Talare: Formas kunskapsdag Agenda 2030
På Formas kunskapsdag Agenda 2030 den 6 maj 2025 får du möta ledande röster från näringslivet, akademin, politiken och civilsamhället när de ger sina perspektiv på hur vi använder kunskap för att säkra vår gemensamma framtid. Läs mer om årets talare nedan.

Foto: SEI
Åsa Persson
Forskningschef och vice VD, Stockholm Environment Institute
Åsa är även ordförande för Klimatpolitiska rådet, ledamot vid Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens, KSLAs, forskningsutskott samt sitter i FN-kommitté om hållbar utveckling.

Marcus Wallenberg
Ordförande Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA
Marcus är även styrelseordförande i SEB, Saab AB, Wallenberg Investments AB med flera organisationer. Han sitter i flera internationella rådgivande styrelser, bland annat i Climate Leadership Coalition (CLC). Han är också medlem i Asia Business Council och medordförande i Saudi Sweden Joint Business Council och India Sweden Joint Business Round Table.

Ulrika Modéer
Generalsekreterare, Svenska Röda Korset
Ulrika har haft uppdrag som assisterande generalsekreterare och UNDPs direktör för externa relationer och påverkansarbete i FN från augusti 2018 till augusti 2024. Hon har också varit statssekreterare för internationellt utvecklingssamarbete och klimat på utrikesdepartementet i Sverige under den tid då de globala målen formerades. Ulrika tar med sig ett starkt humanitärt perspektiv som är fast förankrat i internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsens grundprinciper.

Jesper Sundewall
Ordförande, The Swedish Development Research Network, SweDev
Jesper Sundewall är docent i hälsoekonomi vid Heard och forskare vid Lunds universitet. Sedan 2004 arbetar han med hälso- och sjukvårdssystem och frågor som rör finansiering av hälso- och sjukvård i Afrika söder om Sahara. Jesper har en magisterexamen i företagsekonomi och en doktorsexamen i hälso- och sjukvårdsforskning. Hans forskning har kretsat kring bistånd för hälsa och prioriteringar inom låg- och medelinkomstländers hälsosektorer. På senare tid har han särskilt fokuserat på prioriteringar och politik kring allmän hälso- och sjukvård och dess kopplingar till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Foto: Kate Gabor
Annie Lööf
Tidigare partiledare och näringsminister, nu senior rådgivare Narva Communications
Annie är en erfaren talare om ledarskap, om modet att stå trygg i sig själv när det oväntade händer. Med bred erfarenhet av politik, ledarskap och samhällsanalys talar hon om såväl dagsaktuella ämnen som geopolitiska analyser och demokratifrågor.

Foto: LL and Partners
Linus Gardell
Försvarsadvokat och delägare, Lewis Langley & Partners Advokatbyrå
Linus är advokat och specialiserad på brottmål. Linus har arbetat med flertalet uppmärksammade rättsfall. Han arbetar även med resningsansökningar och privata utredningar. Linus har erhållit pris från Brottsoffermyndigheten. Han har även särskild kompetens inom rättighetsfrågor.

Foto: Eva Edsjö
Therese Svanström
Ordförande, TCO
Therese är utbildad statsvetare hon har bland annat varit politiskt sakkunnig i Regeringskansliet och statssekreterare på Socialdepartementet. På fackförbundet Vision har hon haft roller som presschef, samhällspolitisk chef, stabschef och kanslichef. Hon har också varit kanslichef på Unionen i ett par år.

Klara Adolphson
Grundare och VD, Innovation Leadership Group och styrelseordförande, Våra barns klimat
Klara är styrelseordförande i den ideella föräldraorganisationen Våra barns klimat. Hon har över 20 års erfarenhet av att hjälpa organisationer och individer att utveckla ledarskap, innovationsförmåga och förändringskompetens. Hon har varit chef på organisationer som Vinnova, Doberman och PwC och är medgrundare till initiativ som Framtidens kvinnliga ledare, toppchefsprogrammet Decoding X på Handelshögskolan i Stockholm, samt Governance Innovation Sverige.

Sylvia Schwaag Serger
Ordförande för Formas forskningsråd och VD för Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA
Sylvia är professor vid ekonomiska institutionen på Lunds universitet. Hon är ordförande för Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning samt ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Sylvia har tidigare arbetat på Vinnova som internationellt ansvarig. Hon har också anlitats som expert av EU-kommissionen, OECD och Världsbanken.

Maria Håkansson
VD, Swedfund
Maria har 20 års erfarenhet från telekomindustrin och har haft en rad ledande befattningar inom Ericsson. Innan hon tillträdde som VD för Swedfund tjänstgjorde hon som Vice President Internet of Things, IoT, på Ericsson. Maria har en civilekonomexamen med inriktning ekonomisk styrning och redovisning från Stockholms universitet.

Foto: Leo Nyström
Topias Tolonen-Weckström
Doktorand i matematik och ordförande för Sveriges förenade studentkårers doktorandkommitté
Topias forskar om stokastiska processer med ekonomiska tillämpningar på Uppsala universitet. Han är särskilt inriktad på spel- och kontrollteori. För Sveriges förenade studentkårer, SFS, arbetar han med frågor som rör internationalisering av högre utbildning och kvalitetssäkring i forskarutbildning. Han har också arbetat som politisk sekreterare för studentkåren vid Helsingfors universitet i Finland.

