Utökat uppdrag ska stärka forskning och innovation i livsmedelssektorn
Formas har fått i uppdrag att förstärka det nationella programmet för livsmedelsforskning och därmed bidra till att uppnå livsmedelsstrategins långsiktiga mål. Uppdraget innebär utökade satsningar på forskning och innovation i nära samverkan med näringslivet för att driva svensk livsmedelsproduktion framåt.
Den nya satsningen på livsmedelsforskning- och innovation är ett av flera nya regeringsuppdrag till Formas med syfte att stödja forskning och innovation som stärker konkurrenskraft, beredskap och den gröna omställningen. Andra uppdrag fokuserar på bioekonomi samt landsbygd och regional utveckling.
Ett starkare och mer hållbart livsmedelssystem
Formas leder sedan 2017 det nationella forskningsprogrammet för livsmedel med syfte att stödja omställningen till ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem. Det utökade uppdraget som Formas nu får ska kunna stärka livsmedelskedjans förmåga att möta de stora utmaningarna inom klimat, miljö, hälsa och ekonomi.
— Det är en välkommen uppväxling av vårt arbete med livsmedelsforskning- och innovation som vi och sektorn har efterfrågat, säger Alexandre Dubois, forskningssekreterare på Formas och samordnare för programmet. Med tanke på de samtidiga utmaningar systemet står inför kring hållbarhet, lönsamhet och beredskap är det viktigt att näringen nu får möjlighet att identifiera sina kunskapsbehov och gemensamt lyfta fram prioriterade insatser för forskning och innovation i hela livsmedelskedjan.
Samverkan mellan akademi och näring blir avgörande
Det nya regeringsuppdraget ska stärka möjligheter för företagsnära forskning och innovation som, på sikt, ökar lönsamheten och konkurrenskraften för svenska livsmedelsföretag inom ramen för en hållbar omställning av livsmedelssektorn. Formas ska inrätta en ny rådgivande grupp med representanter från företag och branschorganisationer med relevans för hela livsmedelskedjan. I uppdraget ingår också att identifiera möjligheter till ökad medfinansiering från näringslivet för att ytterligare stärka det nationella forskningsprogrammet.
— Samverkan mellan forskare och företag blir avgörande i den här satsningen, säger Alexandre Dubois. Genom att arbeta tillsammans kan vi stärka både forskning, nya innovationer och praktiknära lösningar för mat och matproduktion i framtiden.
Effekt! Ny utlysning öppen för ansökningar
Det nya livsmedelsuppdraget utgör en långsiktig satsning med en upptrappning av medel till programmets budget på 25 miljoner kronor för 2025, 35 miljoner kronor för 2026, 60 miljoner kronor för 2027 och 110 miljoner kronor 2028. Men insatserna startar redan 2025. Vi har precis öppnat vår nya utlysning Effekt! Från forskning till nytta där det bland annat finns möjlighet för företag och forskare att i samverkan söka medel under rubriken Ett hållbart, konkurrenskraftigt och resurseffektivt livsmedelssystem. Och den 6 maj går Formas kunskapsdag Agenda 2030 av stapeln, där ett av flera områden som vi uppmärksammar är hur forskning och näringsliv växlar upp för livsmedelssektorns gröna omställning.
Mer information
Regeringens pressmeddelande:
Kontakt
