Konserverar kulturen våra matvanor?

Ett hållbart och hälsosamt livsmedelssystem inom planetens gränser. Den strävan står i fokus när Eat Stockholm Food Forum samlar globala aktörer inom livsmedelsområdet den 3 till 4 oktober. Under konferensens första dag arrangerar Formas ett seminarium där vi lyfter frågor kring matkulturer. Hur kan matvanor, traditioner och identitet användas som drivkrafter för förändring?
Ny kunskap och nya samarbeten behövs för att våra matvanor ska förändras i rätt riktning och inom de planetära gränserna. Formas har gått in i ett strategiskt partnerskap med den ideella organisationen Eat för att lyfta svensk forskning och kunskap i det globala arbetet med omställningen till ett hållbart livsmedelssystem.
– Formas bidrar med erfarenhet av samverkan mellan vetenskap, samhälle och policy, inte minst från våra insatser i det nationella forskningsprogrammet för livsmedel som vi driver, säger Linda Bell, avdelningschef på Formas.
Konferensen Stockholm Food Forum har fokus på kopplingen mellan mat, hälsa och hållbarhet. Den arrangeras den 3 till 4 oktober i Stockholm av den ideella organisationen Eat och den svenska regeringen som samverkande värd. Samarbete och dialog över sektorer är i fokus när över 700 internationella deltagare från bland annat näringsliv, offentlig sektor och civilsamhälle, samlas tillsammans med forskare och politiker. Under konferensen lanseras den nya forskningsrapporten Eat Lancet 2025, med uppdaterade vetenskapliga mål för en hälsosam och rättvis kost, inom de planetära gränserna, som kan föda hela världens befolkning.
– Vi ser fram emot att delta i diskussionerna om hur de vetenskapliga insikterna i Eat Lancet-rapporten kan tas vidare, in i samhällets alla delar, för att fortsätta driva på den hållbara omställningen av livsmedelssystemet, säger Linda Bell.
Seminarium om matkulturers kraft att bidra till förändring
Under konferensen arrangerar Formas ett seminarium för att lyfta matkulturers roll i förändringen till ett mer hållbart och hälsosamt livsmedelssystem. Lokala, regionala och globala matkulturer formar våra matvanor, för oss som individer och på samhällsnivå. Matkulturer formas bland annat av traditioner, kollektiva erfarenheter, konsumentbeteenden och marknadsförutsättningar, och är i ständig förändring. Formas har bjudit in talare från lantbruk, forskarsamhället och policyorganisationer som alla har erfarenheter av att arbeta med matkulturer som en positiv kraft för förändring.
Kontakt