Foto: Kristian Pohl
Romina Pourmokhtari
Klimat- och miljöminister
Romina Pourmokhtari ansvarar för frågor som rör klimat, miljö, kemikalier, avfalls- och kretsloppsfrågor, strålsäkerhet, miljöprövning, biologisk mångfald, havs- och vattenmiljö och dess förvaltning, artskydd, Agenda 2030, friluftsliv och cirkulär ekonomi.

Foto: Susanne Kronholm
Emma Gretzer
Vikarierande generaldirektör, Formas
Emma Gretzer är doktor i kulturgeografi och har jobbat med forskning och innovation till nytta för hållbar utveckling och hållbar tillväxt i olika roller sedan 2003. Idag är Emma vikarierande generaldirektör på Formas.
Tidigare har hon varit ställföreträdande generaldirektör, avdelningschef för avdelningen för samhällsbyggande samt tf avdelningschef på miljöavdelningen på Formas. Innan Emma kom till Formas 2014 arbetade hon på Vinnova under många år.
Emma sitter i GD-gruppen för samordning av myndigheter med forskningsfinansieringsuppdrag, i Rådet för levande städer, i GD Forum Agenda 2030, i GD Forum livsmedel samt är ledamot av Science Europe och stiftelsen IVL, Svenska Miljöinstitutet.

Foto: Elisabeth Ohlson
Beata Wickom
Dagens moderator
Beata är digital folkbildare och strateg inom innovation, AI och förändringsledning. Hon är utbildad civilekonom från Handelshögskolan som blev pionjär inom teknologi. Hon inledde sin karriär på Spray och Razorfish och har sedan 1995 på olika sätt arbetat med att följa, förstå och förklara digitaliseringens möjligheter.
Idag driver hon företag inom digitalisering och är en flitigt anlitad moderator och affärskonsult. Fokus ligger på nästa nivå av digital transformation, alltifrån effekter av AI och robotisering till påverkan på ledarskap och hybrida arbetssätt.

Foto: Elisabeth Ohlson
Zandra Thuvesson
Strategisk kommunikatör Formas, digital moderator för dagen
Zandra är utbildad medie- och förlagsvetare. Hon har en bakgrund som planeringsansvarig och politiskt sakkunnig på Kulturdepartementet samt som projektledare hos Sveriges Författarförbund och Konstnärernas Riksorganisation. Hon har arbetat på bokförlag och varit utredare åt Civil Right Defenders. Zandra har även varit verksamhetschef och ansvarig utgivare för mediehuset Fanzingo.
Talare och moderatorer under förmiddagens temaseminarier
Kampen om marken – så påverkar dagens konflikter och beslut framtida generationer
- Po Tidholm, journalist och författare, driver podden ” Norrlandspodden”
- Karin Beland Lindahl, biträdande professor och statsvetare vid Luleå tekniska universitet
- Jonas Lundström, Nationell industrisamordnare på Accelerationskontoret
- Petra Carlsson Redell, präst och professor i systematisk teologi samt forskare vid Enskilda högskolan i Stockholm
- David Harnesk, docent och forskare vid Lunds universitet
- Jonas Allerup, forskningssekreterare, Formas
Att nå hela vägen fram – forskningskommunikationens roll för beslut och förändring
- Jutta Haider, professor vid institutionen för biblioteks- och informationsvetenskap, Högskolan i Borås och forskningsledare inom Mistra Environmental Communication
- Olle Torpman, docent i filosofi, Institutet för framtidsstudier, författare till lärobok i miljöetik och suttit med som expert i Miljömålsberedningen
- Elisabeth Ahlinder, universitetslektor och docent i civilrätt, Stockholms universitet
- Per Hasselberg, verksamhetsledare Folkrörelsernas Konstfrämjande och konstnär
- Catharina Gabrielsson, professor, Kungliga tekniska högskolan, KTH
- Peder Folke, medgrundare av Biospehre Intelligence AB
- Josefin Wangel, forskningssekreterare, avdelningen för samhällsbyggande, Formas
Bäst efter-datum – forskning och näringsliv växlar upp för livsmedelssektorns gröna omställning
- Jennie Cederholm Björklund, Samordnare och innovationscoach, Landsbygdsnätverket / Swedish CAP Network
- Sepehr Mousavi, Chief Innovation Officer, Swegreen
- Anna Jonsson, Associate Professor, Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet
- Mikael Åstrand, Director R&D and Innovation, Lantmännen
- Ariella Rotstein Gille, Head of ICA ImpactX, ICA Gruppen
- Åsa Josell, Forsknings- och utvecklingschef, DUG Foodtech
- Judit Wefer, forskningssekreterare, Formas
- Alexandre Dubois, forskningssekreterare, Formas
- Klara Eitrem Holmgren, utredare Formas
Forskningens genomslag – erfarenheter och lärdomar på lokal och global nivå
- Karin Bäckstrand, professor i samhällsvetenskaplig miljöforskning vid Statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms Universitet
- Daniel Spiro, universitetslektor och docent vid Nationalekonomiska institutionen, Uppsala universitet
- Anna Berlina, expert inom bioekonomi, hållbarhetsfrågor, regional utveckling och social innovation, tidigare Senior Research Advisor på Nordregio
- Lars Niklasson, biträdande professor ansvarig för masterprogrammet i internationella och europeiska relationer (MIER) på Linköpings universitet
- Sara Gustavsson, professor i industriell miljöteknik, Linköpings universitet
- Susanne Karlsson, biträdande avdelningschef Analys och policy, Formas