Han skapar en kunskapsplattform för vattenforskning

2019-12-11
Osman Tikansak.

Osman Tikansak.

Osman Tikansak flyttade från Turkiet till Sverige i höstas när hans hustru fick jobb som forskare vid Stockholms universitet. Nu arbetar han som forskningssekreterare på Formas. Tillsammans med Formas-kollegan Kristina Laurell ansvarar han för det internationella samarbetsprogrammet Water JPI.

- Vi arbetar med utveckling och implementering av Water JPI:s nya kunskapsplattform för internationellt samarbete. Kunskapsplattformen ska samla och översätta de senaste forskningsrönen inom vattenområdet, säger Osman Tikansak.

Plattformen är tänkt att hjälpa forskare att nå ut med sina resultat på ett effektivt sätt och till rätt målgrupper av både beslutsfattare och användare.

- Det är en spännande process. Jag är stolt över att vara en del av den, säger han.

Osman arbetade tidigare med projektledning och internationella samarbeten på Turkish Water Institute, SUEN, Turkiets ledande utbildnings- och forskningsinstitution inom vattenområdet. De är precis som Formas en av deltagarna i samarbetsprogrammet Water JPI

  • Water JPI (Water challanges for a changing world) lanserades för att skapa hållbara vattensystem för en hållbar ekonomi i Europa och övriga världen.
  • Joint Programme Initiative, JPI, är ett europeiskt initiativ som syftar till att ta itu med några av de stora samhällsutmaningarna, till exempel klimatförändringar, hållbar livsmedelsproduktion och långsiktig tillgång till vatten.
  • Formas deltar i totalt sju JPI. De övriga är till exempel JPI Climate, JPI Oceans, JPI Urban Europe.

Läs mer om Water JPI. Länk till annan webbplats.

Uppdaterad:12 december 2019