Tre vetenskapliga poddar om faror, visioner och köttets framtid

2023-06-20

Hur ser vår köttkonsumtion ut i framtiden? Hur hanterar vi risker, oro och livets oförutsägbarhet? Och hur skulle världen bortom klimatförändringarna kunna se ut? Lyssna in podcasts från tre forskningsprojekt med hållbar utveckling i fokus.

Poddarna är ett resultat från tre forskningsprojekt som har fått finansiering i Formas kommunikationsutlysning.

Meat: the Four Futures

En podcast om köttets framtid. Är våra val i matbutiken baserade på fakta eller är det mest magkänslan som styr? Podcasten utforskar fyra olika möjliga framtider för vår köttkonsumtion. Målet är att ge ett breddat perspektiv i den polariserade debatten om kött och att bana väg för informerade val. Du möter över 30 röster från ett tiotal länder runtom i världen.

Lyssna Meat: the Four Futures Länk till annan webbplats.

Riskzonen

Epidemiolog Emma Frans och toxikolog Mattias Öberg ger ett vetenskapligt perspektiv på händelser som skakat världen och påverkat hur vi ser på risker. Riskzonen är en podcast om faror som hotar, oro och hur vi hanterar livets oförutsägbarhet.

Lyssna på Riskzonen Länk till annan webbplats.

Framtidsland

Hur ser världen, och Sverige, ut år 2099 om vi lyckas hålla Paris-avtalet och världen bara har blivit 1,5 grader varmare? Hur har det gått till och hur är det att leva i den världen? Men grund i forskning och pågående trender utforskar podcasten Framtidsland tre olika scenarier – djupgröna vågen, megastad nord och ekogenetisk trädgård.

Lyssna på Framtidsland Länk till annan webbplats.

Formas planerar att öppna nästa kommunikationsutlysning för ansökningar i september 2023.

Formas har genomfört kommunikationsutlysningar sedan 2015. Projekten kan från och med 2023 söka upp till 2 miljoner kronor för projekt i upp till tre år. Lärosäten, forskningsstiftelser, ideella organisationer, kommuner, myndigheter och företag kan söka medel. Syftet är att stödja projekt som kommunicerar och populariserar forskning runt hållbar utveckling.

Läs mer

Uppdaterad:22 juni 2023