Formas internationella samarbeten sker främst på europeisk nivå. EU-samarbetet är prioriterat genom att regeringen satsar särskilda medel i de europeiska programmen. Samarbetet sker dels inom EU:s ramprogram för forskning och innovation (Horisont 2020) och dels som samarbeten mellan medlemsstater och associerade länder.
Horisont 2020 är EU:s ramprogram för forskning och innovation och riktar sig till många olika aktörer, exempelvis forskningsutförare, näringsliv, offentlig sektor och andra intresseorganisationer. Programmet är indelat i tre delar:
Formas är Sveriges expertmyndighet för två av samhällsutmaningarna och arbetar på strategisk nivå med att utforma satsningar och prioriteringar inom respektive utmaning. För att kunna bidra med de viktigaste svenska perspektiven har Formas satt samman två referensgrupper bestående av forskningsutförare, representanter från näringslivet och offentlig sektor samt andra intressenter.
Ledamöterna i de två referensgrupperna är listade nedan.
Livsmedelstrygghet, hållbart jord- och skogsbruk, marin-, maritim- samt insjöforskning och bioekonomi
Klimatåtgärder, miljö, resurseffektivitet och råvaror
Partnerskapsprogram är ett samlingsnamn för forskningsprogram som gemensamt finansieras av EU-kommissionen och nationella finansiärer som Formas. Syftet är att finansiera forskningsprojekt där flera olika länders forskare deltar. Ofta finns krav på att forskningen ska kommuniceras till användare och kunna komma till nytta i samhället.
ERA-Net används för att öka samverkan mellan nationella finansiärer och deras forskningsprogram. EU-kommissionen bidrar med finansiering till koordinering och forskning.
Formas medverkar i följande ERA-Net och ERA-Net cofund:
Artikel 185-programmet är långvariga forskningsprogram som till hälften finansieras av EU-kommissionen och till hälften av medlemsstaterna. Formas deltar i ett artikel 185-program – Östersjöprogrammet BONUS – som adresserar Östersjöns unika och känsliga ekosystem och regionens utvecklingsmöjligheter.
Joint Programming eller gemensam programplanering är en långsiktig process som utgår från stora samhällsutmaningar som inget land ensamt kan lösa (exempelvis klimatförändringar, hållbar livsmedelproduktion och långsiktig tillgång till vatten).
Syftet är att länderna tillsammans ska komma överens om en gemensam forskningsagenda och tillsammans arbeta mot utmaningens lösning. Exempelvis kan ERA-Net instrumenten användas för finansiering av gemensamma forskningsprojekt. Formas deltar i sju Joint Programming-initiativ.
Science Europe är en Bryssel-baserad organisation som består av europeiska forskningsfinansiärer och forskningsutförare. Science Europes uppdrag är att bevaka och driva forskningspolitiska frågor som är viktiga för medlemmarna. Bland annat påverkar Science Europe utformningen av EU:s ramprogram och tar fram rekommendationer i frågor rörande forskningsetik, jämställdhet och öppen tillgänglighet till data och publikationer. Förutom Formas är Vetenskapsrådet och Forte svenska medlemmar i Science Europe.