Sustainimal: Stor framgångsfaktor att arbeta över projektgränser

Sigrid Agnenäs, professor i skötsel av idisslare vid SLU. Foto: Jenny Svennås-Gillner.
Sustainimal är ett kunskapscentrum dit beslutsfattare och intressenter kan vända sig för kunskap om djurens roll i en hållbar och lönsam livsmedelsproduktion. Här samarbetar olika aktörer inom akademi, företag, branscher och myndigheter. 2020 finansierades Sustainimal med 48 miljoner kronor från Formas. Nu har de fått finansiering för ytterligare fyra år.
För Sustainimal har det varit avgörande att få till en stark gemenskap mellan centrumets olika aktörer. Det berättar Sigrid Agnenäs, professor i skötsel av idisslare vid Sveriges lantbruksuniversitet, och centrumledare för Sustainimal.
– Vi har haft en riktigt skarp lärkurva.
Sustainimal har ett stort spann av olika aktörer, från större som till exempel Lantmännen till mindre ideella föreningar som exempelvis Svenska Vallföreningen. Alla har gått in med olika förutsättningar, normer och förväntningar. Det tog nästan ett år att få ihop samarbeten och administration. Sigrid Agnenäs menar att man inte ska underskatta det här jobbet. Det vill hon också skicka med till de nya centrumsatsningarna som fått finansiering. Hon menar också att arbetet har lönat sig.
– Vi har bland annat blivit inbjudna att prata om beredskap i sammanhang där vi inte verkat i förut, till exempel i kommuners och regioners lokala processer.
Utbyte av kunskap
Samarbetet innebär också ett utbyte av kunskap och ökad förståelse för varandras prioriteringar. I samverkansformer, så kallade Living labs, har forskare och andra experter fått möjlighet diskutera olika hållbarhetsaspekter med lantbrukare och företrädare för lokala organisationer.
– Tidigare har många projekt arbetat avgränsat från varandra. Men här har forskarteamen kunnat använda och dela varandras data, definitioner och metoder. Vi hade till exempel en ung forskare som tagit fram intervjumaterial till en artikel, men tack vare det nya arbetssättet kunde intervjuerna användas i tre olika forskningsartiklar.
Inom Sustainimal pågår flera forskningsprojekt parallellt. Här finns doktorandprojekt som djupdyker i frågeställningar som betydelsen av vall i växtföljd, hur val av foder kan påverka mjölkkors koldioxidutsläpp eller vad som styr att en lantbrukare väljer att haka på nya alternativ och metoder.
– Det är olika projekt med alla är egentligen kopplade till samma sak, kol i jordbruket. När doktoranderna i projekten arbetar tillsammans, bidrar det till ökat lärande och bredare perspektiv.
Fler nya projekt på gång
Med fortsatt finansiering planerar Sustainimal nu arbetet framåt.
Inom forskningen ska de exempelvis bredda fokus från idisslare till att även omfatta enkelmagade djur. Ett projekt ska handla om att använda biprodukter i foder till kyckling och ett om suggans betydelse för tarmfloran hos smågrisar.
De planerar även för en workshopserie som ska innehålla olika arbetsträffar inriktade på specifika frågeställningar. Några frågor som kommer att diskuteras är exempelvis om det går att använda vallfoder till grisar och hur man värderar om en skörd räknas till foder eller livsmedel. I dag kategoriseras spannmål som foder om det äts upp av ett djur, oavsett vad det hade för kvalitet vid skörd. En annan frågeställning för arbetsträffarna är hur hållbara lösningar för bulkproduktion kan se ut.
– När man pratar om hållbara och resilienta system för livsmedelsproduktion kan man ofta landa i något som jag brukar kalla Skansen-jordbruk, som kor på bete i fjällen med solcellsdrivna maskiner. Vi behöver se att hållbara lösningar är mer än naturbetesbiff, närodlat och fina ostar i lokala butiker.
Vill nå nationell politik
En hållbar produktion kan enligt Sigrid Agnenäs inte bara hänga på de konsumenter som vill betala extra för en produkt. I stället borde det handla om att synliggöra hur en produktion med ökad intensifiering kan se ut och vara hållbar.
– Med ökad intensifiering kan vi se att vi har lägre avtryck per livsmedel. Men vad finns det för risker med denna typ av produktion? Här kan vi tillsammans med stora aktörer som Lantmännen, som redan har strategier och framtidsspaningar för detta, arbeta för att få till en diskussion som ökar kunskapen och leder fram till lösningar.
Viktigt för Sustainimal är även att hitta bra metoder att arbeta med policyfrågor, för att nå både nationell politik och kunna och stötta kommuner och regioner.
– Vi behöver få ökad förståelse för hur offentlig förvaltning fungerar, hur stöden till lantbruken kan se ut för att lantbruken ska kunna finnas kvar i Sverige.