Så gör vi forskningssammanställningar

Finansiering

Förslag på frågor att utreda

I dialog med myndigheter, kommuner, intresseorganisationer och forskare ringar vi in frågor som är viktiga att få svar på för att de svenska miljömålen ska kunna nås. Rådet för evidensbaserad miljöanalys beslutar vilka av frågorna som ska gå vidare till nästa steg i urvalsprocessen och utredas inom ramen för förstudier. Fram till och med år 2025 ska alla forskningssammanställningar som vi påbörjar ha en koppling till klimat eller biologisk mångfald. Om du har förslag på en fråga, kontakta oss gärna.

Finansiering

Förstudier

Det kan finnas frågor som är angelägna att belysa men som av olika skäl inte passar för en systematisk forskningssammanställning. I förstudien undersöker vi förutsättningarna. Det gör vi genom att kartlägga kunskapsläget och kunskapsbehovet kring frågan. Bland annat tar vi reda på om det verkar finnas tillräckligt mycket forskning inom området. Rådet för evidensbaserad miljöanalys beslutar utifrån förstudiens slutsatser om Formas ska genomföra en forskningssammanställning om frågan eller ej.

Finansiering

Planering

Tillsammans med forskarna tar vi fram en genomförandeplan för forskningssammanställningen. I planen redovisar vi i detalj vilka metoder vi ska använda och vilka avgränsningar vi ska göra. Externa experter granskar den färdigställda genomförandeplanen. Granskarna kontrollerar att forskningssammanställningen är planerad att genomföras på ett metodologiskt korrekt sätt och att vi har tagit alla viktiga aspekter av frågan i beaktande. För att forskningssammanställningen ska bli så relevant som möjligt för mottagarna bjuder vi också in intressenter att ha synpunkter på genomförandeplanen. Vi utgår från de riktlinjer för systematiska forskningssammanställningar inom miljöområdet som den internationella organisationen Collaboration for Environmental Evidence har utarbetat.

Finansiering

Genomförande och granskning

Vi genomför en omfattande, strukturerad litteratursökning för att hitta alla studier som är relevanta i relation till den fråga som är i fokus. Tillsammans med forskarna granskar vi alla funna studier, och enbart de som uppfyller de på förhand fastställda kriterierna tas med i forskningssammanställningen. Vi redovisar information om dessa studier, och analyserar de data och de resultat som rapporteras i dem. Vi granskar också hur tillförlitliga resultaten är. Om det är möjligt väger vi samman resultaten från flera olika studier i en så kallad metaanalys för att visa vad forskningen sammantaget säger i frågan. När den systematiska forskningssammanställningen är färdigställd granskas den av externa experter.

Finansiering

Publicering och kommunikation

Rådet för evidensbaserad miljöanalys fastställer slutsatserna i den systematiska forskningssammanställningen och sedan publicerar vi den på Formas webbplats. Därefter genomför vi kommunikationsinsatser för att nå ut med resultaten. Vi använder oss av olika format för att nå olika målgrupper, till exempel dialogmöten, kunskapsseminarier eller rundabordssamtal. Vi samverkar även i detta skede med intressenterna, och genomför gärna aktiviteter tillsammans med andra myndigheter och centrala aktörer. Genom att upprätthålla kontakt med intressenter genom hela projektet säkerställer vi relevans och nytta för miljömålsarbetet.

Kontaktpersoner

Uppdaterad:14 januari 2025
Sidansvarig: Ida Envall