Formas på plats när Belmont Forum firar 10 år

2019-10-21
Taiwans vetenskaps- och teknologiminister Liang-Gee Chen inledningstalar i Taipei. Foto: Magnus Tannerfeldt/Formas

Taiwans vetenskaps- och teknologiminister Liang-Gee Chen inledningstalar i Taipei. Foto: Magnus Tannerfeldt/Formas

I veckan är det 10 år sedan den internationella sammanslutningen för att finansiera klimat- och miljöforskning, Belmont Forum, startades. Formas närvarar som en av medlemmarna vid jubileumsfirandet i Taiwans huvudstad Taipei.

Från måndag till fredag, 21-25 oktober, samlas Belmont Forums medlemmar för att se tillbaka på vad organisationen har hunnit med under årtiondet, men också blicka framåt mot vad som behöver göras framöver. Under nästa årtionde satsar man bland annat på att ta fram en ny plan för att uppnå de globala målen för hållbar utveckling, Agenda 2030.

Vetenskapsrådet, Vinnova och Sida också inbjudna

Förutom Formas är även svenska representanter från Vetenskapsrådet, Vinnova och Sida inbjudna till Taipei. Under jubiléet kommer det bland annat hållas paneldiskussioner och så kallade ”poster sessions” där forskare som har fått stöd från Belmont Forum får chansen att visa upp sina projekt.

- Vi har bjudit in ett av de globala forskningsprojekt där svenska forskare deltar att presenteras under jubileet, säger forskningssekreterare Magnus Tannerfeldt som är Formas representant på plats.

Forskningsprojektet heter CRUNCH - Klimatbeständiga Urbana Nexus-val: Operationalisering av Nexus Food-Water-Energy Länk till annan webbplats. och drivs i Sverige från Uppsala universitet.

Flera utlysningar tillsammans med Belmont Forum

Formas har de senaste åren deltagit i flera utlysningar tillsammans med Belmont Forum, bland annat för att finansiera forskning kring hållbarhetsfrågor i Arktis (Resiliance in Rapidly Changing Arctic Systems, Arctic II) och forskning som främjar ett hållbart användande av världens hav (Transdisciplinary Research för Ocean Sustainability)

Uppdaterad:16 december 2019