Debatt: Livsmedelsforskningen riskerar att dö

2019-06-25
Bild

Ingrid Petersson, foto Elisabeth Ohlson Wallin. Inger Andersson, foto Viktor Wrange.

De senaste åren har ingett hopp för svensk livsmedelsforskning. En forskning som är central för vår konkurrenskraft, folkhälsa och miljö. Men nu riskerar satsningen att ta slut. Det skriver Ingrid Petersson, generaldirektör forskningsrådet Formas och Inger Andersson, ordförande nationella kommittén för livsmedelsforskning i en gemensam debattartikel i tidningen Land Lantbruk.länk till annan webbplats

I artikeln efterlyser de medel för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel efter 2019.
”Det tioåriga programmet riskerar att bli treårigt och den strategiska forskningsagendan en hyllvärmare! Och det går inte att koka soppa på en spik. Sverige får inte stanna upp eller göra halvhalt. Tvärtom bör vi ta ett rejält kliv – låt oss kalla det ett näringskliv. Vi begär att regering och riksdag tillför det nationella forskningsprogrammet för livsmedel 100 miljoner kronor per år från och med 2020. På sikt bör denna summa öka ytterligare.”

Skriv ut
Uppdaterad:25 juni 2019