Pågående forskningssammanställningar

Här kan du läsa mer om de forskningssammanställningar som Formas arbetar med. Den forskningssammanställning som vi bedömer kommer att bli färdig först ligger överst i listan.

Medför en ökad gröddiversitet en förbättrad biologisk mångfald i jordbrukslandskapet?

Den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet har minskat väsentligt under det senaste seklet. Förlusten av biologisk mångfald kan bero på många olika saker. En orsak kan vara att endast ett fåtal grödor odlas i det moderna slättbygdsjordbruket. I den här forskningssammanställningen undersöker vi om en större variation av grödor gynnar den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet.

Hur påverkas biologisk mångfald av implementering av miljöanpassade flöden i reglerade vattendrag?

Vattenkraften är en viktig källa till förnybar el men vattenkraftverkens dammar påverkar ofta vattenmiljön negativt. För närvarande pågår ett omfattande arbete med att ta fram moderna miljövillkor för vattenkraftverken och deras dammar. En möjlig åtgärd är att skapa mer naturligt reglerade flöden från dammarna, så kallade miljöanpassade eller ekologiska flöden. I den här forskningssammanställningen undersöker vi hur den biologiska mångfalden påverkas av att flödena från dammarna regleras så att de blir mer naturliga.

Hur påverkas kol i skogsmark av olika skötselmetoder i hyggesfasen?

Skogsbrukets påverkan på kolets kretslopp är komplex. För att bedöma de direkta effekterna på kolinbindning och kolförråd i skogen behöver både korta och långa tidsperspektiv beaktas. Till detta kommer indirekta effekter genom att skogsråvara kan ersätta andra material som annars skulle ha påverkat kolets kretslopp på sina sätt, så kallade substitutionseffekter. I den här översikten fokuserar vi på hur kolet i skogsmarken påverkas av olika skötselmetoder i hyggesfasen.

Vilka effekter har styrmedel riktade mot biologisk mångfald i skogen?

Hittills har Formas forskningssammanställningar fokuserat på olika naturvetenskapliga frågeställningar.

På önskan från Rådet för evidensbaserad miljöanalys har vi påbörjat en forskningssammanställning kopplat till miljöpolitiska styrmedel. För detta uppdrag har vi beslutat att göra en sammanställning över styrmedel riktade mot biologisk mångfald i skogen.

För att bevara eller öka den biologiska mångfalden i skogsmiljön tillämpas en mängd olika styrmedel. Syftet med denna sammanställning är att bedöma hur väl dessa olika styrmedel fungerar utifrån kriterier såsom måluppfyllelse, kostnadseffektivt, konkurrenskraft, fördelningseffekter, innovation med mera.

Växtupptag av miljöföroreningar från avloppsslam

Vid rening av avloppsvatten avskiljs slam. Slammet innehåller växtnäringsämnen, såsom fosfor och kväve, ämnen som används som gödningsmedel på jordbruksmark. Dessvärre hamnar även en del miljöföroreningar i slammet under reningsprocessen av avloppsvattnet. Dessa ämnen riskerar således att hamna på våra åkrar och i slutänden i vår mat. I den här forskningssammanställningen undersöker vi i vilken utsträckning olika miljöföroreningar tas upp av växter när avloppsslam används inom jordbruket.

Uppdaterad:14 mars 2025
Sidansvarig: Ida Envall