2016-11-30

Hon är bäst på att förklara forskning

Anita Pettersson, forskare vid Högskolan i Borås, korades till vinnare när Forskar Grand Prix 2016 avgjordes den 29 november.

Vinnaren Anita Pettersson, Högskolan i Borås, och prisutdelaren Sven Stafström, generaldirektör Vetenskapsrådet.

Vinnaren Anita Pettersson, Högskolan i Borås, och prisutdelaren Sven Stafström, generaldirektör Vetenskapsrådet. Foto: Erik Cronberg.

Anita Pettersson förklarade sin forskning om fosforns roll för världens matförsörjning på fyra minuter och övertygade både juryn och publiken på Forskar Grand Prix 2016.
– Det känns helt galet och jag är rörd över juryns goda vitsord. Jag nästan svimmade när jag fick högsta betyg av dem, säger Anita Pettersson som forskar vid Högskolan i Borås.

Sju forskare hade kvalificerat sig till finalen. Anita Petterssons tips till andra forskare är att inte säga mer än nödvändigt.
– Håll nere texten och lägg in pauser så att publiken verkligen hänger med. Det är nog det vinnande konceptet!

Evenemanget är en nationell tävling där forskare får fyra minuter på sig att presentera sin egen forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt.

Årets final i Forskar Grand Prix var den femte i ordningen och arrangerades av Vetenskap & Allmänhet i samarbete med forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.

Elisabet Blomberg

2016-11-30