Livsmedel och jordbruk

Flygfoto över jordbruksmaskin om plöjer en åker

De senaste åren har visat hur plötsliga, oförutsägbara externa händelser, som till exempel torka, pandemi eller krig, kan orsaka allvarliga störningar i den globala livsmedelskedjan. Vi arbetar för kunskap om livsmedel med fokus på hela systemet, från produktion till konsumtion.

Livsmedelssystemet involverar en mängd aktörer och utmaningarna är både många och komplexa. Genom vårt nationella forskningsprogram för livsmedel, internationella samarbeten, olika utlysningar och samverkan med akademi och aktörer inom livsmedelssektorn bidrar vi till att lösa dessa utmaningar.

Här samlar vi olika evenemang inom livsmedel och jordbruk, en djupdykning hos de Formas-finansierade centrumbildningarna och annan information som bidrar till mer kunskap för ett hållbart livsmedelssystem.

Centrum för livsmedelsforskning

Livsmedelssystemet är komplext och utmaningarna blir därför många. För att hitta lösningar behövs samarbete mellan forskare, näringsliv och andra aktörer i samhället.

 

Formas finansierar tvärvetenskapliga centrumbildningar som ska bidra till utvecklingen av ett hållbart livsmedelssystem. Syftet med dessa centrum är att bidra till utveckling och innovation samt stärka kunskap och kompetens i hela livsmedelskedjan.

Genomförda evenemang

Kommande evenemang hittar du i vår kalender.

Bild på potatis, morötter, lök i backar och korgar

Nationellt forskningsprogram för livsmedel

Programmet syftar till att stödja omställningen till ett robust och konkurrenskraftigt livsmedelssystem.

Närbild på vetekorn

Utlysningar

Är du intresserad av finansiering inom livsmedel? Använd sökfunktionen för att hitta våra utlysningar.

Närbild på vetekorn

Publikationer

Vill du ta del av våra rapporter inom livsmedel och jordbruk? Använd sökfunktionen på vår rapportsida för att hitta dem.

Uppdaterad:15 april 2025
Sidansvarig: Cathrine Beijer