Hållbarhet i adventstider

2017-12-01

Tänd brasan i toppen - för bättre hälsa och miljö

Få saker skapar julstämning så som en öppen brasa, men traditionell vedeldning i braskaminer, pannor och öppna spisar släpper också ut skadliga luftföroreningar. Genom att elda på ett sätt som gynnar hälsa, miljö och plånbok kan du minska utsläppen med upp till 50 procent. Det handlar om att tända i toppen.

Naturvårdsverket har tagit fram en webbsida, broschyr och film med bra tips för en mer hållbar vedeldning. Där beskrivs också baksidorna med vedeldning mer ingående.  

I korthet handlar tipsen om att:

  • Elda med ved – inget annat
  • Veden ska vara lagom torr
  • Använd gärna braständare eller fint huggna vedträn, helst inte tidningspapper och aldrig tändvätska.
  • Stapla vedträna luftigt, korslagda (#) med större vedträn underst och mindre överst
  • Placera tändmedel i toppen av brasan, under de översta vedträna.
  • Tänd i toppen och låt luckan stå lite öppen tills elden tagit sig i de översta vedträna.
  • Stäng sedan igen luckan eller dra ner på lufttillförseln, men se till att den fortfarande är god.


Vinsterna med att tända i toppen är många. Gaserna som förångas från veden förbränns i stället för att spridas som föroreningar i luften, elden brinner jämnare och det blir mer värme per vedträ. Dessutom minskar risken för bränder.

Trevlig advent önskar vi på Formas!

Anna Volckerts

2017-12-01