Så utses Formas forskarråd

Vart tredje år utses nya ledamöter till Formas forskarråd. Sju utses av forskarsamhället. De andra sex ledamöterna utses av regeringen, inklusive ordförande och Formas generaldirektör.

Valprocessen i forskarsamhället börjar med att lärosätena utser elektorer som ska representera Sveriges forskare. Elektorerna väljer sedan ledamöter till Forskarrådet.

Hur elektorsvalet ska gå till bestäms av förordningen om elektorsförsamling vid forskningsråd och ämnesråd (2012:520). Länk till annan webbplats.

Lärosätena ansvarar för att utse Formas elektorer

Universiteten och högskolorna är indelade i sex regioner som utser Formas 55 elektorer. Tillsammans utgör de en elektorsförsamling som representerar Sveriges forskare. De 55 elektorerna har även varsin ersättare som utses samtidigt.

Indelning

Region

Ansvarigt lärosäte

Övriga lärosäten i regionen

Region 1

Uppsala universitet

Högskolan Dalarna, Högskolan i Gävle, Mälardalens högskola, Sveriges lantbruksuniversitet SLU, Örebro universitet

Region 2

Lunds universitet

Blekinge tekniska högskola, Högskolan i Halmstad, Högskolan Kristianstad, Linnéuniversitetet, Malmö universitet

Region 3

Göteborgs universitet

Chalmers tekniska högskola, Högskolan i Borås, Högskolan i Skövde, Högskolan Väst, Karlstads universitet

Region 4

Stockholm universitet

Försvarshögskolan, Gymnastik- och idrottshögskolan GIH, Handelshögskolan i Stockholm, Karolinska institutet KI, Konstfack, Kungl. Konsthögskolan, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Kungl. Tekniska högskolan KTH, Stockholms konstnärliga högskola, Södertörns högskola

Region 5

Umeå universitet

Luleå tekniska universitet, Mittuniversitetet

Region 6

Linköpings universitet

Stiftelsen Högskolan i Jönköping

De 55 elektorerna är fördelade över Formas ansvarsområden. Antalet elektorer som varje region ska utse beror på hur många forskare som är aktiva inom områdena vid regionens lärosäten. Regeringen beslutar om hur många elektorer varje region ska utse baserat på officiell personalstatistik för lärosätena.

Vem kan utse elektorer?

Endast personer med vetenskaplig eller konstnärlig kompetens vid de lärosäten som nämns i tabellen ovan kan utse elektorer.

Vem kan bli elektor?

För att kunna bli elektor krävs vetenskaplig eller konstnärlig kompetens och en anställning på minst 40 procent inom Formas ansvarsområden.

Elektorerna väljer ledamöter till Formas forskarråd

Formas elektorsförsamling sammanträder digitalt två gånger på hösten under det sista året av det sittande Forskarrådets mandatperiod. Vid det första mötet utser elektorerna en valberedning som träffas och tar fram förslag på nya ledamöter i Formas forskarråd, utifrån nomineringar från elektorsförsamlingen. När förslagen har kommit in träffas elektorsförsamlingen igen och väljer vilka som ska bli ledamöter. Ledamöterna utses på tre år och kan väljas om för ytterligare en treårsperiod.

Det nuvarande Forskarrådets ledamöter är valda för perioden 2022-2024 och elektorsval av nya ledamöter till nästa Forskarråd sker hösten 2024. Nytt för i år är att Formas elektorer och ersättare träffas i ett digitalt informationsmöte innan det första sammanträdet då valberedningen utses.

Vem kan bli ledamot?

För att kunna bli elektorsvald till ledamot i Formas forskarråd krävs hög vetenskaplig eller konstnärlig kompetens inom något eller några av Formas ansvarsområden.

Uppdaterad:10 september 2024
Sidansvarig: Elisabeth Tejme