Klimatforskning får Nobelpriset i fysik

2021-10-07

I veckan delades Nobelpriset i fysik ut till bland andra Syukuro Manabe och Klaus Hasselmann ”för fysikalisk modellering av jordens klimat, kvantitativ analys av variationer och tillförlitlig förutsägelse av global uppvärmning”. Deras arbete har gjort det möjligt att förstå vilka klimatutmaningar världen nu behöver hitta lösningar för.

Formas arbetar för att främja kunskap som stöttar klimatomställningen på flera sätt, bland annat genom vårt arbete med det nationella forskningsprogrammet om klimat. I programmet, som omfattar 230 miljoner kronor per år utgår den styrande forskningsagendan från olika teman och perspektiv för att forskningen ska kunna bidra till ny kunskap om hur samhällets klimatomställning ska ske. Det är ett mångfacetterat arbete som omfattar såväl tvärdisciplinära projekt som projekt inom enskilda discipliner. I arbetet ryms forskning, innovation och kunskapsspridning.

-Vi arbetar i bred samverkan med många olika aktörer där en viktig del är att koordinera finansieringen. Vi har kommit en bit på väg men än är det mycket kunskap som behöver utvecklas för att komma till användning, säger Katarina Buhr, en av flera samordnare för programmet. 

Uppdaterad:7 oktober 2021
Sidansvarig: Therese Woodhill