Formas HållBar: Hur ska maten smaka?

2022-12-06

Vi ses i Formas lokaler den 6 december.

Den 6 december arrangerade vi afterwork med mingel, spännande mat och dryck och expertföreläsning av årets kock Jessie Sommarström.

Formas HållBar är ett tillfälle att träffas för att utbyta erfarenheter och tankar om ett aktuellt ämne. Den 6 december träffades vi och pratade om vad som behövs för att få våra livsmedel smaka bättre för fler och varför.

Vi fick lyssna till årets kock 2022, Jessie Sommarström, som delade med sig av sin syn på smak och hållbarhet.

Till vardags arbetar Jessie som kreativ ledare på restaurangen Urban Deli i Stockholm och är även engagerad i att utveckla framtidens mat och hållbara livsmedelssystem på Torsåker gård.

Jessie drivs av ambitionen att all serverad och såld mat ska vara gjord av råvaror som har producerats på ett hållbart sätt för både människor, djur, miljö och klimat. Hon har bland annat varit med och tagit fram:

  • svenskodlad färs gjord på de tre baljväxterna åkerböna, gråärt och sötlupin samt raps
  • en ”grön” regnbågslax, uppfödd på ett cirkulärt och klimatsmart foder av insekter, i sin tur uppväxta på grönsaksavfall och brödrester
  • barnmat som har lång hållbarhet och är producerad av ekologiska svenska grönsaker som rensats bort på grund av hur de ser ut

På plats under kvällen fanns även representanter från aktuella forskningsprojekt inom smak och sensorik.

 

Program och tider 6 december

  • 16.30-17.00 Nätverksmingel
  • 17.00-17.30 Formas generaldirektör Johan Kuylenstierna ger en introduktion till ämnet, följt av expertföreläsning från årets kock 2022 Jessie Sommarström
  • 17.30-18.30 Nätverksmingel


Tema: smak och sensorik


I dag pågår en febril verksamhet att ta fram nya livsmedel som ett viktigt led i vår omställning till en mer konkurrenskraftig, trygg och hållbar livsmedelsförsörjning. Men det räcker inte. Livsmedlen måste också smaka gott och tilltala oss sensoriskt för att vi skall välja dem framför andra och ta omställningen hela vägen i mål.


För detta behövs ökad kunskap kring hur vi konsumenter väljer våra livsmedel och vad som påverkar oss i våra val men även hur vi förbättrar och utvecklar våra förädlingsprocesser för att få fram smaker och sensoriska upplevelser som tilltalar alla.

Om Formas HållBar

Formas HållBar är en del av en rad satsningar som Formas gör för att förmedla kunskap om aktuella frågor inom hållbar utveckling, miljö, areella näringar och samhällsbyggande. HållBar är ett tillfälle att träffas för att utbyta erfarenheter och tankar om ett aktuellt ämne.


Kontaktperson för seminariet:

Mer information
Datum: 6 december 2022
Tid: 16:30 - 18:30
Plats: Formas huvudkontor, Drottninggatan 89, Stockholm
Arrangör:Formas
Uppdaterad:16 februari 2023