Seminarium: Med livsmedel i centrum
Möt åtta centrumbildningar som bidrar med ny kunskap, kompetensutveckling och praktiknära lösningar för att uppnå ökad konkurrenskraft, beredskap och hållbarhet i livsmedelssystem. Vilka lärdomar kan vi dra från centrumens resultat hittills? Hur kan centrum bidra till sektorns gröna uppväxling framöver?
Formas finansierar livsmedelscentrum inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel. Tre centrum har varit igång i fyra år och fem nya centrum har precis fått finansiering.
En centrumbildning är en tvärvetenskaplig forskningsmiljö som engagerar forskare och samhällsaktörer vilka gemensamt vill ta sig an en eller flera komplexa utmaningar. Centrumbildningarna ska planeras, etableras och bedrivas av akademi, näringsliv och andra delar av samhället gemensamt. Forskningen ska vara av högsta kvalitet och ligga i framkant internationellt, och förväntas stärka mottagarkapaciteten hos livsmedels- och samhällsaktörerna.
I samarbete med Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA bjuder Formas in till en halvdag som erbjuder möjlighet att träffa centrumen och lyssna på deras erfarenheter och förväntningar inför kommande fyra år.
Program
11.30-13.00 Lunch och registrering
13.00-13.15 Introduktion:
- Johan Kuylenstierna, generaldirektör på Formas
- Peter Normark, akademisekreterare och vd, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA
13.15 -14.00 Lärdomar från första livsmedelscentrum som ökar bärkraftighet inom 3 strategiska värdekedjor:
Blå mat – centrum för framtidens sjömat
- Fredrik Gröndahl, Docent, Kungliga Tekniska högskolan, KTH
Sustainimal - kunskapscentrum med fokus på de livsmedelsproducerande djurens framtida roll
- Sigrid Agenäs, Professor, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
PAN Sweden – växtbaserade proteiner för hälsa och välmående
- Robert Brummer, Professor, Örebro universitet
14.00-14.20 Frågor från publiken
14.20-14.40 Fika
14.40-16.00 Presentation av nya livsmedelscentrum med bäring på livsmedelsberedskap, hållbarhetsomställning och konkurrenskraft:
AgroDrive
Omställning till fossilfri energi i Sveriges jordbruks- och livsmedelssystem, för förbättrad konkurrenskraft, högre motståndskraft och bättre klimat
- Johanna Olsson, Senior Projektledare, RISE
Food Defence Research Centre
Att avskräcka, upptäcka och hantera attacker mot livsmedelssystemet
- Camilla Eriksson, Förste forskare, Totalförsvarets forskningsinstitut – FOI
FORCE
Center för livsmedelsresiliens och konkurrenskraft
- Cecilia Tullberg, forskare, Lunds universitet
PLATE
Svenskt forskningscentrum för resilienta måltider
- Line Gordon, Professor, Stockholm Resilience Centre
PLENTY
Ett centrum för symbiotisk och cirkulär livsmedelsförsörjning
- Francisco Vilaplana, Professor, Kungliga Tekniska högskolan, KTH
16.00-16.20: Frågor från publiken
16.20-16.30 Seminariet avslutas
Moderatorer:
- Jessica Ekström, forskningssekreterare, Formas
- Alexandre Dubois, forskningssekreterare, Formas
Den här sidan uppdateras löpande med talare och mer information.
Anmälan
Vi bjuder på lunch och fika till alla som deltar på plats. Deltagandet är kostnadsfritt och antalet platser på KSLA är begränsat. Meddela snarast vid förhinder så vi kan justera matbeställningen och minska matsvinnet.
Det går även att delta digitalt för dig som inte har möjlighet att vara på plats. Då får du påminnelse och information inför seminariet när det närmar sig.
Aktuellt från Formas inom livsmedel
- Nyhet om nya centrumsatsningar
- Formas välkomnar förstärkning av det nationella forskningsprogrammet för livsmedel - Formas Länk till annan webbplats.
- Första internationella utlysningen inom EU-partnerskapet FutureFoodS - Formas Länk till annan webbplats.
- Formas kunskapsdag Agenda 2030: Fem år kvar – så gör forskningen mest nytta nu - Formas Länk till annan webbplats.