Fossilfritt, säkert och cirkulärt – nya centrum stärker Sveriges livsmedelssystem

2024-11-27
Korn

För att göra nya samarbeten möjliga finansierar Formas nu fem nya livsmedelscentrum. Där ska näringsliv tillsammans med forskare och offentliga aktörer arbeta med en bredd av forsknings- och innovationsfrågor med bäring på beredskap och konkurrenskraft. Från fossilfritt jordbruk till långsiktigt hållbara måltider.

Livsmedelssystemet är komplext och kräver samarbete mellan många olika aktörer. De senaste åren har extremväder, konflikter och krig belyst Sveriges bristande försörjningsförmåga och stora sårbarheter i systemet.

Syftet med utlysningen Centrumbildningar för ökad beredskap och konkurrenskraft i livsmedelssystemet där Formas forskarråd nu fattat beslut, har varit att främja forskning som både är av högsta vetenskapliga kvalitet och möter livsmedelssektorns och samhällets behov av ny kunskap och innovativa lösningar. Allt för att stärka omställningen för svensk livsmedelsproduktion.

Med hjälp av så kallade centrumbildningar kan större team av forskare, näringslivsaktörer och offentliga organisationer samlas och gemensamt ta sig an en eller flera utmaningar. Fem nya tvärvetenskapliga centrumbildningar får nu dela på 300 miljoner kronor för att under fyra år genomföra sina satsningar.

– Att rusta upp livsmedelsberedskapen är en nationell angelägenhet som kräver en historisk satsning som kan förse livsmedelssektorn och samhället med nödvändiga kunskaper. Genom de nya projekten skapar vi möjlighet för större och längre partnerskap, nytänkande och praktiknära kunskaper, säger Alexandre Dubois, forskningssekreterare på Formas.

Intresset för utlysningen har varit stort och brett. Fler än 100 aktörer från näringslivet och fler än 40 från offentlig sektor har gått samman med Sveriges främsta livsmedelsforskare. De centrum som nu bildas har inriktning på en fossilfri svensk livsmedelskedja, förbättrad resiliens genom måltidsperspektiv, en cirkulär försörjningsmodell utan avfall, ökad svensk konkurrenskraft och hur vi kan upptäcka och hantera hot mot livsmedelsförsörjningen.

2020 finansierade Formas fyra centrum i en första utlysning. Tre av dessa har efter en internationell expertutvärdering nyligen fått fortsatt finansiering för ytterligare fyra år.

– Jag är nöjd att Formas ytterligare stärker stödet till utvecklingen av Sveriges livsmedelssystem och beredskap. De nya centrum som byggs upp möjliggör en nära samverkan mellan akademi och andra samhällsaktörer, vilket stärker forsknings- och innovationssystemet inom detta strategiskt viktiga område, säger Johan Kuylenstierna, generaldirektör på Formas.

Centrumbildningarna

Beskrivningarna är hämtade från projektens egna sammanfattningar.

AgroDrive kommer att fokusera på omställningen till fossilfri energi i jordbruket och distributionsledet till livsmedel och arbeta mot en i stort sett helt fossilfri svensk livsmedelskedja 2030 och helt fossilfri 2050. Detta fokus kopplar direkt till lantbruks- och livsmedelssektorns egna ambitiösa klimattaganden. Målet för lantbruksindustrins fossilfria konkurrenskraftsfärdplan är att bli fossilfri på bränsle, torkning och uppvärmning år 2030. På samma sätt har transportsektorn som mål att minska utsläppen av växthusgaser med 70 procent jämfört med 2010 års nivåer. På lång sikt kommer även användningen av mineralgödsel framställda med fossila bränslen att fasas ut. Det är av stor vikt för Sverige att genomföra energiomställningen för att säkra sin långsiktiga kapacitet för livsmedelsproduktion och distribution samt förmågan att producera och distribuera livsmedel i kristider.

  • Diarienummer: 2024-01139
  • Medelsförvaltare: RISE
  • Kontaktperson: Johanna Olsson
Samverkande parter:

Forskningsutförare

Näringsliv

Offentliga sektorn

Civilsamhälle

RISE

Lunds Universitet

Sveriges Lantbruksuniversitet

 

AB Akronmaskiner

Arla Foods

Axfood

Energifabriken i Sverige AB

Green Bay Development AB

H2Solo AB

Lantmännen ek

Martin & Servera logistik

SSAB

Yara AB

 

Eskilstuna kommun

Lunds Kommun

Länsstyrelsen i Västmanlands län

Region Sörmland

Region Uppsala

Region Västmanland

Region Östergötland, Naturbruksgymnasiet

Statens Energimyndighet

Västra Götalandsregionen

 

