Driving urban transitions: Ny utlysning för 2024 om hållbar urban omställning inom europeiskt partnerskap

VAD KAN DU SÖKA FÖR?

Forsknings- och innovationsprojekt för hållbar omställning i städer.

VEM KAN SÖKA?

En grupp av aktörer bestående av forskningsutförare, offentliga organisationer, företag (ej enskild firma) och civilsamhällesorganisationer. Projektteamen måste bestå av minst tre partners från tre olika länder i partnerskapet.

HUR MYCKET KAN DU SÖKA?

Max 300 000 euro för det svenska deltagandet i ett projekt och max 500 000 euro med svensk projekledare.

Öppen: 59 dagar kvar. Sök senast: 2024-11-14 13:00

Transnationella forsknings- och innovationsprojekt inom urban utveckling kan få stöd genom årets utlysning inom det europeiska partnerskapet Driving urban transitions, DUT. Formas, Energimyndigheten och Vinnova utlyser under hösten 2024 medel så att aktörer verksamma i Sverige kan delta i internationella projekt som hjälper städer i deras omställning till mer hållbara ekonomier och samhällen.

Syftet med den nya utlysningen inom DUT är att ge stöd till transnationella forsknings- och innovationsprojekt i arbetet med städers omställning till mer hållbara ekonomier och samhällen. Detta är den tredje utlysningen inom DUT och den samfinansieras av Europeiska kommissionen under ramprogrammet Horisont Europa.

Utmaningar utifrån partnerskapets pelare

Partnerskapet är uppdelat i så kallade pelare (transition pathway) som var för sig identifierar ett antal ämnen som utmaningar. Svenska sökande kan söka medel utifrån dessa pelare. Formas ansvarar för pelaren om cirkulära samhällsbyggnadsfrågorna, Energimyndigheten ansvarar för pelaren om energipositiva stadsdelar och Vinnova ansvarar för pelaren om 15-minutersstaden.

Cirkulära urbana ekonomier (Circular urban economies, CUE)

Under denna pelare kopplas utmaningar till städers resursförbrukning. Syftet är att stödja planering och design av inkluderande, hälsosamma och regenerativa klimatneutrala städer som kännetecknas av cirkulära resursflöden och får en närmare koppling till naturens cykler. Städer uppmuntras att bli mer resurseffektiva och minska påverkan på planeten genom att ta itu med socioekonomiska ojämlikheter, främja social sammanhållning och förbättra tillgången till urbana resurser och tjänster samt gröna och blå utrymmen.

Nedan är kortfattat de ämnen som identifierats som utmaningar kopplat till pelaren.

  • Ämne 1: Ett paradigmskifte för vattnets urbana kretslopp​
  • Ämne 2: Förnya, återanvänd, skydda och bevara urbana platser för biologisk mångfald med hjälp av cirkulära metoder​
  • Ämne 3: Verktyg och modeller för förvaltning och styrning av cirkulära resursflöden i städer

Ämnena syftar till att skapa ett mer cirkulärt paradigm för urbana vattenkretslopp, urban biologisk mångfald och cirkulära modeller för förnyelse, återanvändning, skydd och bevarande inom stadsrum – samt flerstadsstrategier för övervakning och förvaltning av cirkulär ekonomi.

Energipositiva stadsdelar (Positive energy districts, PED)

Denna pelare ska bidra till energiomställning i klimatneutrala städer genom innovativa lösningar för planering, storskalig implementering och replikering av energipositiva stadsdelar – målet är att initiera minst 100 sådana stadsdelar år 2025.

Nedan är de ämnen som identifierats som utmaningar kopplat till pelaren för den andra utlysningen.

  • Ämne 1: Lokala energipositiva stadsdelar utifrån ett flernivåperspektiv
  • Ämne 2: Mot klimatneutrala städer genom energipositiva stadsdelar, systemintegration och urbana strategier
  • Ämne 3: Urban energiomställning genom datahantering och system för beslutsstöd

Pelaren om energipositiva stadsdelar handlar om att stödja planering, implementering och replikering av energipositiva stadsdelar i klimatneutrala städer i Europa - med sikte på att förverkliga minst 100 sådana distrikt år 2025. Framtida urbana energisystem behöver kunna optimera energieffektivitet och underlätta generering av förnybar energi i såväl stadsdelar som enskilda byggnader. Genom att jämna ut produktionstoppar, hantera efterfrågan och underlätta utbyte och lagring av energi kan det regionala eller nationella energisystemet stödjas.

