Så stärker nya livsmedel konkurrenskraft och omställning på en marknad som växer

2025-06-26
Går med sädesfält framför

Utbudet av den mat som produceras, förädlas och konsumeras i Sverige behöver breddas och värdekedjorna utvecklas. För att skapa framtidens matförråd krävs forskning och innovation. Hur ser framtidens livsmedelskedja ut – och hur smakar den?

Ur ett hållbarhets- och konkurrenskraftsperspektiv behöver utbudet av den mat som produceras, förädlas och konsumeras i Sverige breddas. Forskning och innovation utvecklar nya livsmedel från växter, svampar, mikroorganismer och cellodlingar. Produktionen av växtprotein och alternativ till animaliska livsmedel med lägre klimatpåverkan finns redan i handeln. Även regionala, numera bortglömda livsmedel och grödor kan spela en avgörande roll för den gröna omställningen. Bland nyckelfrågorna finns också hur nya livsmedel blir nya produkter och värdekedjor, liksom hur är även regelverk och konsumentbeteenden påverkas.

Välkommen till Formas i Almedalen, där vi samtalar, debatterar och smakar framtidens livsmedel. Vi sänder live från Framtidens trädgård, Klosterbrunnsgatan 5, kl 10.00-11.15 den 26 juni.

Program och talare

  • Inledning av Emma Gretzer, vikarierande generaldirektör Formas
  • Keynote speaker: Jessie sommarström, executive chef på Sodexo
  • Panelsamtal: Vad säger forskningen om ny och innovativ mat
  • Introduktion av Formas arbete med nya livsmedel
  • Samtal: Innovativa och lokala aktörer i livsmedelssystemet skapar framtidens mat på Gotland.

  • Jessie Sommarström, exekutiv chef Sodexo
  • Robert Brummer professor i gastroenterologi vid Örebro universitet, föreståndare centrumbildning PAN Sweden
  • Fredrik Gröndahl, docent vid KTH, Föreståndare centrumbildning Blå Mat
  • Elvira Molin, teamledare Life Cycle Management vid IVL
  • Cecilia Tullberg, universitetslektor vid Lunds universitet, föreståndare centrumbildning FORCE
  • Mikael Furu, affärsutvecklare och projektledare, Gotland Grönt centrum och Matbyrån Gotland
  • Curre Niklasson, kulturspannmålsodlare och lammbonde på Sigsarve Lamb
  • Liv Marend, entreprenör inom blå mat från Östersjön och krögare på Stora Karlsö
  • Jasmine Smedberg, grönsaksodlare som driver Djupbrunns grönsaker

Relaterat:

Mer information
Datum: 26 juni 2025
Tid: 10:00 - 11:15
Plats: Livesändning samt Framtidens trädgård, Klosterbrunnsgatan 5, Visby
Uppdaterad:10 juni 2025