Agro Öst Ideell förening

Tunga Fordon

Hållbarhet och beredskap är tätt sammankopplade när det gäller livsmedelsproduktion. Sveriges livsmedelssystem är sårbart: mycket av maten produceras utomlands och en stor del av vår livsmedelsproduktion är beroende av foder och gödsel som transporteras hit via långa logistikkedjor. Livsmedelssystemet är byggt för kostnadseffektivitet runt några få centrala noder, med minimal lagerhållning och korta hålltider, vilket innebär att en liten störning i en del av systemet kan få långtgående konsekvenser. Primärproduktion och livsmedelsindustri står dessutom inför stora utmaningar kopplat till miljömässig hållbarhet. I framtiden måste konkurrenskraft i livsmedelsproduktion både bidra till och öka hållbarhet och resiliens.

FORCE ska driva kortare och längre tillämpade samarbetsprojekt, och kontinuerligt jobba med policyarbete. Det svenska livsmedelssystemet utmärker sig globalt för sin hållbarhet och har stor potential att bli ännu mer betydande för svensk konkurrenskraft och ökad livsmedelsexport. I ett svenskt resilient livsmedelssystem kommer produkter baserade på spannmål, bönor och ärtor spela en stor roll. Genom att förbättra vår kunskap om dessa värdekedjor kan FORCE stärka grunden för svensk livsmedelsproduktion och öka systemets konkurrenskraft och motståndskraft. I FORCE kommer teknisk kompetens integreras med kompetens inom risk och politiska styrmedel. Tillsammans med en stor bredd av livsmedelsföretag och offentlig sektor ska vi bygga ett långsiktigt transdisciplinärt forskningscentrum för att säkerställa ett svenskt livsmedelssystem som är lönsamt i fredstid och hållbart i kristid.

  • Diarienummer: 2024-01147
  • Medelsförvaltare: Lunds universitet
  • Kontaktperson: Cecilia Tullberg
Samverkande parter:

Forskningsutförare

Näringsliv

Offentliga sektorn

Civilsamhälle

Lunds universitet

Sveriges lantbruksuniversitet

Kungliga Tekniska Högskolan

 

Oatly AB

Lantmännen ek för

The Green Dairy Innovation AB

Lovang Lantbrukskonsult Aktiebolag

Orkla Foods Sverige AB

Combitech Aktiebolag

Probi AB

4C Strategies AB

Coop Syd ek för

MAX Burgers AB

Solina Sweden AB

Axfood AB

Dagab Inköp & Logistik

Svensk Hampaindustri AB

Aktiebolaget Tetra Pak

Länsstyrelsen Skåne

Malmö Stad

Helsingborgs Kommun

Kommerskollegium

Region Skåne

 

Svenska Lottakåren

 

Behovet av att stärka Sveriges förmåga att hantera störningar i livsmedelsförsörjningen är stort, men det saknas i många fall kunskap om vilka metoder som är användbara och vilka åtgärder som är kritiska. För att framtidssäkra den svenska livsmedelberedskapen krävs såväl kunskapsbyggande som samarbete mellan livsmedelssystemets alla aktörer. Genom centrumbildningen avser vi att, i samverkan med representanter från myndigheter, kommuner och näringsliv, utforska hur vi kan öka förmågan att avskräcka, upptäcka och hantera antagonistiska hot mot livsmedelsförsörjningen i Sverige. Inom ramen för kunskapscentrumets arbete kommer vi att fördjupa oss i fyra typer av krigsföring: kemisk, biologisk, ekonomisk- och informationskrigföring. Nya metoder för att upptäcka och hantera antagonistiska hot kommer att utvecklas och åtgärdsstrategier övas och utvärderas i syfte att bygga kapacitet för att avskräcka en motståndare från att slå mot Sveriges livsmedelsförsörjning. Vi avser att bygga förmåga att hantera dessa olika typer av hot i alla led – från den enskilde lantbrukaren eller livsmedelsproducenten och dagligvaruhandeln till kommunerna och myndigheterna.

