2017-05-11

Formas-finansierad film vinnare i internationell festival

Den av Formas finansierade filmen Spårlös har utsetts till vinnare i den internationella filmfestivalen World Media Festival i klassen Public Relations. Priset delas ut i Hamburg idag.

Filmaffisch flygbild över skog

Spårlös är en utbildningsfilm om hur avverkning kan bedrivas med stor hänsyn till mark och vatten. I filmen blandas flygbilder, makrobilder, undervattensbilder, 3D-animeringar och användning av grafik vilket ökar förståelsen för ämnet och gör lösningarna extra tydliga.  

– Filmen är välgjord med vackert foto och det är de vanliga människorna som har fått uttala sig fritt – det stärker trovärdigheten och gör att målgruppen känner igen sig. Det är alltid roligt att få uppskattning för det man gjort och att sprida forskningsresultat till en bredare publik, säger Lars Högbom, forskare på Skogforsk och projektledare för kommunikationsprojektet.

Syftet med filmen är att bidra till spårlös avverkning, som innebär att skogsmaskiner framförs utan negativ påverkan på vattenmiljön. Filmens målgrupper är bland andra skogsägare, maskinförare, skogsstudenter och tjänstemän vid myndigheter. 

För manus och regi står filmskaparen Johan Heurgren. Filmen finns både i svensk (Spårlös) och engelsk (Traceless) version. 

Sofia Rickberg

2017-05-11