Nytt uppdrag till Formas om skogsträdens motståndskraft

2025-03-26
Bild

Foto: iStock

Regeringen har gett Formas i uppdrag att stödja förädling av skogsträd, särskilt alm och ask, för att öka deras motståndskraft mot sjukdomar som almsjuka och askskottsjuka. Syftet är att bevara hotade trädarter och bidra till ett långsiktigt hållbart skogsbruk.

I arbetet ingår att förädla träd så att de blir mindre mottagliga för invasiva svampsjukdomar, och finansiera forskning som stödjer och utvecklar förädlingen. Del i satsningen kommer vara ett nytt screeningscenter på Skogsbrukets forskningsinstitut där det kommer vara möjlighet att testa motståndskraft redan hos unga trädplantor och därmed snabba på förädlingsarbetet.

Totalt avsätts upp till 26 miljoner kronor under 2025 för arbetet, och Formas ska redovisa uppdragets framsteg årligen till Regeringskansliet.

Fakta

Almsjuka orsakas av en svamp och drabbar alla inhemska arter av alm. Spridningen sker dels via sporer som överförs av almsplintborre, dels via rotkontakt med smittade träd men även människan kan sprida almsjuka genom verktyg man har använt i kontakt med sjuka träd eller att lagra obarkad almved även genom Sjukdomsförloppet kan gå mycket snabbt – trädet kan insjukna och dö på bara några få veckor. Almsjukan upptäcktes i Sverige på 1950-talet och har införts med smittat almvirke. I slutet av 1970-talet infördes en mer aggresiv variant till Sverige, Ophiostona novo-ulmi, och den dominerar numera sjukdomsangreppen. Våra almarter har inte utvecklats tillsammans med svamparna och har därför inte utvecklat ett fungerande skydd mot dem.

Källa: SLU Artdatabanken Länk till annan webbplats.

Askskottsjukan angriper alla kända arter av ask i alla åldrar oberoende om de är planterade eller självföryngrade. Det första angreppet av den aggressiva svampsjukdomen i Sverige konstaterades 2001. Sedan dess har askskottsjukan spridit sig över askens hela svenska utbredningsområde. Så sent som 2006 bekräftades att sjukdomen orsakas av en helt nybeskriven svamp: Chalara fraxinea. Svampen angriper blad och unga skott och växer in mot stammen där den orsakar sårskador. Många angripna träd dör. Svampsporerna är vindburna, vilket försvårar kontroll och bekämpning.

Källa: SLU Artdatabanken Länk till annan webbplats.

Läs regeringens pressmeddelande

Kontakt

Text: Nicklas Lindahl & Anders Clarhäll

Uppdaterad:26 mars 2025