Energipositiva stadsdelar möjliggör energieffektiva byggnader och deras tillhörande distriktsnät i kombination med arkitektonisk och social innovation. Offentligt engagemang spelar en nyckelroll där förvaltningar, fastighetsutvecklare, allmännyttiga företag och allmänheten fungerar som stöd. Energipositiva stadsdelar kan höja livskvaliteten i klimatneutrala staden, bidra till Paris-avtalets mål och förbättra samarbetet mellan intressenter i urbana system.

15-minutersstaden (15 minute city, 15mC)

Pelaren syftar till att främja hållbar mobilitet och hållbara transporter, men också stadsmiljöer som stödjer hållbara beteenden. Utgångspunkten är att majoriteten av de behov man kan tänkas ha ska kunna nås inom en 15 minuters-radie, via gång, cykel eller andra hållbara transportsätt.

  • Ämne: Omprövning av urbana mobilitetssystem – mot systeminnovation och närhetspolitik för hållbara stadsregioner

Vinnova är den finansiär som ansvarar för 15-minutersstaden och kan kontaktas för ovan nämnda ämne som identifierats som en av utmaningarna kopplat till pelaren.

Transnationella forsknings- och innovationsprojekt

Forskare, städer, kommuner, företag, civilsamhället, aktörer från de kulturella och kreativa näringarna samt andra intressenter som kan bidra till städers omställning är välkomna att söka medel i utlysningen. Sökande uppmanas att uttryckligen engagera sig med intressenter såsom företag, offentliga organisationer och civilsamhällesorganisationer i projekten.

Det är viktigt med en bredd av vetenskapliga discipliner och tvärvetenskapliga angreppssätt, och projekten behöver integrera mångfaldsperspektiv – inom utlysningen uppmuntras det till ett spektrum av aktiviteter, från forskning till innovation och tillämpning. Ett tydligt mål för utlysningen är bland annat att ta hänsyn till användarnas behov när projektets mål identifieras.

Det går att söka för en projekttid upp till 36 månader. Det finns ingen ekonomisk gräns för respektive projekt. Observera nationella begränsningar och respektive finansiärsorganisationers regelverk för vad som går att söka för.

Ett konsortium behöver ha minst tre sökande organisationer från minst tre deltagande länder, och de ska vara berättigade till finansiering från respektive nationella eller regionala finansieringsorgan. Mervärdet av transnationellt samarbete bör tydligt anges.

Matchmaking sker genom verktyget B2Match Länk till annan webbplats..

Ansökan

Den huvudsökande är ansvarig för koordinering och kontakter med DUT-sekretariatet. En medsökande som inte kan beviljas medel av respektive finansiär kan ingå i ett konsortium om deltagandet kan finansieras med andra medel och konsortiet uppfyller krav på antal deltagande och länder​.

De nationella kraven för respektive finansiär finns i de nationella annexen i den internationella utlysningstexten. Ta gärna kontakt med den svenska finansiär som hanterar den specifika pelaren.

Utlysningen sker i två steg. En kortfattad ansökan (pre-proposal) lämnas i ett första steg via den rumänska organisationen UEFISCDI:s ansökningsverktyg Länk till annan webbplats..

Sökande som går vidare till det andra steget får den informationen via ansökningssystemet – och uppmanas där att lämna en fullständig ansökan (full proposal).

Viktiga datum

Mer information

För mer information om cirkulära urbana ekonomier, ta kontakt med Formas – se nedan kontaktuppgifter.

För mer information om energipositiva stadsdelar och 15-minutersstaden, ta kontakt med Energimyndigheten, Viable cities och Vinnova.

För fullständig information om till exempel utmaningar, deltagande länder och dess budgetar, ansökningsförfarande och transnationella krav, hänvisas till partnerskapet Driving urban transitions webbplats och den internationella utlysningstexten.

Kontakt

Uppdaterad:3 september 2024