2017-09-06

"Genuint engagemang från vd:arna"

Det blå näringslivets vilja och möjlighet till utveckling är viktiga kuggar i jakten på hållbara hav. Det var talarna på Formas frukostsmöte överens om.

Det finns en vilja bland de stora internationella företagen inom fisknäringen att bli mer hållbara, det menar Henrik Österblom som är docent i miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Henrik Österblom leder ett forskningsprojekt som har kartlagt de största fisk- och skaldjursföretagen i världen. Ledarna för dessa företag och forskare har sedan träffats och diskuterat hållbarhetsfrågor. Vilket har gett forskarna bättre insyn i näringslivet och ledarna bättre kunskap om problemen men också möjligheterna som finns när det kommer till hållbarhetsarbete.

  I det lärandet så finns det otrolig potential, och jag har också blivit otroligt positivt överraskad av vad som känns som ett genuint engagemang från de här vd:arna, säger Henrik Österblom.

Zoofysiologen Kristina Sundell och entreprenören och marinbiologen Fredrik Norén som också talade under frukostmötet, landade båda två i vikten av att den blå näringen inte hålls tillbaka av gammal lagstiftning.

  Jag hoppas vi är välkomna upp till Stockholm igen för att tala med politikerna direkt. För att prata om de paragrafer som ligger efter i vår miljölagstiftning och hindar utvecklingen, menar Kristina Sundell.

Att underlätta för havens entreprenörer är något även miljöminister Karolina Skog ser ett behov av. Men redan i dag är miljöministern nöjd över hur Sverige genom samarbete mellan olika aktörer kan ligga så pass långt fram i utveckligen av den blå näringen.

Hur kan ett så litet land producera så mycket innovation och ny teknik? Jag tror det är just för att vi är så små, har nära till varandra och att vi utnyttjar det.

Alexander Fälldin

2017-09-06