Formas-medarbetare jobbar med jämställdhet inom IPCC

2019-11-04
John Tumpane.

John Tumpane.

John Tumpane, chef för avdelningen för miljö på Formas, är en av ett 50-tal experter i IPCC Gender Task Group som ska vara med och ta fram en policy och handlingsplan för jämställdhetsarbetet inom organisationen.

- IPCC:s klimatrapporter får ju ett väldigt stort genomslag. De har en väldigt stor betydelse för världen och då är det ganska rimligt att ställa frågor: Hur funkar det? Vilka är det som sitter där? Vem får komma till tals i de rummen? Så det är ganska givet att ställa frågor om jämställdhet, säger John Tumpane.

IPCC Gender Task Group bildades ifjol för att ta hand om jämställdhetsarbetet inom organisationen. I våras fick de i uppdrag att ta fram ett förslag till en policy och en handlingsplan, baserat på gruppens tidigare rapport i ämnet Länk till annan webbplats.. Till sin hjälp har de tagit in experter som nominerats av olika medlemsländer.

- Jag har jobbat länge både med jämställdhet och forskningsfrågor och har ansvar för vårt klimatprogram, så det är väldigt kul att kunna få ihop de två sakerna, säger John Tumpane.

I mars nästa år ska IPCC Gender Task Group presentera sitt förslag för IPCC.

  • IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change, kallas även FN:s klimatpanel.
  • Organisationen grundades 1988 för att ge politiker på alla nivåer vetenskaplig information som de kan använda för att utveckla klimatpolitiken.
  • Tusentals människor från hela världen bidrar till IPCC:s arbete och återkommande rapporter om klimatförändringarnas effekter. IPCC:s senaste rapport publicerades i slutet av september och varnade för kraftigt stigande havsnivåer och smältande isar.
    Läs rapporten här Länk till annan webbplats..
  • 2007 tilldelades IPCC tillsammans med den amerikanske presidentkandidaten Al Gore Nobels fredspris. Länk till annan webbplats.

Läs mer på IPCC:s webbplats. Länk till annan webbplats.

Uppdaterad:18 december 2019