Formas kunskapskvart: Vetenskapsbaserad podcast om framtidens kött

2024-02-23

Formas kunskapskvart är ett kort webbinarium på femton minuter om ett specifikt ämne där en inbjuden gäst delar med sig av intressant kunskap och aktuella resultat från ett forskningsprojekt. Här ovan kan du se inspelningen från den senaste kunskapskvarten.

Den 23 februari handlade Formas kunskapskvart om hur en podcast kan ge ett breddat perspektiv i den polariserade debatten om kött och att bana väg för informerade val.

Matthew Kessler, projektkoordinator vid Institutionen för energi och teknik på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, presenterade projektet Meat: The Four Futures som genomfördes under 2023.

Meat: the Four Futures Länk till annan webbplats. är ett vetenskapsbaserat samtal i podcast-format som samlat 30 olika röster från ett tiotal olika länder för att utforska fyra olika framtidsscenarier för vår köttkonsumtion och köttproduktion:

  • Efficient meat 2.0 – en framtid som effektiviserar dagens animaliska köttproduktion
  • Alternative "meat" – en framtid med alternativa proteinkällor såsom insekter och labb-odlat kött
  • Less meat – en framtid med betydligt mindre animaliskt kött
  • Plant-based "no meat" – en framtid helt utan animaliskt kött

Podcasten producerades av den akademiska plattformen Table som är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Oxfords universitet och Wageningens universitet i Nederländerna.

I videofönstret på den här sidan hittar du inspelningen från kunskapskvarten.
Frågestunden efter själva kunskapskvarten spelades inte in.

Den här kunskapskvarten genomfördes på engelska.

Här finns Matthews presentation (i pdf-format):

Projektet Meat: the Four Futures Länk till annan webbplats. koordineras av SLU Future Food Länk till annan webbplats. och produceras av Table i ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, Oxfords universitet och Wageningens universitet i Nederländerna.

Table Länk till annan webbplats. är en global akademisk plattform som strävar efter att underlätta informerade diskussioner om hur livsmedelssystem kan bli hållbara, motståndskraftiga och rättvisa.

Projektet Meat: the Four Futures är ett av projekten som finansierats i Formas kommunikationsutlysning Länk till annan webbplats..

Matthew Kessler är projektkoordinator vid Institutionen för energi och teknik på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU och forsknings- och kommunikationsansvarig på den globala akademiska plattformen TABLE. Matthew är även poddvärd och utbildare inom livsmedel och har en bakgrund som bonde i USA.

Läs mer om Matthew Kessler Länk till annan webbplats.

Formas kunskapskvart är en del av en rad satsningar som Formas gör för att förmedla kunskap om aktuella frågor inom hållbar utveckling, miljö, areella näringar och samhällsbyggande.

Kunskapskvarten är ett tillfälle att få lyssna till en forskare eller expert inom ett specifikt ämne. För dig som lyssnar live finns möjlighet att ställa frågor efter presentationskvarten.

Kontakta oss gärna om du har frågor eller förslag på ämnen för kommande kunskapskvartar.

Kontaktperson för Formas kunskapskvart:

Uppdaterad:24 februari 2024