Webbinarium: Utlysningen Gestaltad livsmiljö

Marmorlinjen

Marmorlinjen – förbinder två platser och delar ett landskap, av konstnärerna Anna Högberg och Johan Tirén. Linjen av vit marmor skär genom och binder samman två områden i Kristianstad. Foto: Ricard Estay

Istället för det planerade fysiska informationsmötet arrangerades ett webbinarium om utlysningen Gestaltad livsmiljö. Webbinariet innehöll praktisk information och frågestund, och hölls på engelska. Utlysningen är öppen 14 februari till 6 maj 2020.

Webbinariet sändes kl. 13.30 - 15.15 den 24 mars 2020, och går att se i efterhand via Statens konstråds och Formas webbplatser.

Formas utlysning Gestaltad livsmiljö, som genomförs i samverkan med Statens konstråd, ArkDes, Boverket och Riksantikvarieämbetet, välkomnar forskning som ska belysa de konstnärliga perspektiven och den offentliga konstens roll då vi arbetar med hållbara gestaltade livsmiljöer.

Med anledning av COVID-19 kunde deltagande parter inte träffas för att genomföra informationsmötet tillsammans, och därmed utgick de planerade presentationerna av exempel på gestaltad livsmiljö från myndigheterna. Statens konstråd var med på distans under webbinariet och svarade på frågor live och i chatten som rörde deras perspektiv i utlysningen.

Vad innebär en gestaltad livsmiljö? På vilket sätt kan konsten tillsammans med andra discipliner undersöka alternativa möjligheter till att definiera och forma våra livsrum?

Genom medel från Formas får konstnärer, arkitekter och forskare en möjlighet att mötas i ett gemensamt projekt. Här skapas möjlighet till ett fördjupat samtal där frågor aktiveras kring vad hållbarhet kan innebära idag och i framtiden.

Uppdaterad:9 april 2020