Hur påverkas kol i skogsmark av olika skötselmetoder i hyggesfasen?

Syftet med den här översikten är att undersöka hur kolet i skogsmarken påverkas av olika skötselmetoder i hyggesfasen. Denna kunskap är relevant för miljömålet Begränsad klimatpåverkan.

Pågående forskningssammanställning. Rapporten beräknas bli färdig 2027.

Bakgrund

Skogen spelar en avgörande roll i arbetet med att nå Sveriges klimatmål. Skogen är också ett område med många intressekonflikter där det finns argument för både ökad och minskad avverkning. Mot bakgrund av detta har Rådet för evidensbaserad miljöanalys beslutat att Formas ska genomföra en forskningssammanställning som belyser hur ett aktivt skogsbruk kan gynna eller missgynna inbindning och lagring av kol. Detta är en mycket bred och komplex frågeställning som kräver en tydlig avgränsning i både rum och tid och mot angränsande system. De långa omloppstiderna inom skogsbruket utgör en särskild utmaning. Eftersom det inte finns några studier som följt flera omloppstider med dagens dominerande trakthyggesbruk finns det sparsamt med empiriska data som visar skogsbrukets effekter på lång sikt. Mycket av kunskapen baseras i stället på simuleringsstudier där resultaten ofta beror på vilka antaganden som görs. Å andra sidan blir klimatkrisen alltmer akut och många menar att det är mer angeläget att ta hänsyn till vad som sker på kort och medellång sikt.

I boreala och tempererade skogar lagras kol både i den levande biomassan och i dött organiskt material i och på marken. Kolförrådet i marken är större än i den levande biomassan, och har byggts upp under lång tid. Förändringar i skogsmarkens kolförråd kan därför få betydande effekter på den kolsänka som åligger Sverige genom bestämmelser på EU-nivå. Samtidigt är skogsbrukets påverkan på kolet i marken relativt oklart. Skogsstyrelsen (rapport 2022/15) skriver till exempel att kunskapsläget kring skonsammare markberedning och mindre körskador idag bedöms som för osäkert för att de åtgärdernas potential ska kunna kvantifieras. Formas systematiska forskningssammanställning syftar till att bringa mer klarhet i frågan.

Det är ännu inte bestämt vilka avgränsningar som sammanställningen ska hålla sig inom, eller vilka skötselmetoder som ska jämföras med vad. Detta bestäms under arbetet med att skriva en genomförandeplan för sammanställningen.

Metod

Vi sammanställer forskningen på området i form av en systematisk översikt. Målet med systematiska översikter är att ge ett så tillförlitligt svar som möjligt på en väldefinierad fråga, baserat på all forskning som finns om frågan. Detta kräver en metod som bygger på systematik, objektivitet och transparens. Vi utgår från de riktlinjer för systematiska översikter inom miljöområdet som den internationella organisationen Collaboration for Environmental Evidence har utarbetat. För att säkerställa en hög vetenskaplig kvalitet engagerar vi en grupp sakkunniga forskare i varje projekt. Forskarna ansvarar för den vetenskapliga bedömningen och analysen. Här kan du läsa mer om processen.

Tillsammans med de sakkunniga forskarna och intressenter ska vi först ta fram en genomförandeplan. Den kommer att granskas av externa experter och publiceras när arbetet med sammanställningen inleds. I genomförandeplanen redovisar vi vilka avgränsningar vi ska göra och vilka metoder vi ska använda. Den systematiska översikten kommer att genomföras i samarbete med de sakkunniga forskarna, och när den är klar kommer den att granskas också av externa experter. Rapporten beräknas bli färdig 2027.

Projektgrupp

Sakkunniga forskare

Sakkunniggruppen är under tillsättning.

Från Formas

Magnus Land, projektledare.

Christel Hellberg, biträdande projektledare

Matilda Svensson, informationsspecialist

Henrik Scharin, nationalekonom

Uppdaterad:4 mars 2025
Sidansvarig: Magnus Land