Guide till hållbar julmat

2017-12-15

Vid det här laget har väl de flesta koll på att ålen har gjort sitt på de svenska julborden. Men, vilken lax bör man välja? Sill går väl bra? Hur är det med julskinkan?

För den som vill göra mer hållbara val till julbordet rekommenderar vi WWFs artikel om julmat med gott miljösamvete Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ett alternativ till den utrotningshotade ålen kan exempelvis vara rökt makrill, också det en fet och smakrik fisk. Välj den från Nordostatlanten.

WWF uppdaterar sina fisk- och köttguider kontinuerligt med många andra bra tips och ger grönt, gult eller rött ljus för livsmedel av olika ursprung och märkning. Guiderna finns också som appar.

En enkel tumregel är annars – välj helst MSC-, ASC- eller KRAV-märkt fisk och skaldjur och KRAV-märkt eller svenskt EU-ekologiskt certifierat kött eller viltkött. Och mera grönsaker!

MSC (Marine Stewardship Council) är en internationell organisation som arbetar för miljömärkning av fisk och skaldjur. ASC (Aquaculture Stewardship Council) är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. KRAV är en svensk miljöcertifiering med regler för hållbar livsmedelsproduktion som ofta är striktare än EU-ekologisk. EU-ekologisk är basnivån för ekologisk odling och djurhållning inom EU.

Smaklig spis & trevlig advent önskar vi på Formas!

Uppdaterad:23 december 2018