Frukter från främmande länder

Aldrig någonsin har de exotiska frukterna beskrivits så uttömmande som i Frukter från främmande länder. Ingenstans finns så många unika bilder samlade. Boken beskriver och berättar mer eller mindre detaljerat om drygt 200 arter med goda frukter samt minst lika många andra växter som är besläktade med fruktslagen och har betydelse på ett eller annat sätt.

När man har läst boken vet man allt som är värt att veta om frukter och dessutom mycket om växtvärlden. Författarna tar ett helt nytt grepp på ämnet. I stället för att beskriva frukt efter frukt och visa en bild till varje art, berättar de om 37 växtfamiljer. Texten blir ett gränsöverskridande äventyr där fruktslagen är den röda tråden. Ett ämne som kanske kan tyckas torrt och tråkigt förvandlas till en roande och allmänbildande resa genom människans historia och hennes förhållande till växtvärlden.

Eftersom varje växtart är unik är berättelsen om den unik. Läsaren får veta växtens ursprung, hur den blev kulturväxt och hur den spreds av människan. Folkvandringar, krig och upptäcktsresor, olika religioner, kulturer och tänkesätt påverkar dagens odling och användning av fruktslagen. Hur går det till när en vild växt blir kulturväxt? Vad är skillnaden mellan domesticering och växtförädling? Vilka egenskaper hos växten påverkar förökning, odling och skörd? Frukter från främmande länder är inte en kokbok, men ger alltid beskrivningar av smaker och råd om behandling och tillagning av frukterna.

 • Författare:

  Lennart Engstrand och Marie Widén
 • Förlag:

  Forskningsrådet Formas
 • År:

  2002-11-06
 • ISBN:

  978-91-540-5894-5
 • Beteckning:

  T5:2002
 • Sidor:

  378
 • Språk:

  Svenska

Mer information

Denna bok finns att beställa i tryckt format. Det gör du enklast från valfri internetbokhandel.

Uppdaterad:27 december 2018