Lanseringsevent: Satsning på forskning och innovation för att driva svensk livsmedelsproduktion framåt

2025-10-09

Den 9 oktober lanserar Formas, i samarbete med vår rådgivande grupp av näringslivsaktörer, den nya satsningen på forskning och innovation för att driva svensk livsmedelsproduktion framåt. Samma dag öppnar vi två nya utlysningar som syftar till att möta de kunskapsbehov som företag inom livsmedelskedjan pekar ut som prioriterade.

Välkomna till Gröna näringslivets hus i Stockholm eller delta digitalt.

Lanseringseventet vänder sig främst till forskare, företag och organisationer inom livsmedelssektorn, men kan också vara av intresse för organisationer i civilsamhälle eller offentlig sektor.

Program 9 oktober

 

14.00-14.30 (även digitalt)

  • Introduktion av Formas: Satsning på forskning och innovation i nära samverkan med näringslivet för att driva svensk livsmedelsproduktion framåt.
  • Behov av ny kunskap och innovation i livsmedelsnäringen, med företrädare från den rådgivande gruppen av näringslivsaktörer.
  • Hur gör man då? Inspiration från pågående forsknings- /innovationsprojekt

 

14.30-15.30 (endast på plats)

  • Mingel
    Fika och möjlighet att ställa frågor till Formas och företrädare från den rådgivande gruppen av näringslivsaktörer.

Deltagande på Gröna näringslivets hus

Vi bjuder på fika till er som deltar på plats. Kom i god tid så du hinner registrera dig och hitta till lokalen.

Välkommen från kl.13.30 till receptionen på Gröna näringslivets hus.

Digitalt deltagande

Det går bra att delta digitalt för dig som inte har möjlighet att vara på plats. Du som anmält dig innan får påminnelse, länk till livesändningen och information i mejl som skickas ut strax innan eventet.

Det går även att komma direkt till livesändningen via länken nedan. Se till att klicka in dig på sändningen i god tid innan kl.14.00 för att ha marginal för eventuella tekniska omtag.

Livesändningen sänds via Microsoft Teams livefunktion och pågår mellan kl.14.00-14.30. Eventet spelas inte in så det går inte att se det i efterhand.

Två nya utlysningar öppnar 9 oktober

Den 9 oktober öppnar Formas två nya utlysningar för forsknings- och innovationsprojekt som syftar till att möta de behov som företag inom livsmedelskedjan pekar ut som prioriterade. Målet är att stärka svensk konkurrenskraft, beredskap och den gröna omställningen.

 

Vi kommer att uppdatera utlysningstexterna med prioriterade teman för årets upplaga av utlysningarna i samband med att utlysningarna öppnar.

 

Den 16 oktober håller Formas även ett digitalt informationsmöte med närmare information om utlysningarna. Under informationsmötet kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor. Läs mer: Informationsmöte om två utlysningar för forskning och innovation för att driva svensk livsmedelsproduktion framåt - Formas Länk till annan webbplats.

Rådgivande grupp av näringslivsaktörer

Inom ramen för regeringens uppdrag till Formas har en ny rådgivande grupp inrättats för att stärka kopplingen mellan forskning, innovation och livsmedelssektorns behov. Gruppen samlar branschorganisationer och företag verksamma inom livsmedelssektorns alla led – med uppdrag att identifiera kunskapsbehov, utvecklingsområden och möjligheter till ökad medfinansiering.

 

Medlemmarna i rådgivande gruppen för Formas satsning på forskning och innovation för svensk livsmedelsproduktion

Medlemmarna i rådgivande gruppen för Formas satsning på forskning och innovation för svensk livsmedelsproduktion.

 

 

Branschorganisationers representanter:

  • Per Arfvidsson, Sweden Food Arena
  • Marie Gidlund, Sweden Food Arena
  • Elisabet Rytter, Livsmedelsföretagen
  • Ellen Anker-Kofoed, Lantbrukarnas Riksförbund, LRF
  • Andreas Hedlund, Svensk dagligvaruhandel/Handelsrådet

 

Företagsrepresentanter:

  • Erika Olsson, Ekologiska lantbrukare
  • Sepehr Mousavi, Swegreen
  • Anneli Kihlstrand, Sveriges frö- och oljeväxtodlare
  • Johan Eriksson, Sveriges grisföretagare
  • Joel Oresten, Smögenlax
  • Mikael Åstrand, Lantmännen
  • Anders Högberg, Orkla Foods
  • Laura Pulkkinen, Polarbröd
  • Catarina Englund, The Green Dairy Innovation
  • Marie Sandin, TetraPak Sverige
  • Jens Thulin, Mylla
  • Per Idlund, Martin & Servera
  • Kristian Persson, Falköpings Mejeri
  • Åsa Domeij, Axfood

Kontakt på Formas

Mer information
Datum: 9 oktober 2025
Tid: 14:00 - 15:30
Plats: Gröna näringslivets hus, Franzéngatan 1B i Stockholm, samt digitalt
Arrangör:Formas och den rådgivande gruppen av näringslivsaktörer
Uppdaterad:20 oktober 2025