  • Diarienummer: 2024-01143
  • Medelsförvaltare: FOI
  • Kontaktperson: Camilla Eriksson
Samverkande parter:

Forskningsutförare

Näringsliv

Offentliga sektorn

Civilsamhälle

FOI Totalförsvarets forskningsinstitut

Statens veterinärmedicinska anstalt

Sveriges lantbruksuniversitet

 

 

Svensk dagligvaruhandel

 

Härjedalens kommun

Linköpings kommun

Livsmedelsverket

Länsstyrelsen i Stockholms län

Länsstyrelsen Skåne

Statens jordbruksverk

Södertälje kommun

Uppsala kommun

 

 

PLATE (Svenskt forskningscentrum för resilienta måltider) syftar till att förbättra beredskapsplanering och resiliens genom ett måltidsperspektiv. Måltider är centrala i livsmedelssystemet och integrerar alla aktiviteter i livsmedelskedjan i det som hamnar på tallriken, från produktion till konsumtion. Denna integration ger en unik möjlighet att studera livsmedelssystemets beredskap och resiliens ur ett systemperspektiv och samla resultat från många projekt under ett gemensamt paraply. PLATE kommer att fokusera på livsmedelssektorns roll i att förbättra det svenska livsmedelssystemets kortsiktiga beredskap, långsiktiga resiliens och hållbarhet, och inkludera alla intressenter som är involverade i att förbereda och servera måltider inom både offentlig och privat sektor. PLATEs vision är en stärkt livsmedelssektor som spelar en avgörande roll i att skapa ett resilient, hållbart och konkurrenskraftigt svenskt livsmedelssystem som säkerställer välbefinnande för alla.

  • Diarienummer: 2024-01142
  • Medelsförvaltare: Stockholms universitet – Stockholm Resilience Center
  • Kontaktperson: Line Gordon
Samverkande parter:

Forskningsutförare

Näringsliv

Offentliga sektorn

Civilsamhälle

Stockholms universitet (Stockholm Resilience Centre)

Kungliga Vetenskapsakademien

Royal Institute of Technology - KTH

Sveriges Lantbruksuniversitet

 

Compass Group

Live Green

Martin & Servera-gruppen

MAX Burgers

TV4 AB - Köket.se

 

Bodens kommun

Livsmedelsverket

Länsstyrelsen Jämtlands län

Region Gävleborg

Stockholms stad

Uppsala kommun

 

Axfoundation

Reformaten

Stiftelsen Världsnaturfonden WWF

 

Vi tar inte vara på all den mat som vi faktiskt producerar. Trots rikliga sidoströmmar och avfall är dessa resurser underutnyttjade, vilket är ett missat tillfälle för cirkularitet och livsmedelssäkerhet, och miljöpåverkan i onödan. De utmaningar som finns är tekniska begränsningar, komplexitet i försörjningskedjan, etiska dilemman, frågor kring hälsa, och människors attityder kring livsmedel baserade på sidoströmmar. Ett holistiskt angreppssätt är avgörande för att frigöra potentialen hos sidoströmmar och avfall för produktion av livsmedel, och övergången till ett cirkulärt och motståndskraftigt livsmedelssystem där både beredskapsplanering och konkurrenskraft beaktas. PLENTY - ett centrum för symbiotisk och cirkulär livsmedelsförsörjning arbetar för en omställning av livsmedelssystemet mot en robust cirkulär försörjningsmodell utan avfall, vilket främjar social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Genom att utnyttja våra insikter, lösningar och verktyg som tas fram i centret strävar vi efter att optimera resursutnyttjandet och värdesätta sidoströmmar och avfall från livsmedelssystemet och relaterade sektorer, och därigenom förbättra hållbarhet och matens näringsvärde.

  • Diarienummer: 2024-01152
  • Medelsförvaltare: KTH
  • Kontaktperson: Francisco Vilaplana
Samverkande parter:

Forskningsutförare

Näringsliv

Offentliga sektorn

Civilsamhälle

KTH Royal Institute of Technology

Handelshögskolan i Stockholm

IVL Svenska Miljöinstitutet

Sveriges lantbruksuniversitet

Örebro University

 

AMF Fastigheter

Arla Foods amba

Barkarby Science AB

Circular Gastronomy Scandinavia AB

Global Food Parks

Gotland Grönt Centrum AB

Gunnarhögs Gård AB

Hooked Foods AB

ICA Sverige

Kiviks Musteri AB

Ljusgårda AB

Nordzucker AG

Orkla Foods Sverige AB

Philip Nobel Consulting AB

Ragn-Sells Recycling AB

Science Park Gotland

Sweden Foodtech

Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare

Syvab AB

WA3RM AB

Stockholm Vatten och Avfall

 

AxFoundation

 

Totalt fördelas 300 miljoner kronor i utlysningen som genomförts inom det nationella forskningsprogrammet för livsmedel. Programmet startade 2017 och ska bidra till ökad produktivitet och innovation i livsmedelskedjan samt till hållbar produktion och konsumtion av livsmedel. Programmet drivs inom ramen för Sveriges nationella livsmedelsstrategi.

Kontakt

Uppdaterad:27 november 2024