> Innehåll (pdf) » Inledning (pdf) »" /> > Innehåll (pdf) » Inledning (pdf) »" /> > Innehåll (pdf) » Inledning (pdf) »" />

Keynes barnbarn – en bättre framtid med arbete och välfärd. Andra reviderade upplagan 2010

J M Keynes, 1900-talets mest kände ekonom, tog fasta på att vi i västerlandet blir allt effektivare i produktionen och spådde på 1930-talet att hans barnbarn skulle kunna tillgodose sina behov med bara några timmars arbete om dagen.
Vi, som kunde vara hans barnbarn, har också gått från knapphet till en ymnighetsekonomi där konsumtionen tredubblats på femtio år. Men vi jobbar minst åtta timmar om dagen och överflödet tycks inte göra oss lyckligare. Nu slår konsumerandet i det ekologiska taket. Vi lever med en klimatkris och en finanskris.
Författaren visar att Keynes förslag – att växla in effektiviteten i mer fritid – kan vara den bästa vägen att rädda miljön med arbete för alla och en fortsatt välfärd. Boken gör också en djupdykning i drivkrafterna bakom konsumtionen, både hos konsumenterna och i samhället, och den beskriver "rekyleffekten" som gör att miljöpolitiken idag jagar sin egen svans. En omställning innebär både påfrestningar och problem att lösa men den är nödvändig.
Boken vänder sig till alla som har ett levande intresse för aktuell samhällsdebatt.

Christer Sanne är samhällsforskare, civilingenjör, fil dr och senast
docent på KTH.

Omslagsbild, högupplöst>> Länk till annan webbplats.

Innehåll (pdf) » Länk till annan webbplats.

Inledning (pdf) » Länk till annan webbplats.

 • Författare:

  Christer Sanne
 • Förlag:

  Forskningsrådet Formas
 • År:

  2007-05-15
 • ISBN:

  978-91-540-6050-4
 • Beteckning:

  T10:2006
 • Sidor:

  440
 • Språk:

  SV

Mer information

Denna bok finns att beställa i tryckt format. Det gör du enklast från valfri internetbokhandel.

Uppdaterad:23 december 2018