Mindre bismak, mer biprodukter och smakrikare hållbara livsmedel – halvtidsseminarium smak och sensorik

2025-11-10
Bild på deltagarna i seminariet

Välkommen att ta del av den senaste forskningen inom temat smak och sensorik. Smak och sensorik är avgörande faktorer för att utveckla nya hälsosamma livsmedel som utnyttjar svenska råvarors fulla mervärde och som bidrar till bättre matvanor.

För tre år sedan beviljade det nationella forskningsprogrammet för livsmedel 10 projekt för att lyfta detta forskningsfält i Sverige. Den 10 november klockan 13-15, med efterföljande mingel till klockan 16, samlas representanter från samtliga projekt för att presentera sina preliminära resultat. Det kommer att finnas möjlighet för samtal och få inspiration för att utveckla nya idéer för såväl nya forskningsbehov som för framtagning av innovativa lösningar.

Halvtidsseminariet arrangeras av Formas i samarbete med Sweden Food Arena och kommer att äga rum på Gröna näringslivets hus i Stockholm. Du som inte kan vara med på plats kan se hela scenprogrammet live online.

Följande projektdeltagare medverkar:




Johanna Friman

Sveriges lantbruksuniversitet

Smaksensation både till vardag och fest - Användning av biprodukter för att producera välsmakande, klimatsmarta och hälsosamma köttprodukter från mule till svans

Karin Wendin, Betty Collin

Högskolan i Kristianstad

Etablering av prediktiva metoder med sensoriskt fokus för komplexa, högvärdiga svenska hållbara produkter med vitt vin, mousserande vin och svart kaviar som modellprodukter

Claudia Niimi

RISE

Svenska baljväxtproteiner med förbättrad smak - vilket möjliggör ökad användning i växtbaserade livsmedel

Pernilla Sandvik, Sermin Rauf Dahlstedt

Uppsala universitet

SensAlg - En sensorisk kunskapsgrund för ökad konsumtion av svenska makroalger

Monica Hunsberger

Göteborgs universitet

Utveckling av goda, näringsrika, hållbara och lokala menyer för ungdomar, med ungdomar: A Youth Participatory Action Research (YPAR) projekt

Nikwan Shariatipour, Olawale Olalekan

Sveriges lantbruksuniversitet

Nyttiga, smakrika och hälso-befrämjande nya vete-baserade produkter

Åsa Grimberg, Gun Hagström

Sveriges lantbruksuniversitet

Välsmakande livsmedelsprodukter från ärter och bönor: En integrerad strategi för växtförädling, råvarubearbetning och utveckling av livsmedelsprodukter

Marcus Adevi Klasson

RISE

Överkomma hinder för ökad acceptans av köttanaloger genom smakförbättring med hjälp av hälsosamma fetter

Cecilia Tullberg, Aikaterina Vasileiou, Emma Lundin

Lunds universitet

Mer smak mindre avfall – Hållbar produktion av hälsosam, näringsrik spannmålsbaserad mat för äldre med fokus på deras smakupplevelse

Elvira Molin, Emma Moberg

IVL Svenska Miljöinstitutet AB

Nya livsmedel från befintliga råvaror för bättre resursutnyttjande, ökad självförsörjningsgrad och minskad miljöpåverkan från livsmedelssystemet

 

Kontakt

Mer information
Datum: 10 november 2025
Tid: 13:00 - 16:00
Plats: Gröna näringslivets hus, Franzéngatan 1B i Stockholm, samt digitalt
Arrangör:Formas i samarbete med Sweden Food Arena

Antalet deltagare på Gröna näringslivets hus är begränsad.

Uppdaterad:17 oktober 2025