Hur gör vi med klapparna i år?

2017-12-08

Julhandeln i Sverige väntas slå nytt rekord i år igen. Positivt för handlarna och för svensk ekonomi, och så är det ju roligt att både ge och få klappar. Men det finns effekter på lite längre sikt som inte är lika kul att tänka på. Som tur är finns det presenter som är mer hållbara.

Vi köper mer och mer, trots att många av oss vet att våra konsumtionsvanor inte är hållbara. Om alla på jorden skulle leva med samma livsstil som vi i Sverige, skulle det behövas 4,2 jordklot, enligt beräkningar från Världsnaturfonden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Omsättningen under december väntas i år bli 78,5 miljarder kronor, enligt Handelns utredningsinstituts prognos Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Båda siffrorna får tanken att svindla.

Många presenter gör avtryck på miljön och påverkar klimatet genom hela livscykeln; från utvinning och produktion till transport, användning och som avfall. Prylar tar också tid och kraft att handla och tar även upp plats i våra hem. Kanske är det dags att tänka om och börja hushålla bättre med jordens resurser?

Kan saker ersättas med upplevelser, samvaro, livsmedel eller egna skapelser? Kan en slant till välgörenhet värma lika mycket som en faktisk gåva? Går det att välja miljömärkta, schysst tillverkade varor eller varför inte ge bort något begagnat?

Enligt en undersökning från Blocket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan 53 procent av Sveriges befolkning nämligen tänka sig att ge bort en begagnad julklapp och en ännu större andel, hela 83 procent, kan tänka sig att få en.

Trevlig advent önskar vi på Formas!

PS. För den nyfikne vill vi också passa på att tipsa om radioprogrammet Klotets Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. inslag i samband med Black Friday om vad konsumtionen får för konsekvenser för miljön och om vilka lösningar det finns för att tära mindre på jordens resurser. DS.

Uppdaterad:23 december 2018