Sommartips! Tre upplevelser med hållbarhetsfokus

2021-07-06

Är semesterplanerna inte helt spikade? Då vill vi gärna tipsa om några upplevelser i Sverige som kan väcka både tankar och inspiration. Samtliga har förverkligats med hjälp av medel från Formas kommunikationsutlysning.

blommor

Mostphotos

Varje år utlyser vi medel för kommunikationsprojekt om forskning, och antalet sökande ökar från år till år. Om du har idéer om ett projekt så öppnar nästa utlysning preliminärt i slutet av september 2021.

Här är några resultat från de senaste årens kommunikationsutlysningar som du kan ta del av den här sommaren.

 

Ljudvandra i framtidens Malmö – hur kan klimatomställningen bli?

Minnen från omställningsåren är en ljudvandring och klimatfiktion i radioteaterformat som upplevs i Hyllie och Holma i Malmö. Berättelsen tar avstamp i ockupationen av köpcentret Emporia år 2030 och för sedan lyssnaren in i framtiden, när en klimatomställning har förändrat Holma, Hyllie och hela världen i grunden. Allt berättat av framtidens Malmöbor som minns tillbaka på händelserna som för alltid kom att påverka deras liv. Ljudvandringen finansierades 2019 och går också att ta del av på distans.

 

Läs mer: Ljudvandring i framtidens Malmö – hur kan klimatomställningen bli? | Lunds universitet Länk till annan webbplats.

Upplev Tipping Point på Österlen

2019 fick konstnärsduon Bigert & Bergström medel för Tipping Point, en kombination av performance och multikonstverk som visualiserar de komplexa interaktionerna mellan å ena sidan våra beslut idag, och å andra sidan livsvillkor och klimatförändringar i framtiden. Verket spelas i en frölada på Österlen till och med den 25 juli.


Läs mer om satsningen: Rikstolvan | Facebook Länk till annan webbplats. och www.rikstolvan.se Länk till annan webbplats.

Läs också recension i DN: Recension: Bigert & Bergström fångar klimatförändringar - DN.SE Länk till annan webbplats.

Ta del av min plats i Biosfären

Min plats i biosfären är namnet på en vandringsutställning och en skrift som visar forskningsresultat om den roll som kulturmiljön och de kulturella ekosystemtjänsterna kulturarv och platsidentitet har för människors välbefinnande och för hållbar landskapsförvaltning. Utställningen hittas på olika platser inom Unescos biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle. Du kan också ta del av en pandemisäker digital tipspromenad. Projektet fick medel 2018.

 

Min plats i biosfären visas utomhus under sommaren mellan följande uppsättnings- och nedtagningsdatum:

- 1–30 juli Marieholm, Mariestad

- 30 juli–31 augusti Villa Giacomina-parken, Lidköping

- 31 augusti–1 oktober Stora stenbrottet, Kinnekulle

 

Läs mer:

Aktuella projekt - Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle (vanerkulle.org) Länk till annan webbplats.

”Kulturarv och platsidentitet spelar roll för vårt välbefinnande” | Tidningen Extrakt Länk till annan webbplats.

Uppdaterad:6 juli 2021