Ökad livsmedelsproduktion med hjälp av urin vann Food hack

Food hack-vinnarna 2019 är laget Pee cycling.

Food hack-vinnarna 2019 är laget Pee cycling. Från vänster: Eva Edlund Tjernberg, Thieu Custers, Martina Schneider, Anne Verlinde och Maud de Hemptinne.

2019-03-18

Vinnarna av innovationstävlingen Food hack by Krinova & Formas 2019 blev laget bakom konceptet Peecycling där urin istället för att bli nerspolat ska tas till vara på som gödningsmedel till livsmedelsproduktionen.

Sedan i fredags kväll har åtta lag fördelat på lika många utmaningar jobbat med att skapa innovationer för en hållbar värld, allt med stöd av den senaste forskningen. Ghana, Pakistan och Italien är några av de 30 olika nationaliteter som fanns representerade bland de närmare 60 tävlande. Juryn hade ett styvt jobb för att utse vinnaren men tillslut gick alltså förstapriset på 35 000 kr till laget bakom Peecyckling.

Med hjälp av en jäsningsprocess och ett utarbetat koncept för att enkelt installera behållare för att ta vara på urinen, vill laget bidra till att man slutar slösa på de näringsämnen som finns att ta till vara på i urin och istället använder det som gödningsmedel. Andrapriset på 15 000 kronor gick till Clear Sky och deras lösning på hur man kan minska flygbolagens avfall av mat och förpackningar.

– Den glöd och hängivenhet som hackarna har visat för hållbarhet och innovation den här helgen är precis vad vi behöver för att nå FN:s globala mål. Genom att göra Food Hack 2019 med Krinova skapar vi också en viktig mötesplats för forskare, studenter, offentliga organisationer och näringsliv. Där intressanta lösningar som de hackarna tagit fram under helgen blir möjliga, säger Formas generaldirektör tillika jurymedlemmen Ingrid Petersson. 

Formas arrangerade hackathonet tillsammans med Krinova Incubator & Science park Länk till annan webbplats., Sveriges största och första inkubator med fokus på livsmedel.

Vi är glada att se hur Food Hack ständigt utvecklas. Det är imponerande med de många bra lösningar som arbetats fram på så kort tid. Fantatiskt att se det internationella nätverk som vi byggt upp bli allt större och större och där alla över nationsgränser brinner för att lösa de miljö- och klimatutmaningar vi står inför, säger Charlotte Lorentz Hjorth, vd för Krinova Incubator & Science Park och en av jurymedlemmarna för Food Hack.

Totalt deltog närmare 200 personer i helgens Food hack som inleddes med Food talk under fredagen, då forskare och företagare talde om den senaste utvecklingen inom livsmedelsområdet.

Besök hackathonets hemsida Länk till annan webbplats. för att läsa mer eller läs vårt pressmeddelande Länk till annan webbplats..

Uppdaterad:19 mars 2019