik
Om utlysningstexten har ändrats efter publicering anges ändringarna här.