Världsvattendagen sätter vatten och hav i fokus

2021-03-19
vattenplask

Världsvattendagen sker varje år den 22 mars med målet att lyfta fram vattenfrågor i alla dess former.

Formas förbereder förnärvarande för det kommande nationella forskningsprogrammet om hav och vatten som regeringen föreslår i den senaste forskningspropositionen. Arbetet med det nationella programmet koordineras med de två nya partnerskapen inom Horisont Europa, Water4All och Sustainable Blue Economy samt med Formas uppdrag att vara värd för den nationella kommittén för FN:s årtionde för havsforskning.

— Vatten känner inga gränser och det är grunden till allt liv. Därför är det lätt att förstå hur viktigt ett samlat grepp om vattenfrågor i bred bemärkelse är för att lösa stora samhällsutmaningar, säger Petra Wallberg forskningssekreterare på Formas som arbetar med havs- och vattenfrågor.

Forskning och innovation för att möta utmaningar som finns inom vatten- och havsområden har länge varit en del av Formas verksamhet. Här ryms frågor kring klimat, livsmedel, samhällsbyggande, skog, jordbruk och djurhållning. Nedan har vi samlat några av de artiklar som vår tidning Extrakt har lyft kring vatten och hav samt vattenrelaterat material från formas.se.

Uppdaterad:19 mars 2021