Seminarium: Med livsmedel i centrum
Här kan du se inspelningen från seminariet som samlade åtta centrumbildningar som bidrar med ny kunskap, kompetensutveckling och praktiknära lösningar för att uppnå ökad konkurrenskraft, beredskap och hållbarhet i livsmedelssystem. Vilka lärdomar kan vi dra från centrumens resultat hittills? Hur kan centrum bidra till sektorns gröna uppväxling framöver?
Formas finansierar livsmedelscentrum inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel. Tre centrum har varit igång i fyra år och fem nya centrum har precis fått finansiering.
En centrumbildning är en tvärvetenskaplig forskningsmiljö som engagerar forskare och samhällsaktörer vilka gemensamt vill ta sig an en eller flera komplexa utmaningar. Centrumbildningarna ska planeras, etableras och bedrivas av akademi, näringsliv och andra delar av samhället gemensamt. Forskningen ska vara av högsta kvalitet och ligga i framkant internationellt, och förväntas stärka mottagarkapaciteten hos livsmedels- och samhällsaktörerna.
I samarbete med Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA bjöd Formas in till en halvdag med möjlighet att träffa centrumen och lyssna på deras erfarenheter och förväntningar inför kommande fyra år.
Program
Introduktion:
- Johan Kuylenstierna, tidigare generaldirektör på Formas
- Peter Normark, akademisekreterare och vd, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA
Lärdomar från första livsmedelscentrum som ökar bärkraftighet inom 3 strategiska värdekedjor:
Blå mat – centrum för framtidens sjömat
- Fredrik Gröndahl, Docent, Kungliga Tekniska högskolan, KTH
Sustainimal - kunskapscentrum med fokus på de livsmedelsproducerande djurens framtida roll
- Sigrid Agenäs, Professor, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
Pan Sweden – växtbaserade proteiner för hälsa och välmående
- Robert Brummer, Professor, Örebro universitet
Presentation av nya livsmedelscentrum med bäring på livsmedelsberedskap, hållbarhetsomställning och konkurrenskraft:
AgroDrive
Omställning till fossilfri energi i Sveriges jordbruks- och livsmedelssystem, för förbättrad konkurrenskraft, högre motståndskraft och bättre klimat
- Johanna Olsson, Senior Projektledare, RISE
Food Defence Research Centre
Att avskräcka, upptäcka och hantera attacker mot livsmedelssystemet
- Camilla Eriksson, Förste forskare, Totalförsvarets forskningsinstitut – FOI
Force
Center för livsmedelsresiliens och konkurrenskraft
- Cecilia Tullberg, forskare, Lunds universitet
Plate
Svenskt forskningscentrum för resilienta måltider
- Line Gordon, Professor, Stockholm Resilience Centre
Plenty
Ett centrum för symbiotisk och cirkulär livsmedelsförsörjning
- Francisco Vilaplana, Professor, Kungliga Tekniska högskolan, KTH
Moderatorer:
- Jessica Ekström, forskningssekreterare, Formas
- Alexandre Dubois, forskningssekreterare, Formas
Aktuellt från Formas inom livsmedel
- Nyhet om nya centrumsatsningar
- Formas välkomnar förstärkning av det nationella forskningsprogrammet för livsmedel - Formas
Länk till annan webbplats.
- Första internationella utlysningen inom EU-partnerskapet FutureFoodS - Formas
Länk till annan webbplats.
- Formas kunskapsdag Agenda 2030: Fem år kvar – så gör forskningen mest nytta nu - Formas
Länk till annan webbplats.
Kontaktpersoner för seminariet

