Seminarium: Med livsmedel i centrum

2025-02-06

Foto: Jessica Ekström

Möt åtta centrumbildningar som bidrar med ny kunskap, kompetensutveckling och praktiknära lösningar för att uppnå ökad konkurrenskraft, beredskap och hållbarhet i livsmedelssystem. Vilka lärdomar kan vi dra från centrumens resultat hittills? Hur kan centrum bidra till sektorns gröna uppväxling framöver?

Formas finansierar livsmedelscentrum inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel. Tre centrum har varit igång i fyra år och fem nya centrum har precis fått finansiering.

En centrumbildning är en tvärvetenskaplig forskningsmiljö som engagerar forskare och samhällsaktörer vilka gemensamt vill ta sig an en eller flera komplexa utmaningar. Centrumbildningarna ska planeras, etableras och bedrivas av akademi, näringsliv och andra delar av samhället gemensamt. Forskningen ska vara av högsta kvalitet och ligga i framkant internationellt, och förväntas stärka mottagarkapaciteten hos livsmedels- och samhällsaktörerna.

I samarbete med Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA bjuder Formas in till en halvdag som erbjuder möjlighet att träffa centrumen och lyssna på deras erfarenheter och förväntningar inför kommande fyra år.

Program


11.30-13.00 Lunch och registrering

13.00-13.15 Introduktion:

  • Johan Kuylenstierna, generaldirektör på Formas
  • Peter Normark, akademisekreterare och vd, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA

13.15 -14.00 Lärdomar från första livsmedelscentrum som ökar bärkraftighet inom 3 strategiska värdekedjor:

Blå mat – centrum för framtidens sjömat

  • Fredrik Gröndahl, Docent, Kungliga Tekniska högskolan, KTH

Sustainimal - kunskapscentrum med fokus på de livsmedelsproducerande djurens framtida roll

  • Sigrid Agenäs, Professor, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

PAN Sweden – växtbaserade proteiner för hälsa och välmående

  • Robert Brummer, Professor, Örebro universitet

14.00-14.20 Frågor från publiken

14.20-14.40 Fika

14.40-16.00 Presentation av nya livsmedelscentrum med bäring på livsmedelsberedskap, hållbarhetsomställning och konkurrenskraft:

AgroDrive

Omställning till fossilfri energi i Sveriges jordbruks- och livsmedelssystem, för förbättrad konkurrenskraft, högre motståndskraft och bättre klimat

  • Johanna Olsson, Senior Projektledare, RISE

Food Defence Research Centre

Att avskräcka, upptäcka och hantera attacker mot livsmedelssystemet

  • Camilla Eriksson, Förste forskare, Totalförsvarets forskningsinstitut – FOI

FORCE

Center för livsmedelsresiliens och konkurrenskraft

  • Cecilia Tullberg, forskare, Lunds universitet

PLATE

Svenskt forskningscentrum för resilienta måltider

  • Line Gordon, Professor, Stockholm Resilience Centre

PLENTY

Ett centrum för symbiotisk och cirkulär livsmedelsförsörjning

  • Francisco Vilaplana, Professor, Kungliga Tekniska högskolan, KTH

16.00-16.20: Frågor från publiken

16.20-16.30 Seminariet avslutas

 

Moderatorer:

  • Jessica Ekström, forskningssekreterare, Formas
  • Alexandre Dubois, forskningssekreterare, Formas

Den här sidan uppdateras löpande med talare och mer information.

Anmälan

Vi bjuder på lunch och fika till alla som deltar på plats. Deltagandet är kostnadsfritt och antalet platser på KSLA är begränsat. Meddela snarast vid förhinder så vi kan justera matbeställningen och minska matsvinnet.

Det går även att delta digitalt för dig som inte har möjlighet att vara på plats. Då får du påminnelse och information inför seminariet när det närmar sig.

Kontaktpersoner för seminariet

Mer information
Datum: 6 februari 2025
Tid: 11:30 - 16:30
Plats: Plenisalen hos Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA på Drottninggatan 95B samt digitalt
Uppdaterad:20 december 2024